肉錐---每粒都好似藝術品 (更新在 #164)

作者: paulpaul 发表于 2011-6-7 16:16:01
22779 173
Claraslm 發表於 2011-6-11 14:05:49 |顯示全部樓層
請問樓主  我見上圖的肉肉外皮好乾, 好似破殼而出一樣,玉玉退皮是否要二個月以上?

我是新手, 我家的肉肉退皮已經一個月, 但外皮依然水份多, 未見起縐紋, 但近泥土位開始起縐, 我已冇噴水多個一個月了, D泥好乾, 退皮後是否要換D過新泥?
謝謝
paulpaul 發表於 2011-6-12 14:41:05 |顯示全部樓層
退皮有時係要幾個月時間
表皮慢慢變薄變乾
裡面新肉如在休眠會一直維持
直到再次生長時才撐破老皮而出
paulpaul 發表於 2011-6-12 14:47:44 |顯示全部樓層
kenwong 發表於 2011-6-11 00:47
前排又死了棵帝玉...T.T

肉錐比石頭易種?

帝玉比較怕熱
去年都死左一盤
以香港天氣
石頭應比肉錐易種
Claraslm 發表於 2011-6-13 01:42:37 |顯示全部樓層
paulpaul 發表於 2011-6-12 14:41
退皮有時係要幾個月時間
表皮慢慢變薄變乾
裡面新肉如在休眠會一直維持

那請問是否要不澆水, 直至完成退皮, 之後要換大D個盆, 還是退完皮什麼都不做只是澆水再落少少水肥, 等它大D先算
paulpaul 發表於 2011-6-13 13:58:28 |顯示全部樓層
退完皮都唔好淋水住
最多噴少少霧水在表土
過左夏天先慢慢增加淋水量
到秋天生長季節先好換泥或落肥
Claraslm 發表於 2011-6-13 18:48:15 |顯示全部樓層
paulpaul 發表於 2011-6-13 13:58
退完皮都唔好淋水住
最多噴少少霧水在表土
過左夏天先慢慢增加淋水量

thanks, 謝你Paul大指點
paulpaul 發表於 2011-6-13 21:58:36 |顯示全部樓層
我都係新手
多多指教
Post你的肉肉看看?!
silvercat 發表於 2011-7-1 14:24:03 |顯示全部樓層
靚靚呀!
TMSulcata 發表於 2011-7-2 10:25:55 |顯示全部樓層
Regarding watering on Cono., I experienced the micro climate really affect.
For example, when it is cool, humid, with good wind and rainfall (rain water), the Cono absorb water very well and inflate, and they can tolerate a long time of damp soil under such condition.
But they are sensitive to water from home, humid and poor ventilated environment.
pekkleking 發表於 2011-7-10 11:35:40 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2011-6-9 16:55
回復 paulpaul 的帖子

我準備發種子 la ~~  hahahahahahahaaaaaa

我都有種子, 可否指教下, 我無從入手
paulpaul 發表於 2011-7-11 11:28:49 |顯示全部樓層
TMSulcata 發表於 2011-7-2 10:25
Regarding watering on Cono., I experienced the micro climate really affect.
For example, when it is ...

Thx for your info
GOODluck20x 發表於 2011-7-12 12:01:41 |顯示全部樓層
pekkleking 發表於 2011-7-10 11:35
我都有種子, 可否指教下, 我無從入手

教就吾敢la~   
不如講o下失敗經驗la
5月份 order 左 15款種 子 , 興高釆烈咁發la
endup 15款種 子 發到 9 款 ,  6 款報消
最差係士童...50粒種子發到9粒小芽.. 真係利物浦..
其他都系 50-75% 發芽率 .
赤到我呢... >__________<

我用小食物盒發

植材以 泥碳土 , 赤肉土 , 小蘭石 , 小珠石 , 粗沙粒 ( for養魚d 沙粒 ) 等等....
我會盍上透明蓋直至發到小芽先開蓋照灯
你可以參考其他 ching  or 上網睇 o下人地點處理

