多肉水壺傳~#336三年後雅樂之舞

作者: lamkaicheung 发表于 2019-9-1 20:25:32
31380 337
lamkaicheung 發表於 2019-9-2 23:18:08 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2019-9-2 21:41
上次盤點,我大約有三十多種肉肉,因為地方有限,有一些是迷你的(暫時),火龍果都是迷你版!
...

你唔擺個5蚊銀在隔離,真係唔知咁細盆,但玩迷盆是比較難掌握,有一定難道,但做出效果非常之Q。

cgi0117 發表於 2019-9-3 17:29:38 |顯示全部樓層
上次盤點,我大約有三十多種肉肉,因為地方有限,有一些是迷你的(暫時),火龍果都是迷你版!
...

迷你的好, 平常的, 可以大得好快..唔洗一年就唔岩多SIZE.. 又唔想換盆,,但大得唔合比例)
violet_bb 發表於 2019-9-3 23:56:51 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-9-2 08:59
在續前願

在上年曾種過一棵雅樂之舞,種了很短時間就已經俾我送上黃泉路。

王子的雅樂大得好快喎!正!
lamkaicheung 發表於 2019-9-4 00:31:54 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-9-3 23:56
王子的雅樂大得好快喎!正!

養了半年係大咗啲啲,今次好好彩可以睇佢成長!
violet_bb 發表於 2019-9-4 07:40:34 來自手機 |顯示全部樓層
...

原來係咁細粒
little_stone 發表於 2019-9-10 21:07:49 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-9-2 08:59
在續前願

在上年曾種過一棵雅樂之舞,種了很短時間就已經俾我送上黃泉路。

種得好好
little_stone 發表於 2019-9-10 21:11:21 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-9-2 10:36
生老病死
個人認為植物與人生,存在很多共通點,人總要面對生老病死,對植物來說同樣也會遇上的,以下介紹 ...

我都只係個後輩黎,叫我石子得啦
黎館都係想同大家互相學習,交換下肉肉咁
得到王子一大堆肉肉,非常感謝 遲啲入秋再交功課
little_stone 發表於 2019-9-10 21:15:11 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-9-3 17:29
迷你的好, 平常的, 可以大得好快..唔洗一年就唔岩多SIZE.. 又唔想換盆,,但大得唔合比例) ...

要控水囉
通常一年之後翻盆剪根,之後會消耗返啲底葉,keep返個size
但魯氏嗰啲雜草級就無法做細盆啦
lamkaicheung 發表於 2019-9-11 00:00:19 來自手機 |顯示全部樓層

鼻屎苗

先謝Myxlhy花友!
呢批多肉葉是透過同事的幫助下換取回來,攞到手上已第一時間用上手機拍下包裝上的名字,日後用作翻查之用。
呢批肉葉有12種不同品種,來到水壺傳準備展開一場生命長跑賽,各各選手在沙圈排列正齊陣容鼎盛,來張大合就正式展開。

葉孵過程唔重要,因苗太細小,所以來個大格跳,一跳已經來到半年後的 雖然現在只凈翻幾粒鼻屎苗,但捱得過夏天以經唔容易。
鼻屎苗仔加油呀!
taxitang 發表於 2019-9-11 09:17:30 |顯示全部樓層
景天度夏不易,還要葉孵,樓主好功力

taxi 兄,等多一個月,到時再看看的功力如何!(*^ω^*)  發表於 2019-9-11 18:54
cgi0117 發表於 2019-9-11 09:24:34 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-9-10 21:15
要控水囉
通常一年之後翻盆剪根,之後會消耗返啲底葉,keep返個size
但魯氏嗰啲雜草級就無法做細盆啦[emo ...

原來可以剪根...係剪曬定剪小小? 我見石生花根全剪都無咩問題~
cgi0117 發表於 2019-9-11 09:25:59 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-9-11 09:17

我都覺得葉孵好難, 未成功過...lol...
little_stone 發表於 2019-9-11 09:35:46 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-9-11 09:24
原來可以剪根...係剪曬定剪小小? 我見石生花根全剪都無咩問題~

景天、十二卷剪少少or 剪哂都ok
景天生太高我直情會砍頭
little_stone 發表於 2019-9-11 09:37:44 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-9-11 09:17

係喎!王子嗰啲葉孵仲有紅邊呀
taxitang 發表於 2019-9-11 09:50:47 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-9-11 09:37

期待的生長期到,狀態與色澤應該會更好
lamkaicheung 發表於 2019-9-11 12:33:42 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-9-11 09:25
我都覺得葉孵好難, 未成功過...lol...

cgi0117你好!
葉孵是比較難預測,同時也很多變化, 舉幾個例子你看看,例如出芽唔出根,出根又唔出芽,有時還會黑腐化水,但用葉孵成苗有種奇妙之處,有可能會長出綴化苗或石化苗現象㗎。
cgi要多多嘗試葉孵的樂趣,希望你能有一次成功,然後再來討論。

lamkaicheung 發表於 2019-9-11 12:57:16 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-9-11 09:37

其實佢仲係巧細粒咋,可能葉苗還很幼嫩,皮膚還未長厚 ,所以少少光照就紅邊起來!
little_stone 發表於 2019-9-11 13:00:31 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-9-11 12:33
cgi0117你好!
葉孵是比較難預測,同時也很多變化, 舉幾個例子你看看,例如出芽唔出根,出根又唔出芽, ...

請問王子,咩叫石化苗呀?

我都有啲葉孵只長根...半年都係根
cgi0117 發表於 2019-9-11 13:37:53 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-9-11 13:00

我都有啲葉孵只長根...半年都係根

我連綴化苗係咩都唔知....可唔可以解釋埋,,,謝謝
lamkaicheung 發表於 2019-9-11 14:31:56 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-9-11 13:00

我都有啲葉孵只長根...半年都係根<span class="emoji emoji1f648"></span>

葉只出根唔出苗,我試過有一片葉出咗根,等咗半年都冇長苗,片葉還不段吸水肥大落去,後尾仲水份過多爆裂埋。
石化是指棵植物受到一啲外來因素引致,例如天氣温差環境改變咗植物上的體質,去抗衡作出來的變化, 形成表片粗鞋,凹凸不平有皺摺,就好似要將自己强化去適應環境而改變。

剛剛拍的石化麗蓮娜,就有以上幾點凹凸不平有皺摺出現!
攝19/7/10
是自己葉孵成功的石化藍石蓮,可惜養死埋啦!

原來如此,又學咗嘢,謝王子!  發表於 2019-9-11 22:50