返回列表 發新帖

有機盆栽+種子@書店

作者: lovingella 發表于 2011-5-14 13:07:38
5678 36
mandywowo 發表於 2011-5-16 06:52:46 |顯示全部樓層
回復 lovingella 的帖子

其實如果d種子新鮮, 溫度適合快到2,3日都可以發到
回復

teapot 發表於 2011-5-16 11:04:06 |顯示全部樓層
發現月初在贊助 HKplants 「我的園藝生活,圖片分享比賽」的 「迷你香草花囊 - CapsulePot」正在一個團購網發售!

http://hk.buystation.com/groupbuy/team.php?id=42   

HK$68 一套三款 CapsulePot ,包括膠囊型花盆、育苗籃、育苗塊及香草種子

回復

teapot 發表於 2011-5-16 11:28:16 |顯示全部樓層
它不是用普通泥土,是用一種吸水幾分鐘會膨脹的育苗塊,還有一個可分開兩邊的花籃,待香章草成長後,方便在不損傷根部的情況下,把整個育苗塊連同已植根在育苗塊的香草一起移植到其他大盆,持續成長。
回復

momodoll 發表於 2011-5-16 22:11:14 |顯示全部樓層
我今日行過荷里活廣場三樓某間精品店都見到。。但佢貼佐張紙出黎話「果子不可食用」。。搞到我吾敢買。。
回復

lovingella 發表於 2011-5-16 20:51:11 |顯示全部樓層
teapot 發表於 2011-5-16 11:28
它不是用普通泥土,是用一種吸水幾分鐘會膨脹的育苗塊,還有一個可分開兩邊的花籃,待香章草成長後,方便在 ...

我都想買呀!! 但唔知係未好易種架呢 -V-、
回復

lovingella 發表於 2011-5-16 20:51:56 |顯示全部樓層
bunbun05 發表於 2011-5-16 10:04
種呢d好似花墟買果d罐罐植物, 我都玩過!

$42三個唔算貴啦, 幾有趣~

係呀! 除返開都係10幾蚊一個
平過花墟好多
回復

lovingella 發表於 2011-5-16 22:59:00 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-5-16 22:11
我今日行過荷里活廣場三樓某間精品店都見到。。但佢貼佐張紙出黎話「果子不可食用」。。搞到我吾敢買。。 ...

:O 啊? 原來唔可以食架咩?! :O:O
回復

momodoll 發表於 2011-5-16 23:14:29 |顯示全部樓層

我都吾係好清楚呀...佢一張貼紙寫住"有機種植" <--心諗有機冇死la...45蚊度..不如買la..
但我又見到佢另一張貼紙寫住"果子不可食用"<--我冇眼花...係不可.....因為我特登捉我佐男友去睇..

有機...但不可食用...咁我買黎做mud

anyway..我冇問到個staff點解不可食用...可能可以食都吾定呢...
回復

lovingella 發表於 2011-5-17 15:34:40 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-5-16 23:14

我都吾係好清楚呀...佢一張貼紙寫住"有機種植"

UM~ 我又見唔到有不可食用WO! 哈哈
唔緊要啦~ 都唔知種唔種得出果子來. -V=
回復

onon2000 發表於 2011-5-17 16:28:25 |顯示全部樓層
我昨天係荃灣三聯都有得賣$47一PACK,不過得西芹+薄荷葉+唔記得咩葉。
回復

mercici 發表於 2011-5-17 16:44:50 |顯示全部樓層
多謝報料
回復

onon2000 發表於 2011-5-20 20:15:56 |顯示全部樓層

今日我再到荃灣三聯,佢哋返咗新貨,全套應該係五款:

唔知點解RESIZE都POST唔到相

http://www.baby-kingdom.com/foru ... =3913352&extra=

IMG_1694 (Copy).JPG
IMG_1695 (Copy).JPG
IMG_1696 (Copy).JPG
IMG_1697 (Copy).JPG
IMG_1698 (Copy).JPG
IMG_1701 (Copy).JPG
IMG_1694 (Copy).JPG
回復

lovingella 發表於 2011-5-20 20:30:58 |顯示全部樓層
onon2000 發表於 2011-5-20 20:15
今日我再到荃灣三聯,佢哋返咗新貨,全套應該係五款:

唔知點解RESIZE都POST唔到相

哇!!!! 原來有禁多款架?!
早知我去三聯買. 我有DISCOUNT /_\"
回復

onon2000 發表於 2011-5-20 20:36:55 |顯示全部樓層
lovingella 發表於 2011-5-20 20:30
哇!!!! 原來有禁多款架?!
早知我去三聯買. 我有DISCOUNT /_\"

嘻嘻嘻...我買咗店員姐姐,佢話好搶手,不過如果去到無晒,可以幫手訂
回復

onon2000 發表於 2011-5-27 23:59:39 |顯示全部樓層
DLee 發表於 2011-5-27 21:47
荃灣三聯今日割價$33咋!各款都齊。我買了士多啤莉,小黃蕃茄和迷你紅蘿蔔的組合 ...

我買貴咗...
回復

DLee 發表於 2011-5-27 21:47:20 |顯示全部樓層
荃灣三聯今日割價$33咋!各款都齊。我買了士多啤莉,小黃蕃茄和迷你紅蘿蔔的組合
回復

寧望月 發表於 2011-6-5 22:35:32 |顯示全部樓層
....昨天買了33元呢@@
回復