個人認為e+發種 子太熱了...  anyway 祝你好運 !!
pekkleking 發表於 2011-7-12 13:47:46 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2011-7-12 12:01
教就吾敢la~   
不如講o下失敗經驗la  
5月份 order 左 15款種 子 , 興高釆烈咁發la

多謝提點,
植料比例如何呢?
GOODluck20x 發表於 2011-7-12 14:56:10 |顯示全部樓層
pekkleking 發表於 2011-7-12 13:47
多謝提點,
植料比例如何呢?

植料比例  2份泥碳土 , 2份赤肉土 , 1份小蘭石 , 1份小珠石 , 1份粗沙粒
個人覺得發種期間可承受高濕度 . 所以泥碳土先比2份.
走得慢 發表於 2011-7-12 22:05:59 |顯示全部樓層
paulpaul 發表於 2011-6-10 08:49
加左兩把散熱扇幫佢地降降溫

棵棵如寶石般靚

係呀..... ^ ^ 有時呆望好耐  發表於 2011-7-13 23:15
yd1123 發表於 2011-7-31 18:56:02 |顯示全部樓層
漂亮的肉锥,我喜欢它
pennythreed 發表於 2011-8-4 14:54:48 |顯示全部樓層
我想問下我盤玉帝開始淋池地,輕輕按下,發現有少皱紋
佢係咪病左,就死?
有冇得救牙?
paulpaul 發表於 2011-8-5 21:04:46 |顯示全部樓層
帝玉?
對帝玉比較難抵擋夏天濕熱天氣
有冇斷水?
試下放通風陰涼位置
kenwong 發表於 2011-8-6 02:09:55 |顯示全部樓層

帝玉
斷水→曬→皱紋.....正常...可以這樣說吧...不死就是正常

外圍老葉貼表土, 近頸(連接莖部)的最易爛, 沒變jelly隱明就沒問題...(變了....那也沒辦法....
夜溫降得就降........沙漠環境問題
就算真的真的真的忍忍忍忍忍不住要澆...盆底濕一濕就很夠....(即掛掉不付責任...這東東是一次澆水足以致命, 夏天照頭淋肯定兩天後送垃圾筒.....對石頭玉的夏天而言....植料去有機質+表土用隔濕碎石(+燒盆)+降夜溫涼冷氣〉〉見皱→盆底濕, 算是滿安全的....但對上帝玉....還是不夠....根本這東東一年只有秋春兩三個月需要澆水, 新葉長出至老葉完全收乾又要斷水
小心下雨天...雨後死亡率↑↑↑
這東東很易爛死但絕不會乾死.....不要用植物必須要定期澆水的觀念放上去...
一個水袋裝得多水漲卜卜、少水軟軟的, 但對水袋本身根本沒太大意義...

通街都是帝玉...就是沒幾人能分享成功經驗就知是甚麼回事.....
帝玉難搞過石頭....

我家的肉肉退皮已經一個月, 但外皮依然水份多, 未見起縐紋, 但近泥土位開始起縐, 我已冇噴水多個一個月了, D泥好乾, 退皮後是否要換D過新泥?

石頭五月開始脫....退皮時間有點推後了.....印象中退皮是冬→春, 升溫的刺激
外皮依然水份多.....問題就是水多....特別是冬天..........秋、冬怎灌也不會掛但還是會吸得太多水
有機會keep著老葉

玉玉退皮是否要二個月以上.....她給你看到裂開....其實之前的一段日子已經開始由舊葉draw水去新葉...所以舊葉應該開始偏軟的

http://www.lithops.info/en/index.html
http://www.lithop.supanet.com/Page_2.html

thx for the info!  發表於 2011-8-9 23:30
paulpaul 發表於 2011-8-21 08:19:53 |顯示全部樓層
有部份開花了