做完分享, 搞到一頭煙

作者: 金盞花 发表于 2011-6-8 12:43:38
9911 66
比得大帝 發表於 2011-6-9 17:07:48 |顯示全部樓層
回復 KOOKOO 的帖子

唔怕煩, 無私的分享, 都是我們尊敬的
KOOKOO 發表於 2011-6-9 17:22:26 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

其實好多接受分享者, 都係剛剛開始學習種植, 要keep到種植的恆心真係唔容易, 就我自己黎講俾盆av吸引到, 才對栽種有興趣, 來到這裡學到好多野, 我覺得種植比養寵物難好多, 盆花如果對佢甘差D, 又或者唔岩佢心意, 佢就死俾你睇, 希望新學員收到分享可以從中找到樂趣, 咁就皆大歡喜啦,
金盞花 發表於 2011-6-9 23:36:14 |顯示全部樓層
回復 KOOKOO 的帖子

你講得啱 我就係對番電腦d料再抄寫一份, 跟住記低邊個寄到幾時自己寄出, 之後又覆番佢"幾時寄出"
d野濕濕碎碎真係幾花時間

KOOKOO 發表於 2011-6-9 23:40:41 |顯示全部樓層
回復 金盞花 的帖子

平常心啦, 做好自己個份, 如果對方唔珍惜都冇辦法.

你說得對.......  發表於 2011-6-10 10:23
Pinkcat 發表於 2011-6-10 20:30:56 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-6-8 14:33
分享應該是開心事來, 可以嘗試阿Q精神: 他/她不按指示, 最終無得分享, 是他的損失.
你為了他人的損失而激氣 ...

同意, 做分享都係有好嘢益人,佢唔要係佢既損失啫~
Pinkcat 發表於 2011-6-10 20:35:36 |顯示全部樓層
其實願意做分享/交換的, 都是希望跟其它花友們交留心得,令自己更有動力種靚花花草草啫. 人家的反/回應不是自己可控制的嘛!
別因為動氣而失卻愛花的熱情丫~  
小白 發表於 2011-6-10 21:32:53 |顯示全部樓層
黑名單係冇用的, 可以再登記過另一個網名

每次已列明交收方法, 但亦有特別要求, 如安排速遞到分享者公司代取, 你可派速遞, 唔代表分享者於工作時方便應酬速遞... 仲有我係量地, 唔通仲要朝 9 晚 6 坐係屋等個速遞員. 唉....  又有要求改時間, 地點等...

不能按交收方法交收, 就唔好申請啦.....

同意到極!  發表於 2011-6-11 19:46
KOOKOO 發表於 2011-6-10 21:49:54 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-6-10 21:32
黑名單係冇用的, 可以再登記過另一個網名

每次已列明交收方法, 但亦有特別要求, 如安排速遞到分享者公 ...

完全同意,  分享內容如果有清楚講明,   (時間, 地點, 數量,)
接受分享者應該知道自己要做D乜,

E家唔係街市買餸有價講, 又或者可能有D人真係慣左使人唔使本,
不過如果事件發生自己身上真係會覺得搵黎攪, 所以呢個板開岩有用架, 上黎申下吐下苦水會等大家知道,  
fnv234 發表於 2011-6-10 23:56:40 |顯示全部樓層
好同意分享果陣寄回郵成日都冇晒影
就算有回郵都漏呢樣漏果樣
所以我都係等有聚會果陣分享
可以一次過分比花友
金盞花 發表於 2011-6-11 00:03:20 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-6-10 23:56

billy, 我曾經分享到你d種子, 知道你做分享比我多, 我只做過2次都呻到咁, 我估你都遇唔少

eve3313 發表於 2011-6-11 00:37:06 |顯示全部樓層
我其實試做過一分享幼苗給一位花友, 因為對方看中了我post上網的植物, 她就發出留言給我, 問我可否做分享,  我就一口答應她;  當我收到她寄來的盒子時, 我就隨即拿起剪刀去挑選了兩棵幼苗剪下來, 第二天就馬上把盒子寄回去。  整個過程須花了好幾天時間, 但我覺得好開心及好享受, 最有趣的地方就是: 我還要請教對方怎樣處理幼苗才下土呢! 對我這位新手是一次很好的分享經驗!    好可惜, 我現在手上可以分享出來的植物, 暫時沒有呢!

