我的套筒垂筒長筒(#143,24/5/2020更新中)

作者: rwgplant 發表于 2019-8-7 10:29:33
11406 149

自從種了迷岩,不經不覺有大半年,期間收到有些花友分享或送贈了其他岩桐如套筒花和垂筒花嘅枝條,有些已經種到開花,有些還是幼苗,另外我開始收集其他套筒垂筒,所以開多一個post來記錄

套筒垂筒品種如下:
Sinn. 'party dress' 晚禮服 (樓#2, 111,118)
Sinn. 'HCY's Pomelo candy' 柚子糖 (樓#3)
Sinn. 晨曦 (樓#43,107)
Sinn. 'Lucky Angel' 幸運天使 (樓#53)
Sinn. 'lsa's Gorgeous' 伊蕯的艷麗 (樓#84,117,137)
Smithicodonia 'Heartland's Joy' (樓#87,88)
逸香套筒 (樓#104, 119,135,136)
Sinn. 'Stargazer' 占星師 (樓#105)
海舞套筒(樓#)
Sinn. 'Pockmark' (樓#142)
Sinn. 'Pink Panther' (樓#143)
rwgplant 發表於 2019-8-7 10:35:38 來自手機 |顯示全部樓層

這棵Sinn. 'party dress' 晚禮服 係dick大俾嘅枝條種大嘅,之前post過,不多介紹
回復

rwgplant 發表於 2019-8-7 10:38:54 來自手機 |顯示全部樓層

Sinn. 'HCY's Pomelo candy' 柚子糖
今早半開,但係沒有傳聞嘅香味,點解呢
回復

小雷子 發表於 2019-8-7 10:39:42 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-7 10:35
這棵Sinn. 'party dress' 係dick大俾嘅枝條種大嘅,之前post過,不多介紹 ...

套筒中,我覺得佢比較優雅!

我好喜歡它的粉色  發表於 2019-8-7 10:44
回復

rwgplant 發表於 2019-8-7 10:57:08 來自手機 |顯示全部樓層
留定位先
回復

rwgplant 發表於 2019-8-7 10:57:45 來自手機 |顯示全部樓層
留定位先
回復

rwgplant 發表於 2019-8-7 10:58:21 來自手機 |顯示全部樓層
留定位先
回復

Calico 發表於 2019-8-7 11:01:25 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-7 10:38
Sinn. 'HCY's Pomelo candy' 柚子糖
今早半開,但係沒有傳聞嘅香味,點解呢 ...

边有咁快有香味呀,要開盡早上就聞到架喇

我心急嘛!  發表於 2019-8-7 11:02
回復

rwgplant 發表於 2019-8-7 15:56:38 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-8-7 11:01
边有咁快有香味呀,要開盡早上就聞到架喇

Cal姐,開哂都唔冇香味,係咪晨早至有㗎
回復

JM2018 發表於 2019-8-7 17:11:12 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-7 15:56

開咗花,好靚喎,有無迷岩開緊花,可試試交义授粉,睇吓可否培植有香味嘅迷岩
回復

Calico 發表於 2019-8-7 17:15:07 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-7 15:56

棵野糸咪好大棵架?又開得幾快喎, 傳聞開花後的第二,三天,早上香味較濃
回復

rwgplant 發表於 2019-8-7 17:31:56 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-8-7 17:11
開咗花,好靚喎,有無迷岩開緊花,可試試交义授粉,睇吓可否培植有香味嘅迷岩<span class="emoji emoji1f60a"></span>[emoji ...

用迷岩雜交套筒,會出套筒定迷岩?定係迷套?
回復

rwgplant 發表於 2019-8-7 17:36:35 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-8-7 17:15
棵野糸咪好大棵架?又開得幾快喎, 傳聞開花後的第二,三天,早上香味較濃 ...

果野都唔細㗎
買俾我果位同cal姐講嘅一模一樣,佢都話朵花熟啲至會有香味
回復

Calico 發表於 2019-8-7 17:51:15 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-7 17:36
果野都唔細㗎<span class="emoji emoji1f605"></span>
買俾我果位同cal姐講嘅一模一樣,佢都話朵花熟啲至會有香味
回復

Calico 發表於 2019-8-7 17:58:46 來自手機 |顯示全部樓層
Cal 姐前排種咗盆迷你加仔,開花吾知有香味既品種,開咗花半個冃,—次淋花先聞到有香味,跟曰又索,夜又索,越接近花谢,D味就越淡。相信小雷子都索過,迷你加多利之聖誕玫瑰。
回復

rwgplant 發表於 2019-8-7 18:17:56 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-8-7 17:58
Cal 姐前排種咗盆迷你加仔,開花吾知有香味既品種,開咗花半個冃,—次淋花先聞到有香味,跟曰又索,夜又索 ...

唔怪得Cal姐同雷大咁索啦,原來都有'加多利'索,日索夜更索
回復

小雷子 發表於 2019-8-7 19:47:27 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-8-7 17:58
Cal 姐前排種咗盆迷你加仔,開花吾知有香味既品種,開咗花半個冃,—次淋花先聞到有香味,跟曰又索,夜又索 ...

Cal姐咁鬼醒,又知小雷子聞過!
回復

小雷子 發表於 2019-8-7 19:52:03 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-7 18:17
<span class="emoji emoji1f602"></span>唔怪得Cal姐同雷大咁索啦,原來都有'加多利'索,日索夜更索<span class="emoji emoji1f48b"></span> ...

才子口花花!
Cal姐!下次同才子交收,醒佢兩鎚,入我數!
回復

rwgplant 發表於 2019-8-7 20:05:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-7 19:52
才子口花花!<span class="emoji emoji1f631"></span>
Cal姐!下次同才子交收,醒佢兩鎚,入我數!<span class="emoji emoji1f602"></span>[emo ...

曰又索,夜又索.......。相信小雷子都索過
我都係根據以上Cal姐嘅說話作出推測,唔怪得我喎,的確佢話你都索過,雖然佢用咗過去式
回復

JM2018 發表於 2019-8-7 20:16:43 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-7 20:05
曰又索,夜又索.......。相信小雷子都索過
我都係根據以上Cal姐嘅說話作出推測,唔怪得我喎,的確佢話你 ...

我估才子依兩天都日又索,夜又索,簡稱索「又」才子。
回復