返回列表 發新帖

你說, 還搞什麼分享?

作者: 齊天大聖 发表于 2011-5-18 01:03:29
7684 37
JodieChan 發表於 2011-5-18 10:59:57 |顯示全部樓層
回復 JodieChan 的帖子

有過一次咁既經驗, 我知道啦!! Thanks!! ^^
JodieChan 發表於 2011-5-18 11:01:31 |顯示全部樓層
回復 Karly0706 的帖子

Thank you ^^
wilson11 發表於 2011-5-18 11:14:18 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

比得大帝
多謝你
金盞花 發表於 2011-5-18 11:16:32 |顯示全部樓層

個人認為分享番嚟物品就算玩/種/養唔鍾意都唔應該再將嚟放售.  就算棵植物已分株出去, 都係以分享形式較好, 無謂招人口舌話你謀利賺錢.

好多時買種子返嚟有多出嚟都係送d出去俾大家玩吓!  等我呢排都有部份種子同埋bb肉準備分享出去,  咁以後做分享都要小心楝選
SSCP 發表於 2011-5-18 11:27:51 |顯示全部樓層
JodieChan經一事長一智 加油
千萬不要傷害任何分享者的心意~

知道!! 我會聽話啦!! ^^  發表於 2011-5-18 13:19
華仔訓話,個個都要聽!! :p  發表於 2011-5-18 11:41
pkq 發表於 2011-5-18 12:14:35 |顯示全部樓層
唔係睇完黎個TOPIC, 我都唔知 : 按分享版版規 [接受分享物品的人,不可轉售和謀利,如有發現將再不得在此接受分享], 講真其實我無嘜去留意分享詳細唧內容. 而我又係新丁, 真係唔知幾時自己會出錯, 到時有問題, 都希望從輕發落. 大家好好享受種植唧樂趣.

比得大帝 發表於 2011-5-18 12:17:59 |顯示全部樓層
回復 pkq 的帖子

其實入鄉問俗係好咖
江江 發表於 2011-5-18 12:21:00 |顯示全部樓層
大哥, 萬歲
ht333147 發表於 2011-5-18 12:27:55 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-18 12:17
回復 pkq 的帖子

其實入鄉問俗係好咖

玩遊戲, 守規則, 必定的
''接受分享物品後,不可轉售和謀利''
向來分享大多是植物小苗. 之後長大了, 更繁殖了子子孫孫出來.
那些子孫是否還是''接受分享物品''?
Karine 發表於 2011-5-18 12:38:53 |顯示全部樓層
回復 齊天大聖 的帖子

當事人肯認錯,希望你息怒,對分享重拾信心

多謝你既支持呀!! ^^  發表於 2011-5-18 13:23
齊天大聖 發表於 2011-5-18 12:41:59 |顯示全部樓層
JodieChan 發表於 2011-5-18 09:32
如果我呢個出售POST大家不滿, 真係唔好意思啦!! 咁我決定收回我隻B, 自己慢慢湊啦!! ^^ 其實已經分左好多株 ...

真厲害, 我只畀一個球仔你, 一年內花都未開過就繁殖左"好幾個球"
kobyip 發表於 2011-5-18 14:07:14 |顯示全部樓層
齊天大聖 發表於 2011-5-18 12:41
真厲害, 我只畀一個球仔你, 一年內花都未開過就繁殖左"好幾個球"

師兄,  我第一次種迷岩果時, 唔識打理, 種左成年多, 只係長高都無開過花呀,
後來見佢太高,  有8對葉呀,  把心一橫剪晒佢 ,
球面留一對葉比佢, 分6對葉插枝( 因頂芽較細, 所以留2對葉黎插),
種多左半年左右, 母株有花喇, 6盆插枝死淨3盆, 都有球架 ;

自己經驗都可以理解到事主未開花已經可以分球
athernas 發表於 2011-5-18 15:31:03 |顯示全部樓層
我都好想知,如果出售子子孫孫得唔得.例如,分享咗修葉返來,種出來的成株又可否出售呢?
比得大帝 發表於 2011-5-18 16:22:31 |顯示全部樓層

回復 athernas 的帖子

種植得來的子子孫孫, 應算是個人的成果, 應可隨意出售
不過同一的植物, 人地可以咁大方送俾人, 而收到的卻要收錢, 好似孤寒咗D
又不過, 人地大方, 唔等於要其他人跟住大方.

佐治大大好像有先見之明, 佢曾有個分享主題話日後繁殖所得可以出售/送增, 咁就賣都賣得安心.

SSCP 發表於 2011-5-18 16:30:27 |顯示全部樓層
回復 kobyip 的帖子

係呀 我也有這個經驗,不過我會覺得"得堯人處且堯人"
青翼蝠王 發表於 2011-5-18 17:35:56 |顯示全部樓層
回復 SSCP 的帖子

劉華講得好呀
kobyip 發表於 2011-5-18 17:37:53 |顯示全部樓層
回復 SSCP 的帖子

完全同意呀
種花都係怡情的, 大家心平氣和一齊享受種花既樂趣嘛~
george 發表於 2011-5-18 19:04:59 |顯示全部樓層
比得大哥言重了!
在論壇的這些年來,友人和我都送贈過不少植物予其他花友,屈指一數,其中有不少窩心的故事在腦海中徘徊:
當花友把收到的分享種得繁花似錦,實在替他感到歡喜、
當花友將你的分享種至半死,但用緊張的心態打電話給我求救時,心裏不是嫌花友麻煩,而是為花友的心血感到欣慰。
我送贈出去的,都是自己心愛的品種,有花友把我心愛的品種發揚光大,一言以蔽之:「施比受更為有福」.

分享版的設立,旨在互通有無,讓各位以花會友,交流心得,一切利字當頭有違園藝館宗旨。
在我而言,分享了出去的植株,擁有權繫於接收者上,生死各安天命,
既然「緣份已盡」,若他朝植株蘭桂騰芳,繁殖再出售,之後一切買賣也就與我無關。
這是我的看法而已,至於其他花友如何處理再出售之事,倘在接受分享時問清楚送出分享的花友之意願,就萬無一失。

這件事相信已圓滿解決,各位亦應以此為鏡,一切應到此為止,就讓園藝館重聚祥和吧。

你很對, 可惜有一位版主似乎和你相反, 現在針對我  發表於 2011-7-15 20:43
贊成以分享/交換方式在園藝版玩玩  發表於 2011-5-18 23:50
謝謝佐治大大, 本人謹以此為鑑!! ^^  發表於 2011-5-18 22:50
讚.  發表於 2011-5-18 19:52
完全同意  發表於 2011-5-18 19:43