做完分享, 搞到一頭煙

作者: 金盞花 發表于 2011-6-8 12:43:38
9932 66
sluChiNg 發表於 2015-8-3 13:31:05 |顯示全部樓層
嗯~有來有往保持一個良好的循環
回復

wongcc 發表於 2015-8-3 23:40:59 來自手機 |顯示全部樓層
金盞花大大,其實我只係一個新人類,見到各位大大們的無私奉獻,我心存感激又尊敬,加上家中植物種類不多,趁住而家放大假,於是又貪心又開心地想種多d各類自己喜愛的花花,不停申請咗好多次分享,對住d分享嚟嘅花花,忙個不亦樂乎,唔想剩係做受分享者,儘少少綿力,所以唔識死,學d大大咁做分享(不自量力)。 第一次分享種子,每個人可選6種,共有19位花友申請,寄件前幾天,每天放工後便開始統計,整理,自製包裝盒,用膠袋仔分類包裝種子,跟住每個申請者執6種種子,不可有錯,將6種種子放入包裝盒內,寫地址貼郵票封口,跟著拿去郵局磅重,看看有沒有超重$1.70,是否夠付郵費,我提供的種子有超過50種,結果做到暈低咁滯,晚晚整到好夜,我幸運的是,換來的是各位花友一片讚美之聲,好有滿足感,一切辛勞拋諸腦後。 做第二次分享,駕輕就熟,只遇到少許包裝上的麻煩,其他無問題啦! 然後有一天,拜讀了你的帖子,惊一惊,心中有少許唔開心,我做分享次數少,可能尚未遇到麻煩事情,但唔知以後會唔會好似你咁激氣,真係害怕遇上呀! 不過,金盞花大大,勿為這些事令你却步分享呀!反正全世界,全香港都有各種不同性格作風的人,我們無理由為少數個別人士,而改變自己的生活理念同愛好㗎!金盞花大大,分享到的植物,真係好開心㗎!希望這個帖子讓受分享者看看分享者,怎樣出錢出時間出力去奉獻給各花友,讓他們了解,自私不理會別人感受,無責任感,無同理心,無禮貌永遠都不受歡迎。
回復

B17 發表於 2015-8-4 00:03:42 |顯示全部樓層
wongcc 發表於 2015-8-3 23:40
金盞花大大,其實我只係一個新人類,見到各位大大們的無私奉獻,我心存感激又尊敬,加上家中植物種類不多, ...

貼$2.7郵票,計麻信封,收夠3蚊
掉落郵局郵桶度,唔洗嘥時間排隊秤
回復

wongcc 發表於 2015-8-4 05:59:49 來自手機 |顯示全部樓層
B17大大,同意呀!謝謝提點,响郵局排咗成幾個字,唯一好處,就係封信唔使再過揀信機,蓋埋印直接丟咗落郵袋度,所以,下次攪分享,真係要好似你提議咁樣先得,唔使嘥咁多時間呀!唔該B大大!
回復

神仙鱼 發表於 2015-8-14 08:25:14 來自手機 |顯示全部樓層
你好,金大   我都有同感,初時熱中分享,做了幾次就心淡,唉!希望不费分文就拿到心頭好的花友都珍惜吓人家的心機与付出啦!
回復

wongcc 發表於 2015-8-14 09:50:30 來自手機 |顯示全部樓層
神大,唔好太灰心,我地d新人要靠你地d大大帶領,咁先有接班人呀!所以我好希望分享到金大大的植物呀!希望快d出番嚟撐d好花友,將d無公德心又自私的受分享者寫入白名單,揾笪地方擺放比人隨時瀏覽,咁咪解決咗囉!
回復

ae86hkplants 發表於 2015-8-14 09:53:34 來自手機 |顯示全部樓層
我分享過一次唔再分享,果次約去花墟等,有人遲到差不多一粒鐘,我最後都等到佢,不過怕怕,以後唔玩分享
回復