(繄急)秋石斛植料(木頭)淋水問題

作者: 快樂王子 发表于 2019-9-17 17:16:56
2401 9

今日買了秋石斛, 但是估不到根巳入了木頭內無法分離, 所以全舊木浸入水等10秒, 這做法應是一日二次/一日一次或多少日一次??

P.S. 買的地方太暗, 但看到莖,葉,花, 估吾到植料是一舊木頭!!

因我買蘭花是一直不理會本身植料回家之後, 換新植料(全松木木粒)早及晚淋水各一次, 估不到第一次無法換植料
sarshk2014 發表於 2019-9-17 18:52:22 來自手機 |顯示全部樓層
唔好睇小依舊木頭!!佢係一舊可以用好幾年嘅木頭,係一舊專種秋石斛嘅木頭,可以唔洗年年換又有花開嘅木頭。
快樂王子 發表於 2019-9-17 19:50:38 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-9-17 18:52
唔好睇小依舊木頭!!佢係一舊可以用好幾年嘅木頭,係一舊專種秋石斛嘅木頭,可以唔洗年年換又有花開嘅木頭 ...

現在巳全木頭浸水約10秒, 好像現在日日30度以上, 但是我不懂浸水隔多久一次???  
B17 發表於 2019-9-17 20:23:50 來自手機 |顯示全部樓層
快樂王子 發表於 2019-9-17 19:50
現在巳全木頭浸水約10秒, 好像現在日日30度以上, 但是我不懂浸水隔多久一次???   ...

嗰嚿唔係木頭,係椰衣
一星期唔淋水,嗰個就係冇哂水嘅重量
快樂王子 發表於 2019-9-17 20:34:11 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-9-17 20:23
嗰嚿唔係木頭,係椰衣
一星期唔淋水,嗰個就係冇哂水嘅重量

原來系椰衣, 不太懂這植料><, 現在日30多度, 多少日一次水
B17 發表於 2019-9-17 20:50:14 來自手機 |顯示全部樓層
快樂王子 發表於 2019-9-17 20:34
原來系椰衣, 不太懂這植料>

換唔到盆,見椰衣就唔會買,所以唔知道
蘭花一般見輕先淋,段估起碼3日卦

謝謝!!  發表於 2019-9-17 20:54
sarshk2014 發表於 2019-9-18 18:33:22 |顯示全部樓層
你依盆即係我盆雜乜秋石斛,定尐黎,佢好易種,唔洗點理佢都得架啦!
小雷子 發表於 2019-9-18 20:17:52 來自手機 |顯示全部樓層
快樂王子 發表於 2019-9-17 20:34
原來系椰衣, 不太懂這植料>

王子!我都有兩盆,同你一樣種係椰衣裡面,種左一段時間,發現椰衣有發毛情況,攪左好耐都唔得,最后都係換植料!
Kel 發表於 2019-9-19 21:23:26 |顯示全部樓層
呢舊椰衣,戶外種要每日淋水
如果乾太耐會變得難吸水,可以浸返透佢

而家塊椰衣都仲實淨
可以而家或者,最遲到下年春夏再換也可
霉霉地較易拆開
可以用錐仔,或者尖硬既野
係冇根的空白位置撬開椰衣,慢慢將佢解體
之後照常用植料上盆或上板就可

夠唔夠水睇個莖,如果巢巢地即是唔夠水
夠水會飽滿,其實秋石斛很粗生耐旱
gita 發表於 2019-9-24 17:47:47 |顯示全部樓層

其實唔駛刻意換走舊椰衣. 搵個大小小盤, 裝起佢就可以. 椰衣石斛估計來自泰國. 保水保濕作用很好. 同埋養了幾年, D 根會撐大個椰衣, 會自動整碎佢.

你呢款白花紫心迷你種, 我都有呀, 很好養, 依家都有花枝. 年年出花芽, 新老枝, 夠壯就出花. 真唔錯的.