返回列表 發新帖

由種子種起的薄荷...

作者: momodoll 發表于 2011-5-9 17:49:20
5183 32
cklife 發表於 2011-6-20 08:38:33 |顯示全部樓層
tiffanybob 發表於 2011-6-8 13:55
我想問下點解我盆薄荷.. d 泥實晒....薄荷dup頭, 就即狂灌水, 等一陣佢又樹番起身....又唔夠green

有冇人 ...

D泥實...咁你淋水佢咪吸唔飽水囉...D水只係面入唔到裡面...咁佢咪容易唔夠水囉....唔夠水咪頭dup囉....狂灌水補充番...咪起番身囉...

唔夠綠應該係...陽光唔夠囉....

可以換泥既....換左佢...或者拎佢出黎...舊泥加番D珍珠石(花墟有賣),等佢疏鬆番D....

唔想換泥...淋水後隔半小時度...再淋一次...等佢吸多D水....淋水要泥面淋...盆底有水出...

或者用坐水盆方法...搵個盆坐住佢...加水係外盆....薄荷盆一半以上既位....等佢由下吸水....到佢吸到摸落泥面係濕既...表示佢吸飽水喇...咁就完成淋水程序....將盆薄荷放反係原來位置...(唔好再浸係盆水度喇)
回復

nekokaren 發表於 2011-6-20 12:17:35 |顯示全部樓層
cklife  大太陽唔好淋到葉...我D薄荷燒燶葉...+_+  
燶咪剪左佢又生過囉...  

今日剪晒啦...得番個頭咋...  發表於 2011-6-20 15:31
回復

momodoll 發表於 2011-6-20 13:00:03 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2011-6-20 00:40
唔夠陽光種蕨類,苦苣苔科植物,觀葉類最好

比起o個d..我比陣中意種d有成果...可以食的植物...
所以好多都扲佐番公司~貪佢夠光..
回復

momodoll 發表於 2011-6-20 13:03:34 |顯示全部樓層
薄荷生到成盆觀景植物咁。。。
吊住佢生可能都幾好

回復

chan1988 發表於 2011-6-20 19:35:23 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-6-20 13:00
比起o個d..我比陣中意種d有成果...可以食的植物...
所以好多都扲佐番公司~貪佢夠光.. ...

咁我推薦香蜂草,難d就琉璃苣
回復

momodoll 發表於 2011-6-23 20:51:20 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2011-6-20 19:35
咁我推薦香蜂草,難d就琉璃苣

.@@.呢2種我都未試過..
難吾難打理ke?
回復

031504 發表於 2011-6-23 20:57:45 |顯示全部樓層
個老闆話香草散光都得就呃你ge,,,
只不過係薄荷太粗生,就算散光都生到姐
不過會徒長囉,,,

種到已經好好...至小仲有得沖下茶同炒下旦..  發表於 2011-6-23 21:11
回復

chan1988 發表於 2011-6-23 20:58:52 |顯示全部樓層
香蜂草同薄荷差唔多,佢有清新檸檬味的,最岩沖香草茶,和檸檬薄荷差唔多
琉璃苣d花食得,甜甜的,亦可用來伴碟和裝飾,因為佢好多花蜜,所以甜,也很是蜜源植物,很受蜜蜂和蝴蝶歡迎(我食過唔錯,當甜品咁食)
琉璃苣d葉都食得,青瓜味,不過因為有毛,口感一般,唔係個個like

攪到我都有d想試tim... 但屋企冇位了...有陽光的位置都比了士多啤梨..  發表於 2011-6-23 21:14
回復

chan1988 發表於 2011-6-23 22:01:29 |顯示全部樓層
睇黎我遲d要開post搵人照顧d植物,因為天台要重規劃,被迫要處理一部分,不然會給人消滅,今天已被迫消滅了多盆士多啤梨和檸檬羅勒
估計餘下的薰衣草,甜菊和士多啤梨也會被消滅
希望有人可以收留佢地la
回復

momodoll 發表於 2011-6-23 22:12:53 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2011-6-23 22:01
睇黎我遲d要開post搵人照顧d植物,因為天台要重規劃,被迫要處理一部分,不然會給人消滅,今天已被迫消滅了多盆 ...

檸檬羅勒...你早d講..我扲番公司養ma...

士多啤梨應該好多人花友都想要呀...我係公司都養緊d小苗..

甜菊我都有d興趣bor
回復

chan1988 發表於 2011-6-23 22:27:31 |顯示全部樓層
momodoll 發表於 2011-6-23 22:12
檸檬羅勒...你早d講..我扲番公司養ma...

士多啤梨應該好多人花友都想要呀...我係公司都養緊d小苗.. ...

咁我明天掘埋被送到亂葬崗(回泥區)果d士多啤梨 ,羅勒出來先,再開post分享比大家,d士多啤梨幾大棵嫁,要掉真係哂哂 ,我果陣等左2個月先出苗,照顧得好辛苦嫁

請問是甚麼品種的士多啤梨呀, 我三樣都有興趣種, 可唔可以post D 相看看?  發表於 2011-9-9 19:21
回復

031504 發表於 2011-6-24 01:54:41 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2011-6-23 22:01
睇黎我遲d要開post搵人照顧d植物,因為天台要重規劃,被迫要處理一部分,不然會給人消滅,今天已被迫消滅了多盆 ...

薰衣草我有興趣喎
回復

momodoll 發表於 2011-6-24 08:50:01 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2011-6-23 22:27
咁我明天掘埋被送到亂葬崗(回泥區)果d士多啤梨 ,羅勒出來先,再開post分享比大家,d士多啤梨幾大棵嫁,要 ...

已經有人排隊

BTW,你d士多啤梨係咩種黎ke??
回復