粟米&韭菜問題

作者: mirry 發表于 2011-4-13 00:19:12
2741 22
粟米底部既葉開始黃, 係咩問題呢??? 已聽網友提議加左泥

韭菜由種子種起, 種左2個月, 未剪過, 但而家個頭開哂刀叉, 又係咩事呢?? 開花???

mirry 發表於 2011-4-13 00:28:03 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-13 00:25
回復 mirry 的帖子

It doesn't look like 韭菜 ...  Is it supose to be different from the one on 街市? ...

佢本來係咁既~~

但其中有3-4條個頭變左咁~~

回復

mirry 發表於 2011-4-13 00:37:48 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-13 00:32

It looks like wheat.   How long have you been growing them?  From seeds?  ...

22/2 落種子, 果度有80粒架

1/3 開始發芽

只係種左個幾月, 點解咁架
回復

C.C 發表於 2011-4-13 00:46:33 |顯示全部樓層

呢條應該係什草..例如你張圖左下角果條都係
回復

C.C 發表於 2011-4-13 00:50:02 |顯示全部樓層
另外, 2條栗米唔覺有事wor...下面d葉老左變黃都正常丫
回復

mirry 發表於 2011-4-13 11:22:49 |顯示全部樓層
C.C 發表於 2011-4-13 00:46
呢條應該係什草..例如你張圖左下角果條都係

疑團終於解開啦

我睇到你個答案先係呆左3秒,然後傻笑.....
回復

gracegarden 發表於 2011-4-13 11:43:41 |顯示全部樓層

粟米要幾耐先大?
一粒種子個盤要預幾大?
種子是否在dry 了的粒粒(平時食果d)?
回復

owlcyr 發表於 2011-4-13 12:04:23 |顯示全部樓層

生就生得好粗,不過節位好似咁短o既.....
同埋插綠色果支其實有無用呢??(定係你果度好大風?)
我o係地種都唔駛插任何o野wo~
記得要做好疏水,晒多o的太陽.

仲有,韮菜就算開花你應該都知唔係咁樣o架啦....
回復

cowcowpop 發表於 2011-4-13 12:14:10 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-4-13 00:19
粟米底部既葉開始黃, 係咩問題呢??? 已聽網友提議加左泥

each 粟米has 1-2 corn only.
BUT韭菜need over 30-50 to have 1斤

I never think of the idea to plant 韭菜 = 種餐死,無得食
回復

C.C 發表於 2011-4-13 19:30:36 |顯示全部樓層
貓頭鷹哥哥, 我反而覺得個盆唔夠深咋wor
回復

owlcyr 發表於 2011-4-13 20:45:26 |顯示全部樓層

回復 C.C 的帖子

全對,係株距太密(少過一呎)加唔夠深,不過呢個問題一早(另一個POST)講過,因為無謂移苗,所以唯有叫佢上泥盡做~
同埋亦有可能因為根生長空間唔夠,就會出現節短問題,不過見佢長勢唔錯,應該都無咩問題~
回復

mirry 發表於 2011-4-13 23:24:35 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-13 11:39

So after you see the answer, did you try to pull it out?

我頭先已經解決左佢, 跟住發現原來果3-4條都係來自同一棵, 應該係唔知幾時有棵草仔生左係度我冇為意啦
回復

mirry 發表於 2011-4-13 23:27:57 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2011-4-13 11:43

粟米要幾耐先大?

其實都幾快, 呢3棵我係25/02/2011 落種既, 02/03/2011 發芽到而家

參考貓頭鷹網友及其他網友所講, 應有一呎株距但又唔可以太遠, 又唔可以只種一棵, 因為要授粉, 泥亦要有相當厚度

回復

mirry 發表於 2011-4-13 23:28:35 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-4-13 12:14
each 粟米has 1-2 corn only.
BUT韭菜need over 30-50 to have 1斤

我呢盆落左80粒種子架
回復

mirry 發表於 2011-4-13 23:29:49 |顯示全部樓層
C.C 發表於 2011-4-13 19:30
貓頭鷹哥哥, 我反而覺得個盆唔夠深咋wor

都知架啦, 不過唔郁得佢, 希望佢矮矮地咁撐住啦~~

回復

mirry 發表於 2011-4-13 23:31:59 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-4-13 20:45
回復 C.C 的帖子

全對,係株距太密(少過一呎)加唔夠深,不過呢個問題一早(另一個POST)講過,因為無謂移苗,所 ...

你話好唔好圍高個盆再加泥呢???

不過佢個腳而家又行緊一棵上黎 (3棵都係), 加得太高泥會覆蓋左佢, 其實呢小小棵應唔應該留呢???

多謝指教
回復

mirry 發表於 2011-4-13 23:32:56 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-13 23:26

Hehehe...

就算係都冇野既, 冇左一棵仲有79棵

不過PULL OUT 之前, 我有小心睇清楚
回復

mirry 發表於 2011-4-13 23:37:04 |顯示全部樓層
回復 owlcyr 的帖子

生就生得好粗,不過節位好似咁短o既.....
同埋插綠色果支其實有無用呢??(定係你果度好大風?)
--> 我個天台都大風, 不過最主要係我以為好似蕃茄咁要加支野俾佢, 都打算拎走架啦
我o係地種都唔駛插任何o野wo~
記得要做好疏水,晒多o的太陽.

仲有,韮菜就算開花你應該都知唔係咁樣o架啦....
--> 正所謂當局者迷lor, 我日日都拔走其他盆d雜草, 但又真係一時冇諗起, 呢棵都可能係雜草, 好彩有你呢班旁觀者朋友仔拉我出困局
回復

mirry 發表於 2011-4-13 23:38:54 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-13 23:34

Wa, 80 seeds....

用左80粒, 都係1/4 包only, 我真係數住落左80粒架

我有一盆韭菜只有20棵度, 得好少架, 我想包韭菜餃

回復

mirry 發表於 2011-4-13 23:42:26 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-13 23:40

It's cut.

一個星期就cut 一次架啦, 唔係會太老, 份量只足夠放埋落個麵度一齊食.... or 包1-2隻韭菜餃
回復

12下一頁