返回列表 發新帖

玩完泥沙再玩分株(十郎分株篇)(完成)

作者: rwgplant 發表于 2019-8-4 13:11:07
4590 46
rwgplant 發表於 2019-8-9 11:33:02 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-8-9 11:26
其實已經有領悟,修葉出芽由水苔移入泥都係少少水潤濕根部就ok了。<span class="emoji emoji1f44d"></span> ...

十郎哥哥的確好有慧根,到秋涼時又花開滿樓台

承你貴言,才子大人。  發表於 2019-8-9 16:43
回復

mooon 發表於 2019-12-9 10:05:05 |顯示全部樓層
多謝大大分享, 極有用. 我上周六 o係 公司開住呢個post分株. 191207SuckerDiv.jpeg
回復

mooon 發表於 2019-12-9 16:05:15 |顯示全部樓層
又想請教, 上周六分株放入獨立溫室, 今日番公司望每個溫室內完全冇水氣, 會太乾嗎?需要每個溫室&植盆之間底部加番D濕水苔增加濕度嗎? 謝謝指教!!
回復

rwgplant 發表於 2019-12-9 20:54:46 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2019-12-9 16:05
又想請教, 上周六分株放入獨立溫室, 今日番公司望每個溫室內完全冇水氣, 會太乾嗎?需要每個溫室&植盆之間底 ...

最近天氣太乾,溫度又低,一定會減慢生長速度。如果想keep住高濕度,都係最好揾個透明膠箱入住佢地,每天打開箱蓋一兩次透下氣,會令佢地生長穩定啲。另外,就算在開放空間加水苔,作用也不大。努力。
回復

mooon 發表於 2019-12-10 13:58:29 |顯示全部樓層
唔好意思, 我所謂溫室, 除左一個(上圖前中) 只得一個杯裝住泥&AV, 其他都係將稍細盆栽放入稍大外杯蓋住成溫室. 我意思係水苔放去外杯&內盆栽之間的底部, 咁應該唔算係開放空間. 咁做可以嗎? 因為公司唔方便整個膠箱, 唯有每盆咁整獨立溫室 唔好意思我好多問題.多謝再指教. 191210.jpg
回復

rwgplant 發表於 2019-12-10 16:12:25 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2019-12-10 13:58
唔好意思, 我所謂溫室, 除左一個(上圖前中) 只得一個杯裝住泥&AV, 其他都係將稍細盆栽放入稍大外杯蓋住成溫 ...

如果唔可以放膠箱,可以逐盆用密封袋套住,照樣每天換氣,如果都唔方便,就試下放水苔,始終都有幫助
回復

mooon 發表於 2019-12-11 13:48:08 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-12-10 16:12
如果唔可以放膠箱,可以逐盆用密封袋套住,照樣每天換氣,如果都唔方便,就試下放水苔,始終都有幫助{:em ...

明白! 謝謝指教!!!

不用客氣,互相交流啫(∩▽∩)  發表於 2019-12-11 14:26
回復