香港園藝館

加入園藝館
樓主: bunbun05

簡直想死: 到底thyme要點種? (好左好多啦, #72有新相)

nekokaren 發表於 2011-5-19 13:26
回復 bunbun05 的帖子

我果D咁樣架

試下撈d沙/石仔,疏水d. 園圃d泥好多石仔架,疏水丫嘛未生得好囉.
bunbun05 發表於 2011-5-19 14:12
叫做幾好啦, 我有一株曲好似無哂力咁, 其餘就似你果d

剪髮啦,再生出來會靚d,我果d剪咗兩三次架.
mandywowo 發表於 2011-5-19 14:16
回復 muitau 的帖子

點解要 7-8月呀?

我諗因為7-8月開始勁熱
athernas 發表於 2011-5-19 14:23
剪髮啦,再生出來會靚d,我果d剪咗兩三次架.

我諗要忍心剪剪佢, 雖然都仲係好細棵, 或者剪完刺激下會生得好d
回復 athernas 的帖子

我估要深d泥, 我試過播左落小花盆直徑10cm, 深9cm, 同埋播左落一個好深嘅種左無花果嘅大盆度
好明顯大盆係生得快好多, 好似野草咁, 仲比人話食晒無花果d肥,
仲有我掘過出黎睇, 佢d根又長又粗架

勁熱會生得好d咩?

咁我都要剪囉
mandywowo 發表於 2011-5-19 15:41

勁熱會生得好d咩?

唔係呀, 妹頭話一到七, 八月, d thyme好難捱, 因為怕熱
bunbun05 發表於 2011-5-19 15:50
唔係呀, 妹頭話一到七, 八月, d thyme好難捱, 因為怕熱

原來我睇錯左呀
bunbun05 發表於 2011-5-19 14:12
叫做幾好啦, 我有一株曲好似無哂力咁, 其餘就似你果d

唔好直晒呀,我直晒左幾日都係禁,我陽台冇乜直射光, 有都有片玻璃,加左3支10w 1黃2白led, 話係個到種日日生長1cm/以上
matt 發表於 2011-5-19 17:05
唔好直晒呀,我直晒左幾日都係禁,我陽台冇乜直射光, 有都有片玻璃,加左3支10w 1黃2白led, 話係個到種日日 ...

我而家唔會直哂啦, 都驚驚地, 俾佢半陰半陽光!
相比開post時影既相, 係咪大棵左好多呢! 都係佢地咋, 救到少部份, 越生越長, 但d莖好軟, 唔係好夠力咁, 我而家修剪左, 希望好d

我想換盆, 都唔知點攪好, 咁鬼弱!

me2

我冇直射陽光,用燈玩好令仔wo,係禁生唔識死
你係唔係泥太多水?我d泥溝到好疏氣, 泥炭/椰泥+蛭石, 1:2加少少菌肥一流,   泥+珍珠岩2:1再加菌肥生得好好
我d泥乾晒先淋水(唔係整係泥面乾), 禁就包冇死,當然唔好乾太耐,搞到佢地死
nekokaren 發表於 2011-5-26 17:46

me2

你果盆租大過我呀! 一係你又試下修剪下, 我發現d植物剪下條莖會粗d架
matt 發表於 2011-5-26 19:21
我冇直射陽光,用燈玩好令仔wo,係禁生唔識死
你係唔係泥太多水?我d泥溝到好疏氣, 泥炭/椰泥+蛭石, 1:2 ...

我無溝咁多呀, 主要係靚土加珍珠岩, 溝多d珍珠岩真係疏水好多, 我都唔係日日淋, 所以佢無再死啦, 我諗想大棵d要換盆lor, 但後期我又落左少少種子, 果d而家先大緊, 睇黎要等佢地大d圥可以一次過換盆啦

但d thyme一長, 真係打哂交, 纏埋一齊, 成日要我用手分返開一棵棵
我分開左2盆試1盆keep好微好微"sup", 1盆真情乾晒先林水, 乾晒個盆生得快d同香少少(真係乾晒,泥底都係乾,係feel唔到"sup"
打交由佢lo, 想要多幾棵就壓下佢, 打交由佢打,最緊要泥乾就令