仙人球品種

作者: MayKan 發表于 2008-3-10 15:49:55
3970 12
請問這是甚麼品種的仙人球?

放在窗邊曬太陽沒留意幾天(肯定不是澆水過多,也沒有雨水沾濕)莖突然變黃,像熟透了的楊桃!拔出來看又沒有爛根,還有機會救治嗎?
sam 發表於 2008-3-10 16:41:04 |顯示全部樓層
是嫁接的緋紅牡丹。
冇得救........三角柱已腐死!
但如果仲想見多佢幾面,妳可將仙人球切下、風乾...再放盆坭上面擺多一排!
回復

ppchu 發表於 2008-3-10 18:02:38 |顯示全部樓層
仲有一個辨法...學sam大哥話事解, 盡快一刀砌. 腐了要清楚好. 風乾, hehe另外都可以 拆散d側芽仔 放沙土面種..只放面唔係種入土呀...pp都有試過救得番 ^^
回復

MayKan 發表於 2008-3-11 03:18:14 |顯示全部樓層
謝謝兩位!
想找些有關資料,請問緋紅牡丹的英文是甚麼?(或者可有中文網站可介紹?)

爛剩一條心!知道原因嗎?放在窗邊,是太曬?還是晚上太冷(晚上外面約零度)?又或者植料問題(拔出來發現全是泥,沒有沙)?
回復

siuyin 發表於 2008-3-11 13:08:25 |顯示全部樓層
这个球没叶绿素,不能落地,若不想拒死,就要重新嫁接
回復

siuyin 發表於 2008-3-11 13:23:26 |顯示全部樓層
原帖由 MayKan 於 2008-3-10 15:49 發表
請問這是甚麼品種的仙人球?

放在窗邊曬太陽沒留意幾天(肯定不是澆水過多,也沒有雨水沾濕)莖突然變黃,像熟透了的楊桃!拔出來看又沒有爛根,還有機會救治嗎? ...

Gymnocalycium mihanovichii var friedrichii Rubra
回復

sam 發表於 2008-3-11 16:46:51 |顯示全部樓層
原帖由 siuyin 於 2008-3-11 13:08 發表
这个球没叶绿素,不能落地,若不想拒死,就要重新嫁接

全中!不過從花友m的問題來看,我大膽假設... ...花友m應該未必識怎樣重新嫁接吧!
若估錯說聲SORRY!
回復

肥蚊蚊 發表於 2008-3-12 11:02:54 |顯示全部樓層
死得好慘呀

嫁接...是一門高學問噢
回復

siuyin 發表於 2008-3-12 12:35:18 |顯示全部樓層
原帖由 肥蚊蚊 於 2008-3-12 11:02 發表
死得好慘呀

嫁接...是一門高學問噢

其实非常容易的,有机会教大家
回復

variable 發表於 2008-3-12 14:46:40 |顯示全部樓層
見過好多人有類似既嫁接株都係咁爛法,
可能係質數問題再加上低溫高濕即刻爛比你睇
呢株好難救,下次再揀記得揀有肥大三角,根抓得實既黎買
係香港想搵肥大砧木做二次嫁接不如買過株仲好
回復

siuyin 發表於 2008-3-12 17:55:31 |顯示全部樓層
我就建议不要买全锦的,加上多了只脚,不自然不好看,还是不碰为妙
回復

MayKan 發表於 2008-3-14 03:05:47 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-11 16:46 發表

全中!不過從花友m的問題來看,我大膽假設... ...花友m應該未必識怎樣重新嫁接吧!
若估錯說聲SORRY!

無需致歉,我真的不懂嘛!仙人掌也玩死

芽仔已經放在沙面,應該待不了多久...
回復

sam 發表於 2008-3-16 17:03:47 |顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

QQ?不懂!......怎上!
回復