返回列表 發新帖
作者: minghl 发表于 2011-4-16 13:40:45
6158 35
cowcowpop 發表於 2011-5-23 21:58:55 |顯示全部樓層
馬修 發表於 2011-4-19 00:18
不過好難搵得到 隻貓 同隻鷹
我每次行過唔同$10店 都會睇下有無....
跟住就比我掃哂.

用膠水痴番‥‥‥‥隻眼
Dennis 發表於 2011-5-19 23:46:32 |顯示全部樓層
黑色吉吉島嗰隻雀冇用架, 當年我整咗之後, 有雀嚮隻野隔離築巢......

咪變咗幫佢覓伴侶  發表於 2011-5-23 12:18
caca8j 發表於 2011-5-20 16:41:54 |顯示全部樓層
Dennis 發表於 2011-5-19 23:46
黑色吉吉島嗰隻雀冇用架, 當年我整咗之後, 有雀嚮隻野隔離築巢......

哈哈!
咁如果想引自來雀嚟養又OK喎
cerys 發表於 2011-5-23 10:09:53 |顯示全部樓層
回復 馬修 的帖子

呢隻鷹好得喎~ 我成日行10蚊店但都未見過,請問你係邊間買架? 係咪放喺園藝嗰度架?

我係最近先搬去村屋喺室外種嘢,我買咗幾盆波斯菊,有幾枝開到好高好靚嘅花又係無啦啦屈咗落嚟,我仲以為係俾風吹斷添,原來係雀... 我有一朝5點幾醒咗去廁所聽到出面好多雀聲,望出去露台見一大堆雀企喺樓下花園個大閘頂,我諗我都要整d裝備防雀至得~
馬修 發表於 2011-5-23 18:32:48 |顯示全部樓層
隻鷹我係九龍城廣場果間到買架..  但2月果時比我掃哂3隻 唔知仲有無入貨呢.
吹氣果隻我就係元朗果間見到有...不過都係個半月前既事..
cowcowpop 發表於 2011-5-23 21:56:08 |顯示全部樓層
jazz 發表於 2011-4-16 14:50
回復 cowcowpop 的帖子

我等你...!!!!

Thank for support....
monstergary 發表於 2011-10-5 01:09:16 |顯示全部樓層
馬修 發表於 2011-5-23 18:32
隻鷹我係九龍城廣場果間到買架..  但2月果時比我掃哂3隻 唔知仲有無入貨呢.
吹氣果隻我就係元朗果間見到有. ...

吹氣呢隻今晚我係元朗仲見到有得賣,不過得番幾個。
cowcowpop 發表於 2011-10-5 20:41:24 |顯示全部樓層
Bird problems come la. It is a good time to share method HOW to drove the birds away.
馬修 發表於 2011-10-23 23:36:16 |顯示全部樓層
cerys 發表於 2011-5-23 10:09
回復 馬修 的帖子

呢隻鷹好得喎~ 我成日行10蚊店但都未見過,請問你係邊間買架? 係咪放喺園藝嗰度架?

最新發現 旺角創興 $12店有齊上述三隻野...仲有其他有用園藝用品...可以上去睇下..
faylo 發表於 2011-10-27 22:07:49 |顯示全部樓層
我有四條驅鳥狗,佢地以捉雀為樂,所以冇雀仔敢搞我d植物,過去10個月巳有四隻雀報銷,包括兩隻朱頸斑鳩,一隻kingfisher, 一隻水鷊
shappyyppahs 發表於 2011-11-10 17:51:31 |顯示全部樓層
馬修 發表於 2011-4-18 00:53
我係某百貨公司 十蚊店 買左以下3樣野  可以參考下.. 但唔係間間有..我都分左2間野去買  

有精靈小貓

Please advise me which shop do you buy?
how much ?   $10 each ???  

Wait for your feedback. Thanks.
shappyyppahs 發表於 2011-11-10 17:57:10 |顯示全部樓層
oh! I missed the message. Got it Thanks.
chanpyhilda 發表於 2011-11-10 22:59:12 |顯示全部樓層
D衰雀成日偷食我D神秘果, 掛CD都無用!!!
loklok528 發表於 2011-11-10 23:53:31 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2011-10-27 22:07
我有四條驅鳥狗,佢地以捉雀為樂,所以冇雀仔敢搞我d植物,過去10個月巳有四隻雀報銷,包括兩隻朱頸斑鳩,一隻ki ...

請問驅鳥狗在那處可買到

http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=83636&extra=&highlight=%E7%9A%84%E8%B5%B7&page=4 #69 我的驅鳥狗  發表於 2011-11-11 22:39
kaka, they are my dogs, a real dog ah...but those kids like to kill and chase bird.....  發表於 2011-11-11 10:45
faylo 發表於 2011-11-11 22:32:47 |顯示全部樓層
今日我果幾隻驅鳥狗又殺了一隻黎我塊田搵食的相思仔..........真無奈,救吾番隻雀仔
faylo 發表於 2011-11-11 22:35:10 |顯示全部樓層
有個冠在頭頂, 個心口有d紅色, 成日都見既大雀羅.................可能糸紅耳鵯
http://www.google.com/search?q=% ... BQ&ved=0CCwQsAQ

糸米呢D???