簡直想死: 到底thyme要點種? (好左好多啦, #72有新相)

作者: bunbun05 发表于 2011-4-16 16:26:58
18093 88
bunbun05 發表於 2011-5-28 23:53:49 |顯示全部樓層
matt 發表於 2011-5-26 21:44
打交由佢lo, 想要多幾棵就壓下佢, 打交由佢打,最緊要泥乾就令

好!等我試下再少d水先。
andyfat2 發表於 2011-6-8 12:28:29 |顯示全部樓層
回復 matt 的帖子

咩野係菌肥呀?

泥土中要ga根部菌同硝化菌等等,加上有機肥  發表於 2011-6-8 19:47
leeleeplant 發表於 2012-2-25 22:35:17 |顯示全部樓層
其實我都覺得好難攪,一路唔淋水冇問題,淋雨又冇問題,我一淋水就開始變深色,無新葉。一咋苗宜家死剩一por.  我得罪咗佢>.<

唔好意思, 睇到你呢句........ 我得罪咗佢>.< ....... 忍唔住笑左出黎 !  發表於 2013-3-21 14:44
andyfat2 發表於 2015-10-6 17:00:45 |顯示全部樓層
我種過好多次,头几次都同你一样,後來我種得好成功,全部快高长大,首先你要在上面放个透明膠蓋,剪个细洞,淋水要盆底给水,高度到大约一吋要加泥面,小小咁放,出真葉後要比小小液肥,過到呢段时间就会成功!
風之拉斐爾 發表於 2015-10-6 21:44:20 |顯示全部樓層
各位巴絲 我都種到好幼咁 之前疏苗疏開點 點知一疏左就黎個風球
打兩下反而冇左大顆兒支撐攪到倒哂地 而家佢地弱弱的好似就黎死咁
我屋企向南 得朝早有個半鐘直射光 其餘都係散射光 攪到佢地個個都生到伸個頭出去咁

可以點算呀~~~~~~

T^T 唔好叫我買燈照 我冇錢買燈啦......而且再買應該會俾屋企人斬.............
風之拉斐爾 發表於 2015-10-6 21:45:28 |顯示全部樓層
BTW 我通常兩日淋一次 係淋水太密了嗎???
佢地都有生到2層真葉架....不過真係骨瘦如柴..............
火柴人 發表於 2015-10-7 00:56:46 |顯示全部樓層
Thyme 係米者係百里香?網上搵到的睇下幫唔幫到你.

種子於3-4月春季及9-10月秋季進行播種,因種子雖然細小,但發芽能力很強,播種時宜與細沙混合均勻撒播於苗床上,若不覆土宜將種子輕壓於土表面上或採用薄土覆蓋後澆水,3-4天即發芽;苗長出3-4對本葉時便可移植於穴盤培育,侍苗高5-7公分後再行換盆栽培管理。

管理 : 性喜好日照、排水及通風良好的環境,生長適宜溫度在20-26℃之間,耐寒性強,忌浸水。
zeno 發表於 2016-7-5 23:20:12 |顯示全部樓層
我種得好成功
blueeiwons 發表於 2017-7-19 13:41:55 |顯示全部樓層
我都剛剛買了種籽.......現在不敢下泥