玩完泥沙再玩分株(十郎分株篇)(完成)

作者: rwgplant 發表于 2019-8-4 13:11:07
4591 46
rwgplant 發表於 2019-8-6 18:45:12 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-8-6 18:34
請問怎樣分辨?

通常從腋側會先長出嫩葉,就似插葉時長嫩芽差唔多,由一片嫩葉長到三四片形成一團,最後圍住一個共同生長點時,就係一個新側芽苗,有時衹要輕輕一摘就剝離,或者從側芽底用刀切開,以盡量做到傷口愈細愈好
回復

rwgplant 發表於 2019-8-6 20:24:01 來自手機 |顯示全部樓層
决定用這棵stinger做素材,斑葉迷你種兼係蜂花,本身係生長唔快嘅品種,所以要做多幾個步驟,比用俄系這類粗生品種可以說明多些,但各位看倌要俾多啲耐性睇今日衹係做第一個步驟,就係等多兩三日
回復

rwgplant 發表於 2019-8-7 09:55:19 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-8-5 14:07
我啲插葉小苗,本來生長蓬勃旺盛,幫佢哋分株上咗盆,諗住會健康成長,點知......可能搞到佢哋啲根,一時 ...

Ming大,你知唔知插葉最易犯咩錯?.....終於諗到喇,無錯就係淋水,分株其實一樣,所以我對樓上那stinger採取第一個步驟就係等二三天,不再加水等泥有8,9成乾先

我犯大錯了,請才子賜免死金牌  發表於 2019-8-8 11:56
回復

rwgplant 發表於 2019-8-8 18:16:33 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-8-5 14:07
我啲插葉小苗,本來生長蓬勃旺盛,幫佢哋分株上咗盆,諗住會健康成長,點知......可能搞到佢哋啲根,一時 ...

我問Ming大有咩最易犯錯啫,唔係話Ming大有錯咁,Ming大你平時係點樣將插葉分株(分誅)?

就係找三片葉一組咁分株囉!我錯在上咗盆之後,就即淋透水  發表於 2019-8-8 22:23
回復

rwgplant 發表於 2019-8-8 18:19:04 來自手機 |顯示全部樓層
我將這棵stinger小苗先判斷有多少個生長點,結果最明顯嘅有3個,如圖
回復

rwgplant 發表於 2019-8-8 18:23:53 來自手機 |顯示全部樓層
圖中最右邊比較明顯獨立成一棵,但左邊兩棵雖然分得出,但仍然係生埋一齊所以我决定今次衹拆走最右邊一棵,另外嘅等佢地同母葉再生長一排後再分離
回復

rwgplant 發表於 2019-8-8 18:35:09 來自手機 |顯示全部樓層
之前我等了幾天,係為了等泥變乾,這點很重要(雖然有人嫌麻煩會不做),泥土變乾後會好鬆散,用牙纖輕輕一剔就挑出小苗,因為水份少了,泥土中細菌自然也少了,小苗受感染機會就低許多,這就是你們分株後小苗易死嘅原因之一,水份太多。
回復

rwgplant 發表於 2019-8-8 18:41:33 來自手機 |顯示全部樓層
我並無立即着手做分株,由得佢在紙上放一陣,吸走多餘嘅水份
回復

rwgplant 發表於 2019-8-8 18:50:44 來自手機 |顯示全部樓層
水份吸得差唔多,我用乾淨嘅牙纖撥一撥根部,盡量將右邊小苗根鬚留得越多越好,然後用牙纖將小苗剝離母葉
回復

rwgplant 發表於 2019-8-8 18:56:23 來自手機 |顯示全部樓層
小苗還留住少少根,再等一分鐘,等傷口乾涸,再上盆
回復

rwgplant 發表於 2019-8-8 19:10:12 來自手機 |顯示全部樓層
上盆嘅方法可參考上面樓#4嘅做法,好容易又多一盆小苗
回復

rwgplant 發表於 2019-8-8 19:22:31 來自手機 |顯示全部樓層
千祈要記住,要將小苗上盆後,將盆中多餘嘅水份先吸走,先好放入溫室
我再將剛才未分離嘅母葉重新種回去,如圖中可看到4/8時上盆嘅側芽苗基本穩住,可放回外面生長,中間新上盆待吸走水份就入溫室靜養,各樣妥當處理好,好容易,分株無難度,係咪各位看倌
回復

小雷子 發表於 2019-8-8 19:29:12 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-8 19:22
千祈要記住,要將小苗上盆後,將盆中多餘嘅水份先吸走,先好放入溫室
我再將剛才未分離嘅母葉 ...

唔該才子!有你係度非常好!

唔好客氣,我該做嘅^v^ 我以為你無睇,終於見到你一面  發表於 2019-8-8 19:33
回復

小雷子 發表於 2019-8-8 19:58:22 來自手機 |顯示全部樓層

才子!我今日好忙,未有時間,你出嘅帖小雷子一定捧場,我又可以學到好到嘢!
下次你要開帖教我,如何避免中蟎,滅蟲須知…………
回復

PhoenixQQ 發表於 2019-8-8 21:01:48 |顯示全部樓層
又學到好野了

你都係冠軍人馬啦,仲使學咩?  發表於 2019-8-8 22:32
回復

rwgplant 發表於 2019-8-8 22:29:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-8 19:58
才子!我今日好忙,未有時間,你出嘅帖小雷子一定捧場,我又可以學到好到嘢!
下次你要開帖教我,如何避免 ...

你用滅虱彈咪得囉,hehe
回復

小雷子 發表於 2019-8-8 22:56:49 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-8 22:29
你用滅虱彈咪得囉,hehe

才子又蝦人!仲要係人地傷口,灑鹽…………收返對你抱抱先!

唔好呀!抱抱下鬆手會跌C㗎! 我收番我講話,你饒我一條小命!  發表於 2019-8-8 23:33
回復

chuyat10 發表於 2019-8-9 10:00:44 來自手機 |顯示全部樓層
唔該曬才子,明白控水重要性啦,分株淋透水係錯。
回復

rwgplant 發表於 2019-8-9 10:32:01 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-8-9 10:00
唔該曬才子,明白控水重要性啦,分株淋透水係錯。

水份固然重要,但bb苗根本所需要嘅水份很少,衹要泥土稍微濕潤就夠。一般人都話夏天分株分苗難,其實剛好相反,隆冬時期出苗和分株至係最難
回復

chuyat10 發表於 2019-8-9 11:26:08 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-9 10:32
水份固然重要,但bb苗根本所需要嘅水份很少,衹要泥土稍微濕潤就夠。一般人都話夏天分株分苗難,其實剛好 ...

其實已經有領悟,修葉出芽由水苔移入泥都係少少水潤濕根部就ok了。
回復