等足三年再開花的拖鞋蘭

作者: 比得大帝 發表于 2011-4-16 19:29:44
18219 97
annchloe 發表於 2013-3-21 23:30:07 |顯示全部樓層
你好有心機打理花花啊!
回復

比得大帝 發表於 2013-4-4 21:45:37 |顯示全部樓層

有進步,今次一菖三朵

回復

比得大帝 發表於 2013-4-15 11:56:55 |顯示全部樓層
三朶開齊鳥
DSC_0019 (Medium).jpg

評分

查看全部評分

回復

JaneYCY 發表於 2013-7-26 00:31:11 |顯示全部樓層
好勁呀!! 好多人都話蘭花易種,但我等左1年幾先有新芽,仲好易黃葉,仲未有花苞呀!
回復

raymondlkc 發表於 2013-8-28 13:26:26 |顯示全部樓層
St. Swithin (全名是Saint Swithin) 屬拖鞋蘭中的多花亞屬的一代交配種, 母珠為 Paph. rothschildianum (拖鞋蘭王) x Paph. philippinense (菲律賓). 是其中一款多花拖鞋的入門花. 本身roths生長緩慢, 新芽通常要2-3年才能成熟開花, 所以你這株拖鞋一般都要2年先見花一次. 但因交了菲律賓, 會較為好種, 生長速度亦會稍為快一點.  這亞屬的拖鞋對空氣濕度要求較高, 而且雖要較多陽光, 及空氣流通, 才能茁壯成長.

不過見佢生長強勁, 葉色呈翠綠色及有光澤, 看來它已適應你家的環境了. 建議每三至四個月為佢加一些微量元素肥, 佢會生長得更加好.
回復

比得大帝 發表於 2013-8-28 13:36:34 |顯示全部樓層
raymondlkc 發表於 2013-8-28 13:26
St. Swithin (全名是Saint Swithin) 屬拖鞋蘭中的多花亞屬的一代交配種, 母珠為 Paph. rothschildianum (拖 ...

謝謝師兄指點.  一睇就認出.   勁
回復

raymondlkc 發表於 2013-8-28 13:54:51 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-8-28 13:36
謝謝師兄指點.  一睇就認出.   勁

小弟都是初入蘭海, 絕對稱不上指點. 只不過我大部份的蘭花都是多花亞屬的拖鞋, 可分享一點經驗呢. 如樓主你攪得惦St. Swithin, 可試看其它同類型的拖鞋. 例如 paph. william ambler (roths x wilhelminiae) 等, 我相信你也可以種得惦. 個人經驗, william ambler算是好種, 成長速度不慢, 花色較深而實, 而且花的尺寸也不差.

另外, 如有興趣也可留意 paph. lady isable (roths x stonei), 它的花型及花色在拖鞋多花交配中是數一數二的. 不過由於stonei的生長速度也是十分緩慢 (我有一棵株成株一個月塊葉生得嗰幾cm), 對環境要求也較高, 所以相信兩者交配種的栽培難度也會較高.
回復

walterpang 發表於 2016-1-21 16:26:50 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-4-16 20:18
回復 [wendy] 的帖子

係呀, 我好鐘意佢咖, 我太太重插咗個雞風車作陪襯

有耐性支持  請問3年點照顧?
回復

比得大帝 發表於 2016-1-25 18:45:39 |顯示全部樓層
walterpang 發表於 2016-1-21 16:26
有耐性支持  請問3年點照顧?

其實沒打理, 十年來沒換盆, 每星期淋水, 隔個星期落小小肥.  放在陽光下.  

又快開花了.

厲害  發表於 2016-1-28 22:46
回復

raymondlkc 發表於 2016-1-27 08:51:57 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2016-1-25 18:45
其實沒打理, 十年來沒換盆, 每星期淋水, 隔個星期落小小肥.  放在陽光下.  

又快開花了. ...

如果你近十年都沒換植材棵拖仔也醒晨地生長著的話, 相信你栽培技術, 尤其是控水方面, 一定高超. 可否分享一下?
回復

比得大帝 發表於 2016-1-29 17:19:19 |顯示全部樓層
raymondlkc 發表於 2016-1-27 08:51
如果你近十年都沒換植材棵拖仔也醒晨地生長著的話, 相信你栽培技術, 尤其是控水方面, 一定高超. 可否分享 ...

orchid 1.jpg

每星期淋一次水, 淋到盆滿.  就係咁簡單.
回復

Childpark 發表於 2016-1-31 15:30:59 |顯示全部樓層
謝謝前輩指點,看了文章後,吸收不淺了!不過香港是否很少地方買到,這些多花拖鞋蘭?
回復

比得大帝 發表於 2016-10-7 20:25:04 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2016-1-31 15:30
謝謝前輩指點,看了文章後,吸收不淺了!不過香港是否很少地方買到,這些多花拖鞋蘭? ...

這盆是一位前輩高人送的, 是他親手繁殖, 上盆, 特別適合香港天氣, 生命力特強, 俾我哩啲懶人種都唔會死.  應該冇得賣.  Sorry.
回復

joly 發表於 2016-10-7 21:43:43 |顯示全部樓層
我認識中,我有位朋友可能有得賣,pm我
回復

fun 發表於 2016-10-10 00:07:29 來自手機 |顯示全部樓層
吾是一年開一次花架,這個要等三年咁耐?
回復

比得大帝 發表於 2016-10-13 15:13:30 |顯示全部樓層
fun 發表於 2016-10-10 00:07
吾是一年開一次花架,這個要等三年咁耐?

有時兩年, 有時三年
回復

ChanKwingYin 發表於 2016-10-13 21:07:40 |顯示全部樓層
三年嘅時間就等於可以用種子繁殖一般拖鞋蘭至開花 通常種蘭花就不適宜經常轉換種植環境會影響開花時間需更多嘅時間適應再次開花
回復

Sarah1228 發表於 2016-12-5 14:42:40 |顯示全部樓層
好靚的拖鞋蘭, 我也打算學種呢
回復