山愈莖問題

作者: GOODluck20x 发表于 2007-7-18 12:04:29
5390 33
我有棵Carnation Sprinkles的山愈莖比以下 link 內第3幅圖  R0011232.JPG (59.78 KB)  更長.   

( 吾好意思我 cardreader 壞了借 link 一用 )  
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=391&extra=page%3D1

以現在天气我做手術好 定 一動不如一靜 ??
做法會參考精選主題集錄 [山萮莖(返老還童篇)]

有勞師姊師兄指點迷津

P.s  我冇開冷气的

Tony 發表於 2007-7-18 12:51:10 |顯示全部樓層
我會係過左summer先攪佢
jellyfishy 發表於 2007-7-18 14:09:11 |顯示全部樓層
不如你講下你種av個環境,同埋影張相看看你所說的山俞莖程況有幾壞再作決定啦~
GOODluck20x 發表於 2007-7-18 14:37:58 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2007-7-18 12:51 發表
我會係過左summer先攪佢

我都有咁諗. 但棵野好醜樣 . 想快d 整好d遮 .

原帖由 kim 於 2007-7-18 14:09 發表
不如你講下你種av個環境,同埋影張相看看你所說的山俞莖程況有幾壞再作決定啦~

我係放窗邊種 , 環境算通風
冇陽光直接射倒 , 但濕度偏低 .
平均 30-33度 , 所以怕開刀後加大死亡率

今晚買 cardreader 後會 post 上尼請教.  THX kim!!
GOODluck20x 發表於 2007-7-18 22:04:39 |顯示全部樓層
山俞莖+仲有點曲 .

令一幅影有紅圈的地方發現深色了. 不知為何解
Carnation Sprinkles070718 00.jpg
Carnation Sprinkles070718 01.jpg
GOODluck20x 發表於 2007-7-18 22:19:34 |顯示全部樓層
令外這一盆可有需要換盆嗎??
盆 3.5''  葉的伸展 9-10''
070718 00.jpg
070718 01.jpg
Tony 發表於 2007-7-18 22:23:15 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-7-18 22:19 發表
令外這一盆可有需要換盆嗎??
盆 3.5''  葉的伸展 9-10''

so big........
kelly 發表於 2007-7-18 22:48:22 |顯示全部樓層
我種左呢棵野兩年, 蛋都未生過一隻...... 太光就會紅柄跟住就黑葉, 減光就正常番, 好難搞

個人意見認為而家天氣火咁熱, 大盆果棵都係咪搞佢住囉, 靜係cut左佢d老黃葉, 等佢負擔冇咁重~~

GOODLUCK, 你用綿芯吸水法? 用杯焗住個盆底會唔透氣架啵~

tata 發表於 2007-7-18 23:19:45 |顯示全部樓層
係呀~我嗰棵之前都紅咗, 我殺咗頭, 佢已經出咗三個芽, 但係早幾日佢玩跳樓, 得番一個芽咋,嗚嗚
kelly 發表於 2007-7-18 23:26:24 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-7-18 23:19 發表
係呀~我嗰棵之前都紅咗, 我殺咗頭, 佢已經出咗三個芽, 但係早幾日佢玩跳樓, 得番一個芽咋,嗚嗚

跳樓 ?  av fell from height ?? suicide or murder ?
David 發表於 2007-7-18 23:41:17 |顯示全部樓層
The size of your pot is looking ok actually, a bigger pot may not make it any better
tata 發表於 2007-7-18 23:43:05 |顯示全部樓層
原帖由 kelly 於 2007-7-18 23:26 發表

跳樓 ?  av fell from height ?? suicide or murder ?

murder呀, 仲要頭落地先呀~
jellyfishy 發表於 2007-7-19 09:04:36 |顯示全部樓層
我都有盆iceberg好煩, 光又發紅, 陰又唔生, 早兩個月切頭生頂芽.

Goodluck, 我都覺得大個盆咪搞住, 個様都好似幾健康, 但老身花仔好似老人家咁, 我覺得佢地對做手術既康復速度較慢.  反而個小朋友花仔就可以試下cut 根 cut 底葉再種, 佢個size 唔大, 你可以加個透明杯 (如M 記吃冰杯, starbucks 的更大啊!) 作為獨立溫室, 咁花仔d 根會長得快好多架.

希望你成功啦.
jellyfishy 發表於 2007-7-19 09:06:27 |顯示全部樓層

回復 #12 krista 的帖子

唉~ 乜佢咁睇唔開呀~~  水母上星期家中有個花架都無端端掉了下來.... 一地av.... 唉.... 執左我成晚. 真係人都癲~~~  
GOODluck20x 發表於 2007-7-19 11:29:04 |顯示全部樓層
原帖由 kelly 於 2007-7-18 22:48 發表
我種左呢棵野兩年, 蛋都未生過一隻...... 太光就會紅柄跟住就黑葉, 減光就正常番, 好難搞

個人意見認為而家天氣火咁熱, 大盆果棵都係咪搞佢住囉, 靜係cut左佢d老黃葉, 等佢負擔冇咁重~~

GOODLUCK, 你用綿芯吸水 ...

