求各位大大指點急救法

作者: chrishoi2 发表于 2019-8-10 23:18:54
3056 14
新手唔識打理,近日啲葉變到軟晒,新出嘅葉又變型,泥邊仲有啲橙黃色嘅粒粒,請問係咪棉芯發霉就會咁? 棵植物仲有無得救?
Ison 發表於 2019-8-11 00:05:04 |顯示全部樓層
已經好危險了,  看看還有沒有健康葉片, 插葉留種吧, 死因應該是太熱了
chrishoi2 發表於 2019-8-11 12:42:45 來自手機 |顯示全部樓層

我之前已經剪咗葉培咗兩棵出黎,只係覺得丟咗佢好可惜
Ison 發表於 2019-8-11 12:47:21 |顯示全部樓層
chrishoi2 發表於 2019-8-11 12:42
我之前已經剪咗葉培咗兩棵出黎,只係覺得丟咗佢好可惜 ...

醒目, 老那盆可以試斬頭再種, 可能有得救, 加油
powergun 發表於 2019-8-11 13:06:37 |顯示全部樓層
chrishoi2 發表於 2019-8-11 12:42
我之前已經剪咗葉培咗兩棵出黎,只係覺得丟咗佢好可惜 ...

應該係爛根了, 你去搵d AV爛根的帖子睇下點處理
eratochoi 發表於 2019-8-12 11:37:33 |顯示全部樓層
一定爛根了... 有幾個可能, 太多水, 太多肥料, 太熱, 太老, 有蟲.

去除所有根和泥, 摘除老舊葉片, 清洗乾淨, 尤其是根上黑死的壞死組織, 插入新泥重新種, 頭2星期泥土盡量濕一點, 生根後按正常淋水, 需要放在冷氣房.

泥邊橙黃色嘅粒粒應該是結晶鹽. 結晶鹽對花卉的危害很大,之所以會産生結晶鹽,是由于施長期無機肥,而且澆水不當,每次只澆半截導致的。長期使用化肥會增加土壤中的嚴重程度,平時澆水沒有澆透,多餘的鹽分沒有被稀釋,隨著水沖走,反而是積累在了土壤中,所以就會産生結晶鹽。
eratochoi 發表於 2019-8-12 11:44:16 來自手機 |顯示全部樓層
呢個是剛剛做的,太老了,重新種會靚啲

其實應該把花摘除,但唔係好捨得,哈哈
chrishoi2 發表於 2019-9-2 23:03:16 來自手機 |顯示全部樓層
多謝各位大大賜教

報告:小妹已經剪晒啲爛葉,捽走啲爛根,但好似未爛晒,唔捨得抆晒啲根,只用火酒水浸洗,落新泥新盆再種,無再爛葉同生番圓葉,但近日發現又有幾隻蟲仔,用鏟仔慢慢鏟走,暫時回復生機,生得返至敢交功課 聽日再影相
chrishoi2 發表於 2019-9-2 23:23:37 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2019-8-12 11:37
一定爛根了... 有幾個可能, 太多水, 太多肥料, 太熱, 太老, 有蟲.

去除所有根和泥, 摘除老舊葉片, 清洗乾 ...

多謝你詳細回覆,處理完盆紫羅蘭又要處理花槽上嘅植物,好多唔同種嘅蟲 抱歉今晚至睇到你教路,長知識了,原來我盆花有咁多問題,仲額外學到修葉應該要修成咁樣,我用懶人盆同落乾雞糞粒粒,我見持續開花就一直用,原來會起橙色粒粒,咁應該用咩肥好?
eratochoi 發表於 2019-9-3 08:08:24 來自手機 |顯示全部樓層
chrishoi2 發表於 2019-9-2 23:23
多謝你詳細回覆,處理完盆紫羅蘭又要處理花槽上嘅植物,好多唔同種嘅蟲 <span class="emoji emoji1f62d"></span> 抱歉今晚至 ...

我覺得Carcheung 每盆放各3粒的做法不錯
chrishoi2 發表於 2019-9-3 16:48:56 來自手機 |顯示全部樓層
唔該,我去花墟買
hkclive 發表於 2019-9-3 18:38:59 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2019-9-3 08:08
我覺得Carcheung 每盆放各3粒的做法不錯

我成日想佢快高長大開花,每盤落成10幾粒

( ̄∇ ̄)  發表於 2019-9-3 21:33
chrishoi2 發表於 2019-9-6 09:41:44 來自手機 |顯示全部樓層
真係救得返呀,啲葉無再變軟,新生出黎嘅葉仔終於正常返喇,多謝各位
Elsa2016 發表於 2019-9-6 10:26:07 來自手機 |顯示全部樓層
加油
chrishoi2 發表於 2019-9-6 15:10:45 來自手機 |顯示全部樓層
請問呢棵啲葉變黃又係咩原因?