224 (第1 AV開花了~) #5 太熱走了邊?

作者: Starlette 發表于 2011-5-6 22:57:54
2132 17

今年花展買了第1盆小苗後便愛上了非洲紫羅蘭
呢盆第1 AV 開花la~~~好開心呀~~!!!
花色為鮮紫, 加上青色花邊及仍然迷你的身形(2吋盆), 很活潑可愛~
224好鐘意光ga, 其他AV都受不了我窗枱的強光位, 224卻非常享受那陽光
從3月中到現在都生長得好好~~在家2個月便開花了
其實起了花蕾已經1個月, 但係一路不知怎地唔開花
直至上次佐大大帶隊入發叔花場, 發叔教了要定期採去老葉後便快快開花了!!

quen 發表於 2011-5-7 19:14:08 |顯示全部樓層
好多花冧呀
回復

草青 發表於 2011-5-7 09:04:02 |顯示全部樓層
恭喜晒,好多花苞!
回復

DORA 發表於 2011-5-7 09:41:46 |顯示全部樓層
Starlette 發表於 2011-5-6 22:57
今年花展買了第1盆小苗後便愛上了非洲紫羅蘭
呢盆第1 AV 開花la~~~好開心呀~~!!!
花色比相中較為鮮紫, ...

Congradulations!  Its cute and lovely!
回復

Starlette 發表於 2011-5-12 11:41:56 |顯示全部樓層
見到其他花友d相先知道自己棵224走了色, 花花條青色邊又變幼左,
心想應該係太光
最近愈熱愈走邊...變左全紫色花
不過而家30幾度屋企又無開冷氣
仲肯開花都算係好比面
av健健康康就夠la~

走色了, 發叔的224好像全走色了, 不過幾靚.  發表於 2011-5-15 16:05
回復

george 發表於 2011-5-12 12:19:10 |顯示全部樓層
Starlette 發表於 2011-5-12 11:41
見到其他花友d相先知道自己棵224走了色, 花花條青色邊又變幼左,
心想應該係太光
最近愈熱愈走邊...變左全 ...

天氣太熱,就要忍心摘花啊
回復

Starlette 發表於 2011-5-13 00:05:00 |顯示全部樓層
george 發表於 2011-5-12 12:19
天氣太熱,就要忍心摘花啊

...會好唔捨得呢, 不過如果太熱都要忍痛la...
用走左色既花菖繁殖以後會唔會易d走色ga?
回復

george 發表於 2011-5-13 00:21:15 |顯示全部樓層
Starlette 發表於 2011-5-13 00:05
嗚...會好唔捨得呢, 不過如果太熱都要忍痛la...
用走左色既花菖繁殖以後會唔會易d走色ga? ...

用A色花的花菖作繁殖,得出來的也極高機會是A色花。
回復

David 發表於 2011-5-13 01:14:51 |顯示全部樓層
Starlette 發表於 2011-5-13 00:05
嗚...會好唔捨得呢, 不過如果太熱都要忍痛la...
用走左色既花菖繁殖以後會唔會易d走色ga? ...

太熱用花菖繁殖, 好易 fail ga...
回復

Starlette 發表於 2011-5-13 20:13:33 |顯示全部樓層
george 發表於 2011-5-13 00:21
用A色花的花菖作繁殖,得出來的也極高機會是A色花。

啊!!! 咁如果繁殖都係要選最靚色果朵花~~~!!!!!
回復

Starlette 發表於 2011-5-13 20:14:47 |顯示全部樓層
David 發表於 2011-5-13 01:14
太熱用花菖繁殖, 好易 fail ga...

睇黎都係要等秋天.....
回復

David 發表於 2011-5-14 00:34:51 |顯示全部樓層
Starlette 發表於 2011-5-13 20:14
睇黎都係要等秋天.....

but if you have good air-con + green house, then you can still try ^^
回復

Starlette 發表於 2011-5-15 21:15:01 |顯示全部樓層
David 發表於 2011-5-15 01:06
Oh! the 花粉 in AV normally just stays inside the sack, the 花粉 only comes out when bitten by ins ...

OhOhOh~那真的是天大的喜訊!! 咁你都知ge??! 厲害厲害!!!
咁av都幾難受粉wor
回復

David 發表於 2011-5-15 01:06:52 |顯示全部樓層
Starlette 發表於 2011-5-14 22:27
因為嚴重鼻敏感, 所以大部分時間都無開冷氣....
其實最好唔好種花ge...因為有花粉....但係又手痕.....
可 ...

Oh! the 花粉 in AV normally just stays inside the sack, the 花粉 only comes out when bitten by insects.
So provided that your AV are insects free, it shouldn't affect your 花粉鼻
回復

Starlette 發表於 2011-5-14 22:27:10 |顯示全部樓層
David 發表於 2011-5-14 00:34
but if you have good air-con + green house, then you can still try ^^

因為嚴重鼻敏感, 所以大部分時間都無開冷氣....
其實最好唔好種花ge...因為有花粉....但係又手痕.....
可憐我的av....不過屋企位處比較高, 幾大風下, 希望d av 唔會熱死啦...

av 無味, 花粉有影響嗎?  發表於 2011-5-15 16:03
回復

Starlette 發表於 2011-5-15 21:22:31 |顯示全部樓層
Fleur, 花粉有d人唔係好受得ga...不過我成日都敏感, 其實都好難斷定對邊樣敏感, 唯有大機會果d盡量避. 冷氣就好應, 開親都死...
回復

David 發表於 2011-5-16 00:10:17 |顯示全部樓層
Starlette 發表於 2011-5-15 21:15
OhOhOh~那真的是天大的喜訊!! 咁你都知ge??! 厲害厲害!!!
咁av都幾難受粉wor

If you want your AV to 受粉, then you'll have to "吉" 穿 the sack holding the 花粉, and then apply it to the stigma ^^
回復

Starlette 發表於 2011-5-16 10:54:20 |顯示全部樓層
David 發表於 2011-5-16 00:10
If you want your AV to 受粉, then you'll have to "吉" 穿 the sack holding the 花粉, and then apply ...

又學到野la~~~
遲d天氣適合時可以試下~~
回復