其實盆Carnation Sprinkles 好似06年頭買 fd 種係公司有冷气都咁...種O左成年幾都係大O左DD . 你盆靚仔好多 . 我盆亦冇開過花 .現在搬到我家(人間煉獄)真係驚熱死 . 原來紅柄跟住就黑葉......我會注意光度.

係係~~咁我靜係cut左佢d老黃葉,等佢負擔冇咁重.同埋改改個綿芯吸水法等佢通气D .  Thx!!!

原帖由 krista 於 2007-7-18 23:19 發表

係呀~我?棵之前都紅?, 我殺?頭, 佢已經出?三個芽, 但係早幾日佢玩跳樓, 得番一個芽咋,嗚嗚

妳 5 星級的家都....紅頭...  E款野有D難度. 吾怪得貴咁多  
三個芽變一個芽....陰公... 做乜跳樓咁睇吾開....     
之前有冇開花??   我盆花就冇花...生緊紅柄同黑葉乍

原帖由 David 於 2007-7-18 23:41 發表
The size of your pot is looking ok actually, a bigger pot may not make it any better

係! 咁O吾移盆了 . thx!!

原帖由 kim 於 2007-7-19 09:04 發表
我都有盆iceberg好煩, 光又發紅, 陰又唔生, 早兩個月切頭生頂芽.

Goodluck, 我都覺得大個盆咪搞住, 個?都好似幾健康, 但老身花仔好似老人家咁, 我覺得佢地對做手術既康復速度較慢.  反而個小朋友花仔就可以試下cut 根 cut 底葉再種, 佢個size 唔大, 你可以加個透明杯 (如M 記吃冰杯, starbucks 的更大啊!) 作為獨立溫室, 咁花仔d 根會長得快好多架.

我盆iceberg 死掉了.....攪吾掂....
大個盆我都係O吾移盆了 . 頂多如 kelly 所講 靜係cut左佢d老黃葉 .  

盆Carnation Sprinkles 我等涼DD 先做手術了 .  E+ 定個獨立小溫室先 .   thx!!   希望成功啦.    
你環境係咪開住冷气..??    之前有冇開花呀??   我盆未試過有回報..
noel 發表於 2007-7-19 11:47:48 |顯示全部樓層
此品種屬於難搞一族,光照稍強葉子會扭、葉底變紅.....  
如發現葉及柄等顏色有變紅跡象,要儘快減光。
如長點或葉柄完全變紅,應該已經跑色。
植料變酸亦容易跑色。

現階段可參考的手術有:

1) 只將新生的中心部份除去 (變紅的地方,至少挑走一層),待生長點重新長出 bb,稍後才挑出重種。
好處是而家都做得~

2) 將上半部砍下重種,但同時亦要挑走變紅的部份,餘下的山愈莖亦會重新長出 bb。
好處是雙重保險,不過最好天氣涼返D至做~

不建議現在換盆,分分鐘成棵冇ga....  
以用稀釋的洗潔貞水反覆沖洗植料,可以平衡返 ph,暫時舒緩植料問題。
GOODluck20x 發表於 2007-7-19 12:33:12 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-7-19 11:47 發表
此品種屬於難搞一族,光照稍強葉子會扭、葉底變紅.....  
如發現葉及柄等顏色有變紅跡象,要儘快減光。
如長點或葉柄完全變紅,應該已經跑色。
植料變酸亦容易跑色。

現階段可參考的手術有:

1) 只將新生的中心部份除去 ( ...

難搞一族...哎喲...e次捉蟲了 ....

方法 1) 都好 . 而家都做得 . 原來變紅會跑色..... 咁一定要挑走變紅的地方.
方法 2) 其實我開頭都諗住咁做 . 不過o吾知要避開變紅位而切咁高... 以咁o既天氣風險又提高了.
咁我等涼DD 先做手術了 .

我想問稀釋的洗潔貞水幾耐洗一次好?  今晚返去洗洗佢先~  

THX noel !!!      
jellyfishy 發表於 2007-7-19 12:51:24 |顯示全部樓層
原來咁難搞, 好彩水母無呢個品種. 咁又係CUT 頭引佢生頂芽可能生會個仲靚既囝囝.
noel 發表於 2007-7-19 13:01:11 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-7-19 12:33 發表

難搞一族...哎喲...e次捉蟲了 ....

方法 1) 都好 . 而家都做得 . 原來變紅會跑色..... 咁一定要挑走變紅的地方.
方法 2) 其實我開頭都諗住咁做 . 不過o吾知要避開變紅位而切咁高... 以咁o既天氣風險又提高了 ...

GOODluck.....稀釋洗潔貞水最好每個月做到一次,可平衡 ph,又有輕微防蟲作用。
noel 發表於 2007-7-19 13:04:12 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-7-19 12:51 發表
原來咁難搞, 好彩水母無呢個品種. 咁又係CUT 頭引佢生頂芽可能生會個仲靚既囝囝.
係啊! 囝囝好多時都跑贏媽媽 ga...
12下一頁