玩完泥沙再玩分株(十郎分株篇)(完成)

作者: rwgplant 發表于 2019-8-4 13:11:07
4594 46

首先十郎哥哥已經曉得插葉,屋企亦湊咗唔少bb嘅AV苗,分苗分株在所難免,佢話分株有啲棘手,小plant唯有硬住頭皮頂硬上,三脚猫功夫都出嚟獻醜,試下解釋佢知有什麽可注意,盼其他花友鼎力協助補充及糾正在下,多謝各位

開始由淺入深,從成株側芽苗入手,因為易着手和易判斷生長點,分株後成功穩苗機會亦大增,適合先練練手。
rwgplant 發表於 2019-8-4 13:17:05 來自手機 |顯示全部樓層
圖中見到側芽巳經長到小苗般大,係時侯摘落嚟再育苗,不過先要判斷是否巳經成單獨個體,再看圖三,在摘落嚟之前先確認有生長點先落手做,會事半功倍
回復

rwgplant 發表於 2019-8-4 13:30:20 來自手機 |顯示全部樓層
然後根脚部份要處理一下,小心輕輕剔走老皮和枯萎地方,再放入膠袋密封三兩分鐘,等切口風乾
回復

rwgplant 發表於 2019-8-4 14:10:38 來自手機 |顯示全部樓層
然後準備(1)小容器,要底部有孔疏水,(2)植料,和插葉時用的稍為多加泥,(3)還有一小塊蒙脫石,但沒有也不緊要。 因為側芽已有生長點,不能像插葉時埋得太深,一定要將生長點露出來,趁植料還是乾,將小苗固定好,可以像我用膠紙幫助固定好位置,跟着放在小水盆,水份從盆底吸受,吸滿後將蒙脫石放在土表上,用噴壺噴濕表面,再用紙吸走多餘水份,完成後,將小苗置於溫室三數天,葉片硬挺後再放回有散光通氣地方,繼續讓小苗生根生長。
回復

chestnut007 發表於 2019-8-4 15:17:28 來自手機 |顯示全部樓層

您是小plant, 我豈不是小nut (小傻瓜)。哈哈!
我想請問是否要三片葉子與生長點一起分割出來?
切完後,母株會否甩頭甩骨及重傷?
謝謝分享。
回復

rwgplant 發表於 2019-8-4 15:49:39 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-8-4 15:17
您是小plant, 我豈不是小nut (傻瓜)。哈哈!
我想請問是否要三片葉子與生長點一起分割出來?
切完後,主莖 ...

nut有其他好嘅意思,例如有core意思,小nut變成衆人的小小核心,凝聚人心,幾咁好
側芽苗已形成3片葉包住生長點,衹要輕輕一摘就整個脫落,不會散開,所以不會對原本母株做成太多傷害
回復

faye07 發表於 2019-8-4 17:27:16 來自手機 |顯示全部樓層
圖文並茂好清楚,請問蒙脫石是否million A?
回復

rwgplant 發表於 2019-8-4 17:58:05 來自手機 |顯示全部樓層
faye07 發表於 2019-8-4 17:27
圖文並茂好清楚,請問蒙脫石是否million A?

faye07大真係心水清,蒙脫石(Montmorillonite)的確以前有師兄提過佢就係million A,但應該唔係百分百一樣,在促根方面作用相同,其實還有生根粉可以用,各施各法啫
回復

hkclive 發表於 2019-8-4 18:13:34 來自手機 |顯示全部樓層
蒙脫石 多數係養水晶蝦人士 叫法
回復

faye07 發表於 2019-8-4 18:15:35 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-4 17:58
faye07大真係心水清,蒙脫石(Montmorillonite)的確以前有師兄提過佢就係million A,但應該唔係百分百一 ...

多謝回覆。我沒什麼經驗,要詳細閱讀大大的經驗分享,等自己少做殺手。側芽分株未試過更要知道如何處理,多謝分享
回復

rwgplant 發表於 2019-8-4 18:19:07 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-8-4 18:13
蒙脫石 多數係養水晶蝦人士 叫法

以前未流行養水晶蝦前,巳經有人將蒙脫石用于水族方面,養日本錦鯉常用到,甚至養食用魚,養禽畜都用得上,在飼料加入蒙脫石粉等。補充多句,千祈唔好用million A餵水晶蝦
回復

chuyat10 發表於 2019-8-4 19:29:30 來自手機 |顯示全部樓層
唔該才子咁快傳授分株經,之前我係成泡野挖出來分株,側芽都切埋少少主根俾佢,側芽就成功種到,主體就瓜左,下次用裡個方法試。
回復

rwgplant 發表於 2019-8-4 19:48:32 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-8-4 19:29
唔該才子咁快傳授分株經,之前我係成泡野挖出來分株,側芽都切埋少少主根俾佢,側芽就成功種到,主體就瓜左 ...

未完架,等材料準備好,再有補充
回復

Ming36 發表於 2019-8-4 21:53:30 來自手機 |顯示全部樓層
即刻收藏小plant才子,獨家傳授的分株法,等咗好耐啦!
之前唔係好識分株,可能令根部受傷了,小苗渡夏傷亡無數,直頭唔敢數。
等天氣涼番啲,再重新出發
回復

rwgplant 發表於 2019-8-4 22:20:23 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-8-4 21:53
即刻收藏小plant才子,獨家傳授的分株法,等咗好耐啦!
之前唔係好識分株,可能令根部受傷了,小苗渡夏傷亡 ...

其實夏天都可以育苗,我依家都有不少分株苗,反而成株渡夏天就越危險,因為難控水易爛根,我目前巳經損失一棵心愛嘅斑葉品種
回復

chestnut007 發表於 2019-8-4 22:22:22 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-4 15:49
nut有其他好嘅意思,例如有core意思,小nut變成衆人的小小核心,凝聚人心,幾咁好{:emoji_0 ...

怎樣輕輕一摘三片葉子?我一摘一片片就脫落,不是三片啊!
回復

rwgplant 發表於 2019-8-4 22:33:42 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-8-4 22:22
怎樣輕輕一摘三片葉子?我一摘一片片就脫落,不是三片啊!

因爲你未找到已經有生長點側芽苗,有時衹係腋側長葉,所以不是一個獨立個體
回復

Ming36 發表於 2019-8-5 14:07:31 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-4 22:20
其實夏天都可以育苗,我依家都有不少分株苗,反而成株渡夏天就越危險,因為難控水易爛根,我目前巳經損失 ...

我啲插葉小苗,本來生長蓬勃旺盛,幫佢哋分株上咗盆,諗住會健康成長,點知......可能搞到佢哋啲根,一時未能適應
回復

rwgplant 發表於 2019-8-5 14:13:14 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-8-5 14:07
我啲插葉小苗,本來生長蓬勃旺盛,幫佢哋分株上咗盆,諗住會健康成長,點知......可能搞到佢哋啲根,一時 ...

遲D等我材料準備好,會提到你E個問題點解决,目前請忍耐一下

等待才子無私分享  發表於 2019-8-6 18:09
回復

chestnut007 發表於 2019-8-6 18:34:05 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-4 22:33
因爲你未找到已經有生長點側芽苗,有時衹係腋側長葉,所以不是一個獨立個體 ...

請問怎樣分辨?
回復

123下一頁