蝴蝶蘭有幾長命? (5月4日updated咗新相)

作者: Poppylily 發表于 2011-4-18 01:50:18
5356 45
Poppylily 發表於 2011-5-4 22:11:53 |顯示全部樓層

終於開哂啦~不過好逼~

回復

wilson 發表於 2011-5-6 07:45:49 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-5-6 01:10
吊袋肥料係度真係一個好方法呀,又學到野了﹗我新手想問下10年都無換過板同植料唔怕嗎?如果要換又應該 ...

通常落咗板就一生一世 除非塊板有事, 如發霉腐爛等個別情況否則就別打擾佢啦
回復

cherrylwy 發表於 2011-5-6 01:23:43 |顯示全部樓層
噢,唯有等高手回答吧...
回復

Poppylily 發表於 2011-5-6 01:24:54 |顯示全部樓層
timidb 發表於 2011-5-6 01:03
They are very beautiful. How long can the flowers last before they wither?

Actually I never count, but at least it last for one or two months.
回復

timidb 發表於 2011-5-6 01:26:32 |顯示全部樓層
Your plant of orchid is really beautiful . Does it smell good?
回復

timidb 發表於 2011-5-6 01:26:33 |顯示全部樓層
Your plant of orchid is really beautiful . Does it smell good?
回復

Poppylily 發表於 2011-5-6 01:28:20 |顯示全部樓層
timidb 發表於 2011-5-6 01:26

It's no smell la~
回復

timidb 發表於 2011-5-6 01:03:55 |顯示全部樓層
They are very beautiful. How long can the flowers last before they wither?
回復

cherrylwy 發表於 2011-5-6 01:10:45 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2011-5-6 00:21
多謝賞花~
我會等d植料乾哂先會淋水,大約一星期一次啦~如果天氣乾燥先會淋密d,大前題都係等d植料乾哂先會 ...

吊袋肥料係度真係一個好方法呀,又學到野了﹗我新手想問下10年都無換過板同植料唔怕嗎?如果要換又應該點換呢?因為根都生到板裏了.....
回復

Poppylily 發表於 2011-5-6 01:21:38 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-5-6 01:10
吊袋肥料係度真係一個好方法呀,又學到野了﹗我新手想問下10年都無換過板同植料唔怕嗎?如果要換又應該 ...

哈哈~好問題~其實我都唔知點先可以換板 lee個係我現在担心緊嘅問題~
至於水苔,加d上去並唔難~
回復

Poppylily 發表於 2011-5-6 00:21:49 |顯示全部樓層
ping 發表於 2011-5-5 21:24
好靚好靚,你平時有冇落肥同點樣淋水

多謝賞花~
我會等d植料乾哂先會淋水,大約一星期一次啦~如果天氣乾燥先會淋密d,大前題都係等d植料乾哂先會淋水~
我吊咗袋仔魔肥响板上面,每次淋水其實都有肥料沁出嚟~好偶然先會另外落肥~
回復

ping 發表於 2011-5-5 21:24:56 |顯示全部樓層
好靚好靚,你平時有冇落肥同點樣淋水
回復

weewee 發表於 2011-5-6 10:53:53 |顯示全部樓層
我有一棵同你的一樣;想請教各位大大,唔知什麼名字? 謝謝!!
回復

Poppylily 發表於 2011-5-6 19:52:13 |顯示全部樓層
wilson 發表於 2011-5-6 07:45
通常落咗板就一生一世 除非塊板有事, 如發霉腐爛等個別情況否則就別打擾佢啦  ...

明白!明白!
回復

Poppylily 發表於 2011-5-6 20:00:35 |顯示全部樓層
weewee 發表於 2011-5-6 10:53
我有一棵同你的一樣;想請教各位大大,唔知什麼名字? 謝謝!!

其實我都唔知呀~ 不過佢開得咁靘,叫咩名都無所謂啦~
回復

小肥肥 發表於 2011-5-10 09:33:40 |顯示全部樓層
可以分享一下心得嗎?我本來有棵蝴蝶蘭己六年啦!近日不知為何葉子軟左,佢會吾會就此完了?真係吾開心
回復

cherrylwy 發表於 2011-5-10 10:26:14 |顯示全部樓層
wilson 發表於 2011-5-6 07:45
通常落咗板就一生一世 除非塊板有事, 如發霉腐爛等個別情況否則就別打擾佢啦  ...

如果塊板真係霉, 可唔可以係塊舊板後面加塊新板架?
回復

wilson 發表於 2011-5-10 11:01:23 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-5-10 10:26
如果塊板真係霉, 可唔可以係塊舊板後面加塊新板架?

當然可以啦 但若是換了是我處理一定拉扯它下來再換上新板
回復

cherrylwy 發表於 2011-5-10 11:05:02 |顯示全部樓層
wilson 發表於 2011-5-10 11:01
當然可以啦 但若是換了是我處理一定拉扯它下來再換上新板

因為它的根已經生晒入塊板入面, 所以好難蚊~
回復

Poppylily 發表於 2011-5-11 21:09:26 |顯示全部樓層
小肥肥 發表於 2011-5-10 09:33
可以分享一下心得嗎?我本來有棵蝴蝶蘭己六年啦!近日不知為何葉子軟左,佢會吾會就此完了?真係吾開心 ...

最近有冇咩大郁動過呀?
回復