可食用美國籚會

作者: SUM 发表于 2011-5-28 23:53:01
1486 9
請問用可食用美國蘆薈自制蘆薈Jel可以嗎?
cklife 發表於 2011-6-5 10:11:47 |顯示全部樓層

蘆薈超難保存...

蘆薈液過濾左出黎好快變色....

我整過三次失敗..放棄左喇...

如果你成功...唔該單聲...話我知用咩方法喇....

記得綠色蘆薈皮要去乾淨D...唔好清漏...裡面有成份會引起敏感...

[如果即製即用....我諗OK...如果想好似人地商品咁保存慢慢用....我會放棄囉...]
KOOKOO 發表於 2011-6-5 04:36:50 |顯示全部樓層
回復 SUM 的帖子

係可以掛, 只是保存時間不知有多少天.
SUM 發表於 2011-6-5 01:18:33 |顯示全部樓層
請問以美國蘆薈用攪拌機機欄入樽,以用作蘆薈jel可以嗎?
八王爺 發表於 2011-6-6 16:06:27 |顯示全部樓層
SUM 發表於 2011-6-6 03:32
回復 八王爺 的帖子

請問香港有冇得賣?

哩個品牌,香港要上網bid, 45-60元左右。
一般都是水貨。
因為5月底去韓國,剛好大減價。正價也要6600韓鐶的。
八王爺 發表於 2011-6-6 09:14:06 |顯示全部樓層
純蘆薈啫喱自家製,只能放入雪櫃保存2天。
因為會大量出水,失去作用,都喺食咗好啲。
商品沒有列明用什么去保存蘆薈膠原和水不分離,因此難以自己仿製。
剛去完韓國回來,natural republic 純蘆薈啫喱,300ml 只售3300韓鐶,約港幣2x元,根本不必花心機自製。

嘩...好平喎...  發表於 2011-6-6 11:31
SUM 發表於 2011-6-6 10:34:50 |顯示全部樓層
回復 cklife 的帖子

明白,即係食左好過,咁多功夫!
nothink 發表於 2011-6-6 10:45:50 |顯示全部樓層
其實想要防腐可以加d酒精 / 維他命c    加左之後放雪櫃可以保存一星期左右
cklife 發表於 2011-6-6 09:56:16 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-6-6 09:14
純蘆薈啫喱自家製,只能放入雪櫃保存2天。
因為會大量出水,失去作用,都喺食咗好啲。
商品沒有列明用什么 ...

我都覺得食左去好D...

商品既純蘆薈啫喱唔係真既100%....係加左凝膠劑(增稠劑)同防腐劑架....

如果係用蘆薈粉都既仲會加入水份...

唔係新鮮蘆薈磨左就變成街買一枝枝果D....

整食用啫喱都要加魚膠粉啦....
SUM 發表於 2011-6-6 10:32:49 |顯示全部樓層
回復 八王爺 的帖子

請問香港有冇得賣?