返回列表 發新帖

懶人做……智慧花盆(成功開花啦!)

作者: 小雷子 發表于 2019-9-17 11:06:28
6736 52
rwgplant 發表於 2019-9-18 09:37:48 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-18 07:43
你用果條係咩線?唔好話我知係<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
珍珠岩同 ...

我用嗰條係'搭通天地線'
文具舖有得買㗎
日本珠石係高溫處理過嘅珍珠岩,膨漲後凝結成泡沫狀顆粒,有很多細孔和中心有許多空間,所以可以儲水。珍珠岩其實也不是很好疏水材料,用輕石比較好
回復

rwgplant 發表於 2019-9-18 09:40:39 來自手機 |顯示全部樓層
用辣雞(焊錫器)去整窿嘛,快兼易,不過小心用噃
回復

Calico 發表於 2019-9-18 12:16:01 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-18 09:37
我用嗰條係'搭通天地線'<span class="emoji emoji1f61c"></span>
文具舖有得買㗎<span class="emoji emoji1f601"></span>
日本珠石係高溫處理過 ...

hehe!!  

多謝你3隻手指公*\(^o^)/*  發表於 2019-9-18 12:38
回復

chestnut007 發表於 2019-9-18 19:38:56 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-18 00:44
用墨斗缐本無問題,但你用了很多日本珠石混泥,珠石儲水太多,溫度高時根部自然會壞死,另一方面,你用嘅 ...

我現在只剩下一盆懶人盆,就是你送給我的那盆。果然有料到:)
回復

小雷子 發表於 2019-9-18 19:42:56 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-9-18 19:38
我現在只剩下一盆懶人盆,就是你送給我的那盆。果然有料到:)

才子!名乎其實係好有才華!

十分贊同!  發表於 2019-9-19 23:00
回復

小雷子 發表於 2019-10-15 11:56:29 來自手機 |顯示全部樓層
更新下我棵智慧型Honey先!
佢大左好多,起初有段時間棉繩上水情況不是太好,有一條繩上唔到水,我要睇住!後期我都冇時間再得閒理,見到水位有慢慢有降低,一齊正常!

比樣嘢你地睇!水種型的Honey,兩棵Honey同一樣係小側芽浸水長根,落左泥盆的大得勁快,反而水種的超落後! 20191015_115448.jpg 20191015_115519.jpg
回復

小雷子 發表於 2019-12-18 10:33:50 來自手機 |顯示全部樓層

更新一下,智慧花盆種植及水種情況!
從觀察所得,智慧花盆可以減少淋水次數,但因經常泥土濕潤,容易會有小蟲,最好方法係,一兩個星期要有部份時間,比泥土乾一下,對根部及植物有幫助!

而水種相對而言,生長慢啲,但出現蟲蟲機會少啲,定期換水對植物生長更好!
大家睇下,種智慧盆的已長出花花啦,而水種的都有花冧,但需時真係長好多,選擇水種一定要有耐性先得!

試智慧花盆種植,是為了幫我的好友,朋友喜歡種花,但工作很忙,常常忘記淋水,我幫佢諗下辦法,出下手,希望佢能在忙碌空間,亦能享受種植嘅樂意!

今日要將花花送走,希望你繼續健康成長,為忙錄生活,加點彩色!
20191218_091425.jpg 20191218_090040.jpg
回復

simoms 發表於 2019-12-18 16:25:02 來自手機 |顯示全部樓層
好有用,又唔駛錢

大家為環境出一分力!  發表於 2019-12-18 18:27
回復

Ison 發表於 2019-12-19 00:12:56 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-18 10:33
更新一下,智慧花盆種植及水種情況!
從觀察所得,智慧花盆可以減少淋水次數,但因經 ...

叻叻雷大, 等大家又可以多一種方法, 又環保
回復

Forumdata 發表於 2019-12-19 14:55:58 來自手機 |顯示全部樓層
留意這個方法用得多,吸水線會累積細菌
回復

小雷子 發表於 2019-12-19 18:59:08 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-12-19 00:12
叻叻雷大, 等大家又可以多一種方法, 又環保    ...

多個方法,多個選擇!
回復

小雷子 發表於 2019-12-19 18:59:48 來自手機 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2019-12-19 14:55
留意這個方法用得多,吸水線會累積細菌

係喎!多謝提醒!大家記住,見到棉繩太舊,要定時換過!
換棉繩亦都好容易的,將舊棉繩尾部及新棉繩頭部, 綁埋一齊,一拉過去,新棉繩入左泥土後,就可以把舊棉繩散開,掉去!
回復

小雷子 發表於 2020-1-7 17:46:35 來自手機 |顯示全部樓層
全水種的Honey 都成功開花啦!真係比泥種慢左啲,但水種效果一樣咁靚架,今朵顏色好鮮艷!
回復