好正面,讚!  發表於 2011-6-11 19:49
caca8j 發表於 2011-6-11 19:47:44 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-6-10 23:56

咁幾時有聚會啫?!
青蛙媽媽 發表於 2012-4-16 15:04:24 |顯示全部樓層

做過幾次分享, 就會體驗過程的辛酸~收到紙盒, 唔想個郵差叔叔白行一轉, 叫花友重寄, 又晒紙張,
只好係屋企找來代替用品, 找一些泡泡膠, 因為不是有硬盒子, 將小苗好小心包裝好寄出, 郵費因包裝問題因而超過$1.4 (30G),
只好自己把郵費貼出來

郵費+ 愛心包裝,好心的分享者啊! 尋人(無網名)、紙盒、沒有註名分享物品,帶來了很多麻煩! 分享者要守規 分享有喜、有樂、不要將煩惱事記心頭   發表於 2012-4-16 16:06
青蛙媽媽你實在太好人啦~  發表於 2012-4-16 15:28
gunbuster363 發表於 2012-4-16 15:22:39 |顯示全部樓層
你分享d野太大啦......太好人share得太好的壞處就係咁

太好人share得太好~d人就會好依賴你幫佢攪  發表於 2012-4-16 23:31
青蛙媽媽 發表於 2012-4-16 16:00:50 |顯示全部樓層

Breeze  青蛙媽媽你實在太好人啦~

最近分享都有好多不愉快事件, 下次我都會挑選分享者,

有時都覺得自己愚蠢GA, 唔好再做好人,  下次可能再見到有人寄紙盒, 回寄返轉頭, 唔會回覆佢~話之佢死~

我自己開頭都做過初登記花友, 我也係守規則個種人, 唔係點解人地係做唔到囉~

可能佢地係未出來社會做事的人~
Cora 發表於 2012-4-16 16:52:01 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-4-16 16:00

支持你呀!

謝謝~  發表於 2012-4-16 18:23
bbhk 發表於 2012-4-16 19:07:47 |顯示全部樓層
我好感謝各位分享者,無私分享仲要做好多功夫 (我未做過分享者,但可以想像到)。由認識園藝館我已幸運地得到一些分享,從中得到好多種植樂趣
Breeze 發表於 2012-4-16 19:14:39 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-4-16 16:00

青蛙媽媽你唔好灰心啦~ 其實都有唔少花友好守規則嫁~
我都支持你~ 

係~我應同只有一小部份人惡攪, 亦有d 好細心~  發表於 2012-4-16 23:35
謝謝~  發表於 2012-4-16 20:19
sandylam 發表於 2012-4-16 19:48:37 來自手機 |顯示全部樓層
那個萬能的$1.4郵票,無論是什麼回郵都是貼$1.4。還要人家幫忙補貼,再要追收返郵資。
青蛙媽媽 發表於 2012-4-16 20:09:41 |顯示全部樓層
sandylam 發表於 2012-4-16 19:48
那個萬能的$1.4郵票,無論是什麼回郵都是貼$1.4。還要人家幫忙補貼,再要追收返郵資。 ...

就係D人無用硬盒子, 先攪度要多層包裝, 我擔心小苗會係郵寄運信途中有事~

人家一時做錯, 要勞煩我E位阿70後阿媽幫忙補鑊,

對方收到我寄來回郵, 一句謝謝同唔好意思都無, 只係說句收到了~

仲要我提佢先會係我POST到確認收到~

如果係我, 即刻馬上出POST笞謝人~