MY DEAR JACK (1997-2011)

作者: prodorothyhkg 發表于 2011-5-2 13:50:42
3541 34

老積昨天還可以行一兩步,晚上冒已經不能走動,今日四肢已開始彊硬,這兩天是時候了
Claraslm 發表於 2011-5-3 18:11:46 |顯示全部樓層
回復 prodorothyhkg 的帖子

我上年10月都有同一樣的經歷, 家中17歲老貓胰臟炎, 吃什麼都嘔, 又吃不下藥, 連平時不常吃到又好愛吃的罐頭都只是聞吓, 2星期廋了差不多3磅, 看到心中好痛, 後來聽醫生的話, 送她去彩虹橋, 免她多受苦, 令她走得有尊嚴D, 我在診所用了半小時和她道別, 唱歌令她放鬆想睡, 之後醫生靜靜入來在吊鹽水位下藥, 好快只是一秒多D, 婆婆水藍色的美麗眼睛, 立刻轉成灰白, 我知道她平靜的走了. 現在我想起都會哭, 但我沒有後悔為她做的最後一件事

不要哭, 老積看到會不捨得走, 如果情況太差, 請幫老積一把, 送牠上彩虹橋, 令老積走得輕鬆點, 多年感情有誰捨得  
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-5-4 12:07:22 |顯示全部樓層
我尋晚同佢清潔既時間講,你D C 尿成日浸住你...你如果有爛肉,就一定要送你走,我唔想見到你痛..........
點知佢一聽到呢句,成隻狗震晒......

菲媽已經將牠放上卡板上面了,但尿尿仍會沾到皮毛......  發表於 2011-5-4 12:36
有冇d隔板之類層板俾佢瞓上面, 等尿唔會浸濕身  發表於 2011-5-4 12:17
回復

KOOKOO 發表於 2011-5-4 12:04:19 |顯示全部樓層
過往開心歡樂回憶, 佢同你一樣都會永遠記住, 現在雖然傷心, 但請給牠一個完美的句號, 雖然是一開始已經有心理準備, 但總是放不下..
希望你傷心時刻好快過渡,
回復

JENWU 發表於 2011-5-4 11:06:19 |顯示全部樓層
大菲媽, 不要傷心啦,緣起緣滅....
我也認同claraslm的意見 - 不要哭, 老積看到會更不捨得走, 如果情況太差, 請幫老積一把, 送牠上彩虹橋, 令老積走得輕鬆點, 多年感情有誰捨得...那一刻, 只是痛苦的完結,但也是延續新生的開始, 他日佢在彩虹橋上回望,仍會微笑及祝福你...期望天下大同時, 再有緣相聚.........
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-4 09:49:17 |顯示全部樓層
但老jack 唔想走呢...
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-5-4 15:58:48 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-5-4 12:38
回復 jellyfishy 的帖子

我猜不能(會)放樂樂上天台..............省得多一件事擔心﹗

樂樂冇攪老jack 幾日啦,聞2下就走開
呢2 日都係向天台,加埋大鎖鏈,有雷暴警告呀
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-4 12:13:29 |顯示全部樓層
今日天陰陰,你又搵樂仔陪佢呀?
回復

claudiatang 發表於 2011-5-5 21:13:28 |顯示全部樓層
現在什麼情況呀...............
回復

claudiatang 發表於 2011-5-4 15:42:52 |顯示全部樓層
回復 prodorothyhkg 的帖子

菲媽﹗是否塊卡板有方方的空洞令牠的骨頭發痛?
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-5-4 15:39:50 |顯示全部樓層
明知啦,佢已經13歲另9個月,成百歲人囉,又做過幾次大大小小手術,又中過幾次牛蜱熱,有2次幾乎死咁滯,幾年前vet已經話佢開始 heart failure ,舊年年頭又中過風........,算好犀利啦,已經賺左啦~
不過佢真係硬頸,由細到大都係咁,臭脾氣....
回復

spinnet 發表於 2011-5-4 15:23:53 |顯示全部樓層
狗狗年紀大要離開是自然的事, 睇開D, 唔好咁唔開心啦. 希望佢可以走得唔好咁痛苦啦.
回復

claudiatang 發表於 2011-5-4 12:38:46 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

我猜不能(會)放樂樂上天台..............省得多一件事擔心﹗
唉..............JACK JACK已經瘦到肋骨都現了﹗我想像牠躺著都會骨痛﹗
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-5-4 15:00:23 |顯示全部樓層
放佢上卡板佢要爬反落地~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-5-4 10:32:57 |顯示全部樓層
佢好堅持,本來星期一上午都食唔落野,四肢又硬晒,晚上同佢講一係安心咁去,一係自己要識行識走先留底,佢聽完真係食左少少野,跟住星期二向天台攪到四維都係c 水,表示佢真係想行返既決心,終於自己亦成身都係~
**佢對腳已經冇法企到起身
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-4 10:36:29 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-5-4 10:32
佢好堅持,本來星期一上午都食唔落野,四肢又硬晒,晚上同佢講一係安心咁去,一係自己要識行識走先留底,佢聽完 ...

老jack呀,唔好咁固執啦~   
回復

flower 發表於 2011-5-4 10:51:36 |顯示全部樓層
老jack,請安心上路
回復

corina 發表於 2011-5-4 10:37:21 |顯示全部樓層
請問老積情況如何?我都有養寵物,佢地病重時生存痛苦死也痛苦,這真是兩難局面,總之愛別離苦.
回復

小白 發表於 2011-5-4 22:19:58 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-5-4 15:58
樂樂冇攪老jack 幾日啦,聞2下就走開
呢2 日都係向天台,加埋大鎖鏈,有雷暴警告呀  ...

生死有命。。 係時候就會走。。。 
回復

wendy_choy_hk 發表於 2011-5-4 23:14:25 |顯示全部樓層
我估老jack好有靈性,佢唔想你見到佢走的那刻. anyway,希望佢走得唔好甘辛苦已經好好.
回復

12下一頁