WWOF Japan, 日本蘋果園義工

作者: dawn 发表于 2011-5-30 22:55:44
5367 31

月頭去了日本長野縣安曇野市的一個果園做義工,
5月不是旺季,主要工作是摘花,避免有太多果實,以確保蘋果品質。是富士蘋果同PINK LADY
SWwoof (163).jpg SWwoof (209).jpg
播玉米種種子,十分萬長的工作... 蹲在地大半天...
SWwoof (82).jpg
收割露筍
SWwoof (2).jpg
這是TARAROMEI,全年只有5月頭可以收割,炸成天富羅,味道特別,口感有點像露筍
SWwoof (184).jpg SWwoof (280).jpg SWwoof (197).jpg
香港人做事勤力,我們做得太快,園主送多半日假比我地,仲同我地去WASABI 農場,同埋浸溫泉!
sWwoof (232).jpg
大多數農民星期一至六都會落田,星期日休息。每個工作天的上午10:00及下午3:00都是茶點時間,大約15分鐘,你可以見到周圍農場D人都個個一齊喫茶談天,真寫意!
剛巧這天有杯大學生來幫忙
sWwoof (323).jpg
星期六的晚上的燒烤會,我還飲醉了。。。
sWwoof (377).jpg
我在蘋果大雪櫃的留言
就是這個果園了:
http://www.anc-tv.ne.jp/~apple/

還有很多很多。。。。。。 一定會再去農場做義工!!

評分

查看全部評分

擔泥 發表於 2011-5-31 10:39:38 |顯示全部樓層
真係很好的工作體驗
owlcyr 發表於 2011-5-31 10:20:03 |顯示全部樓層
我成日都想去,不過無時間.............
去o左幾耐?
dawn 發表於 2011-5-31 20:08:52 |顯示全部樓層
共去了8日,不過有1日時間都用左黎搭車, 很值得去!
caca8j 發表於 2011-6-1 22:28:39 |顯示全部樓層

好好嘅體驗,D蘋果花好靚呀!
樓主係咪好叻講日文呢?
dawn 發表於 2011-6-1 23:38:36 |顯示全部樓層
回復 caca8j 的帖子

哈哈,我們一行三人,我兩個朋友都懂,只有我不懂,
但園主爸爸識英文,同埋唔知點解佢地教你種野GE時候,你係會明明地GA,哈!
dawn 發表於 2011-6-1 23:42:08 |顯示全部樓層
回復 owlcyr 的帖子

共去了8日,不過有1日時間都用左黎搭車, 很值得去!
P.S 由於先前地震及幅射,很多很多的義工都取消很程,所以我們除左做義工,也另他們很開心呢!
caca8j 發表於 2011-6-1 23:58:22 |顯示全部樓層
dawn 發表於 2011-6-1 23:38
回復 caca8j 的帖子

哈哈,我們一行三人,我兩個朋友都懂,只有我不懂,

咁話晒我哋園藝館D人都有sense嘅
真係好想去下,牧場又好,果園又好,都好鬼吸引我
asahi 發表於 2011-6-3 19:28:57 |顯示全部樓層
有冇咩限制, 點樣先join到?
caca8j 發表於 2011-6-5 22:07:59 |顯示全部樓層
回復 dawn 的帖子

我都想問,
有人問咗你又答得咁詳細,
THX!
dawn 發表於 2011-6-6 17:51:37 |顯示全部樓層
回復 asahi 的帖子

希望多D人會去試下啦!
dawn 發表於 2011-6-6 17:56:41 |顯示全部樓層

應該會再去多次日本,睇驗多D亞洲人手耕種,再下次應該會去歐洲大型農場,(計劃 )
dawn 發表於 2011-6-5 11:15:48 |顯示全部樓層

基本上冇咩限制,
wwoof 係一個國際性宣傳organic farming 組織,好多國家都有分部,日本,台灣,中國,歐洲,澳洲,甚至非州。
只要你去做義工,個農場就會提供一日三餐,住宿,農務學習,文化交流。
不過你要先入會,年費大約400 - 500蚊,是符國家及當時匯率,有效期一年,次數不限。成為wwoofer後,你就可以聯絡wwoof的農場,去做wwoofer啦!
由細農莊到大果園,牧場,什致eco center,eco hostal,酒莊,麵包工場等 都有。
注意同working holiday 唔同ge係,你唔會得到任何薪酬,你唔需要working visa,一般每日只需要做6小時。

你自己去睇下啦
http://www.wwoof.org/
newworld1010 發表於 2011-6-7 11:23:37 |顯示全部樓層
香港人做事勤力,我們做得太快..
笑了~
我都想去歐洲大型農場呢~~~~
dawn 發表於 2011-6-7 23:29:25 |顯示全部樓層
newworld1010 發表於 2011-6-7 11:23
香港人做事勤力,我們做得太快..
笑了~
我都想去歐洲大型農場呢~~~~

是真的!有一天與當地大學生一起摘花,我們完成10棵的時候,他們還很溫柔地,思文地慢慢咁摘頭果3,4棵。

聽聞係歐洲大型農場到要有車牌,我冇
asahi 發表於 2011-6-6 08:00:03 |顯示全部樓層

好詳盡呀  真係幾正咁喎
下次樓主想去邊
taboocat 發表於 2011-6-6 12:53:30 |顯示全部樓層
謝謝您的分享,
做義工很有意義,
又可以學習農務,
真的很開心啊 ~
newworld1010 發表於 2011-6-9 11:15:14 |顯示全部樓層
回復 owlcyr 的帖子

而家都未確定個源頭...
小心d好~

不過唔去歐洲姐...可以去澳洲嫁ma~~~
我好鍾意澳洲ge氣氛><
owlcyr 發表於 2011-6-9 09:53:10 |顯示全部樓層

回復 newworld1010 的帖子

你唔好食生o野,記得洗手咪得lor~
newworld1010 發表於 2011-6-9 08:16:32 |顯示全部樓層
我地生活節奏慣左,,,,,快左都唔知

一定要有車牌嗎...?@@
我都冇呢...
我想餵下牛 o個 d 丫~
不過要汁埋佢地d米田共...
重有而家歐洲d大腸桿菌...
我諗later先考慮去唔去,,,
12下一頁