又一個時代終結...

作者: freddywongdy 發表于 2019-8-19 11:04:01
11790 92
violet_bb 發表於 2019-8-20 23:20:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-20 23:11
BB!你快啲去睇下啦,一百有找!有名有姓我覺得OK!
我買左2棵,一棵寄賣的冇折!<span class="emoji emoji1f604"></span>
...

多謝小火星資訊!越睇越吸引!聽日返工之前抽時間去
回復

小雷子 發表於 2019-8-20 23:23:48 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-8-20 23:20
多謝小火星資訊!越睇越吸引!聽日返工之前抽時間去

賓賓執咗笠,以後只可去上生睇,獨市生意一定價錢更貴!
回復

Ming36 發表於 2019-8-20 23:52:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-20 21:22
個樣係點架?我冇見到?<span class="emoji emoji1f605"></span>

這株。
有位路過的花友教我選購的
回復

Ming36 發表於 2019-8-20 23:55:45 來自手機 |顯示全部樓層
我買左2棵,一棵寄賣的冇折!<span class="emoji emoji1f604"></span>
...

第一棵是近門口入少少,我真係好大力咁聞,但我聞唔出有味呢!
我味覺可能出咗問題
回復

小雷子 發表於 2019-8-21 00:12:04 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-8-20 23:52
這株。
有位路過的花友教我選購的<span class="emoji emoji1f60a"></span>

啲葉好靚呀!等你種出靚靚花花!
原生蝴蝶蘭係有香味的,主要係朝早或有陽光晒嘅時間,香味比較濃!
通常黃昏夜晚係聞唔到的!所以你個鼻係冇問题,我今日買那棵紅色濃香,夜晚都有香味比較少見!
回復

Ming36 發表於 2019-8-21 01:42:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-21 00:12
啲葉好靚呀!<span class="emoji emoji1f60d"></span>等你種出靚靚花花!
原生蝴蝶蘭係有香味的,主要係朝早或有陽光晒嘅時 ...

原來係咁!多謝小雷子解釋俾我聽
我當時和另一路經的花友也在選擇有味蘭花,唔怪得我哋兩個都聞唔到
回復

nekotoro 發表於 2019-8-21 08:08:09 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-8-20 23:52
這株。
有位路過的花友教我選購的<span class="emoji emoji1f60a"></span>

呢捰開乜樣嘅花?
回復

nekotoro 發表於 2019-8-21 08:09:03 來自手機 |顯示全部樓層
...

好靚好吸引呀!
知唔知收幾點?我好想去!

收7點!  發表於 2019-8-21 09:02
回復

Ming36 發表於 2019-8-21 08:38:10 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-8-21 08:08
呢捰開乜樣嘅花?<span class="emoji emoji1f60d"></span>

應該是這樣,希望能種到開花啦
回復

violet_bb 發表於 2019-8-21 13:15:24 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-8-21 08:38
應該是這樣,希望能種到開花啦

呢棵我幾年前在花展買了,而家才知名字謝謝Ming大po埋名字。佢每年開兩菖花,花期好長的!
回復

小雷子 發表於 2019-8-21 13:25:58 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-8-21 13:15
呢棵我幾年前在花展買了,而家才知名字謝謝Ming大po埋名字。佢每年開兩菖花,花期好長的!
...

有冇香味架?
回復

Ming36 發表於 2019-8-21 14:36:42 來自手機 |顯示全部樓層
...

真㗎?真係開心到不得了,我會努力栽培它
回復

Ming36 發表於 2019-8-21 14:38:52 來自手機 |顯示全部樓層
...

請問係咪當佢蝴蝶蘭咁種就得㗎啦?
我依家放佢喺南方窗
回復

nekotoro 發表於 2019-8-21 16:17:20 來自手機 |顯示全部樓層

頭先趁lunch走咗去睇,特價嘅太巨大,買咗兩盆無價減的!

同花鋪姐姐傾計先知佢哋上個禮拜至被通知無得再做,希望拿拿聲幫D花搵主好人家。現場做買一送一的嘉多利由泰國入口,運費都蝕埋,全部大大棵成熟株,有唔同花様,大家可以去睇下!做到月底咋!

除咗蘭花仲有仙人掌之類的植物,Counter 隔離果D蘭花都有九折!
87C1D2F3-698F-4C06-9B56-6EF85968C04D.jpeg B30810E6-9B19-4346-A0A6-3FE17DD5A12C.jpeg D449F8DF-ED84-4E42-B564-D0EE185C664B.jpeg
回復

小雷子 發表於 2019-8-21 16:59:17 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-8-19 16:11
冇辦法,生意的麻麻

B大大!係時候加返啲新寵啦!香味蝴蝶蘭你唔鐘意呀?

B17
冇位  發表於 2019-8-21 17:05
回復

Ming36 發表於 2019-8-21 18:26:29 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-8-21 16:17
頭先趁lunch走咗去睇,特價嘅太巨大,買咗兩盆無價減的!<span class="emoji emoji1f602"></span>

同花鋪姐姐傾計先知佢哋上 ...

昨天見有幾盆加多利亞蘭已經出緊花梗,買一送一,真係好抵,當時如有人同我夾份,我都會考慮,但兩大盆真係容納唔到
回復

nekotoro 發表於 2019-8-21 19:40:32 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-8-21 18:26
昨天見有幾盆加多利亞蘭已經出緊花梗,買一送一,真係好抵,當時如有人同我夾份,我都會考慮,但兩大盆真 ...

組團去買!
回復

小雷子 發表於 2019-8-21 20:03:47 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-8-21 18:26
昨天見有幾盆加多利亞蘭已經出緊花梗,買一送一,真係好抵,當時如有人同我夾份,我都會考慮,但兩大盆真 ...

巨無霸嘉多利亞蘭真係勁牙位,有露台或天台的花友,可以去掃貨!
回復

violet_bb 發表於 2019-8-21 21:18:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-21 13:25
有冇香味架?<span class="emoji emoji1f914"></span>

我果棵無香味
回復

violet_bb 發表於 2019-8-21 21:23:26 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-8-21 14:38
請問係咪當佢蝴蝶蘭咁種就得㗎啦?
我依家放佢喺南方窗

我都係放西南窗邊,當蝴蝶蘭咁種
回復