由種子種起的薄荷...

作者: momodoll 發表于 2011-5-9 17:49:20
5176 32
話說屋企種mud死mud...(士多啤梨...chili..)
因為屋企客廳冇陽光...只得散光..

有一日上佐係呢個網站...心郁郁又想種...
行開花鋪...老闆介紹話種香草只得散光都ok..所以買佐包薄荷種子番黎試下...

見到個包裝話一開要用曬d種子...所以一次過落曬佢..
點知...生佐勁多...屋企又冇位分多次盆...
所以都有一盆吾疏苗..迫迫地住下先...(冇計..香港地貴ma...)

第7天

一天內大得好快...(上圖早上, 下圖當天晚上)

第二十一天...好迫好迫...
3.jpg 4.jpg

第四十三天 (左-疏佐d苗出黎..明顯大d; 右-冇疏苗...)
疏佐d苗扲用水養住...係生係死..要睇自己做化了..

二十一天與四十一天..

評分

查看全部評分

timidb 發表於 2011-5-9 18:29:55 |顯示全部樓層
So good to have so many mint. Will you eat them?
回復

momodoll 發表於 2011-5-9 19:35:34 |顯示全部樓層
回復 timidb 的帖子

會呀, 一定會呀..
但要等佢大d強d先..

我見花墟o固d好大好靚..
我而家o個d仲好似bb咁..
回復

timidb 發表於 2011-5-9 22:29:19 |顯示全部樓層
How to grow them strong?
回復

momodoll 發表於 2011-5-10 19:01:30 |顯示全部樓層
我都吾係好清楚..
都係定時淋水...而家開始比d肥佢..
so far...冇mud問題..

我見到有d花友d post話曬下d薄荷..佢o地會strong d, 靚d...
但吾知點解我放係kitchen o個盆 (有陽光) 冇我放係客廳 (只有散光) o個幾盆種得咁好...
回復

timidb 發表於 2011-5-10 20:37:43 |顯示全部樓層
My plant of mint has spidermites and it is dying
回復

momodoll 發表於 2011-5-10 21:18:46 |顯示全部樓層
係咪紅蜘蛛!?好麻煩ge。。吾殺死佢哋。。你盆薄荷會冇得救。。如果你d薄荷吾係食用。。就落殺蟲水啦。。
回復

timidb 發表於 2011-5-10 21:59:45 |顯示全部樓層
Sigh. I use water with orange peel to apply to my mint plant.
回復

momodoll 發表於 2011-5-25 20:23:57 |顯示全部樓層
不知不覺..薄荷長大了~
但因為屋企冇陽光...會長得很高很高
回復

bunbun05 發表於 2011-5-26 16:49:02 |顯示全部樓層
我都唔知點解我種薄何成日死, D種子咁鬼細粒
回復

momodoll 發表於 2011-5-26 21:36:31 |顯示全部樓層
回復 bunbun05 的帖子

我估薄荷吾係太難發芽..而且發芽率都好高..(我o個d大約70-80%)...

以下係我d薄荷發芽的環境...
- 把種子播在泥面..
- 放係光..但冇陽光照射的地方..
- 每日嘖水..
- 7 - 10日發芽...

吾知幫吾幫到你..
回復

nekokaren 發表於 2011-5-27 14:58:33 |顯示全部樓層

回復 momodoll 的帖子

勤修剪就會生得靚D

剪完又生長中

太高修剪剪枝條可以浸根啊!

真係生得好令wor. 我個盆成支訓低左,....本來買返來個時好令....唔知點解比我種到冇咁 green.... 會唔會係晒得勁lei...同埋又有蚊滋  發表於 2011-6-8 13:32
回復

joyfulbee 發表於 2011-5-30 15:26:03 |顯示全部樓層
nekokaren 發表於 2011-5-27 14:58

勤修剪就會生得靚D

這薄荷好靚, 請問是什麼種的薄荷呢?

因為我種的薄荷是比較淺色的, 而你的是明顯較深綠色及厚身些.

回復

nekokaren 發表於 2011-5-31 14:09:01 |顯示全部樓層
回復 joyfulbee 的帖子

普通薄荷乍
好耐以前買左一盤番黎,不過養得晤靚瘦LIU LIU,有人提我要剪下佢同可以曬太陽...於是我把心一横全部枝條剪淨泥面計約一吋高
佢之後就"巴巴"聲生番出黎,仲好靚呀
淋雨我估唔係超大雨都得....但我有瓦遮頭最多"IT"雨
曝曬我覺得都OK,但要淋透水(不要在日頭淋)如果唔係實"DUP"曬頭
最緊要得閒剪下....愈剪愈靚,薄荷好鬼粗生架

大太陽唔好淋到葉...我D薄荷燒燶葉...+_+  發表於 2011-6-20 08:31
回復

joyfulbee 發表於 2011-6-1 15:10:44 |顯示全部樓層
回復 nekokaren 的帖子

我一見佢dup頭, 就即狂灌水, 等一陣佢又樹番起身 ; 上年風多雨多佢又黃葉落葉, 真係以為佢要走啦 , 我又係剪晒佢, 控制水分, 佢又返來囉r~

請問你有無比肥佢架?  

謝謝分享呀
回復

nekokaren 發表於 2011-6-1 15:32:10 |顯示全部樓層
回復 joyfulbee 的帖子

種左咁耐落過一次半匙仔豐收一號咁大罷乍

下次等我試吓比些雞屎佢補吓先:lol 之前好似都比個米水:loveliness:  發表於 2011-6-2 21:19
回復

kkaheii 發表於 2011-6-3 13:20:01 |顯示全部樓層
回復 nekokaren 的帖子

種得好靚~   
回復

kkaheii 發表於 2011-6-3 13:21:43 |顯示全部樓層

好密集下
種成個月多........真係好有耐性,需要分盤?

回復

tiffanybob 發表於 2011-6-8 13:55:40 |顯示全部樓層
我想問下點解我盆薄荷.. d 泥實晒....薄荷dup頭, 就即狂灌水, 等一陣佢又樹番起身....又唔夠green

有冇人可以幫下我ar
回復

chan1988 發表於 2011-6-20 00:40:02 |顯示全部樓層
唔夠陽光種蕨類,苦苣苔科植物,觀葉類最好
回復

12下一頁