沒法上圖

作者: 伯爺婆 發表于 2019-8-4 00:14:24
3463 24
剛想發個蘭花貼,click 圖片上圖時完全沒反應,沒法上圖。
伯爺婆 發表於 2019-8-4 02:08:29 |顯示全部樓層
剛試 ipad 可以上圖, 但PC不能上圖
回復

minmin 發表於 2019-8-4 10:14:27 來自手機 |顯示全部樓層
Thanks,我睇下,請暫用手機版
回復

minmin 發表於 2019-8-4 23:28:39 |顯示全部樓層

測試
回復

minmin 發表於 2019-8-4 23:30:04 |顯示全部樓層
剛剛用電腦版試,是可以上傳,有沒有任何錯誤信息?我是用高級模式回覆的.
回復

伯爺婆 發表於 2019-8-5 01:18:01 |顯示全部樓層
minmin 發表於 2019-8-4 23:30
剛剛用電腦版試,是可以上傳,有沒有任何錯誤信息?我是用高級模式回覆的.

今天再用電腦版測試,依然不可以上傳,我也是用高級模式回覆,沒有任何錯誤信息。
這是在我換了新 password 後才發生的。
以前當我 click 圖片時會有個 window 彈出, 問  'Do you want to allow Adobe Flash to run on this site? ' 在我 click 'Allow' 後便可上圖。
現在當我 click 圖片後, 甚麽反應都沒有,也就沒法上傳圖片。
回復

B17 發表於 2019-8-5 12:23:57 |顯示全部樓層

怪現象,upload數到100%,突然變成「取消上傳」,跟住訊息消失,好似乜都冇發生過咁!

前日12時發生過一次,當時改用外掛,16時再試,回復正常,所以沒有回報
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=423253&pid=2956469&fromuid=66917

剛剛又再出現,呢帖第一張上到,第二張開始失靈
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=423253&pid=2956793&fromuid=66917

回復

B17 發表於 2019-8-5 15:42:35 |顯示全部樓層
又好似上次咁,幾個鐘後再試,又冇事喎

呢帖一次過三張相都成功
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=175335&pid=2956813&fromuid=66917
回復

powergun 發表於 2019-8-5 20:42:22 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-8-5 15:42
又好似上次咁,幾個鐘後再試,又冇事喎

呢帖一次過三張相都成功

部圖server又神神地?
回復

伯爺婆 發表於 2019-8-6 08:25:44 |顯示全部樓層
今次棄用高級模式測試上圖
結果跟 B17大一樣, upload 到100%後即變了「取消上傳」

B17
唔關高級事,直上相冊都唔得  發表於 2019-8-6 10:42
回復

B17 發表於 2019-8-6 10:39:56 |顯示全部樓層

upload一堆,其中3張上唔到
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=423253&pid=2956878&fromuid=66917

好似有quota咁,一夠就上唔到
回復

minmin 發表於 2019-8-6 15:38:26 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-8-6 10:39
upload一堆,其中3張上唔到
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=423253&pid=2 ...

唔會有quota,應該個theme有D問題,始終個forum近期都升級過,或者有D野support唔到.我依家睇緊,有任何更新會在這update
回復

minmin 發表於 2019-8-6 18:13:42 來自手機 |顯示全部樓層
但點解我得,俾D時間我

先謝 minmin!勞煩你了。  發表於 2019-8-6 21:55
回復

minmin 發表於 2019-8-6 18:14:22 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-8-5 20:42
部圖server又神神地?

唔會呀,如果有問題,應該手機版都有問題
回復

minmin 發表於 2019-8-6 18:16:00 來自手機 |顯示全部樓層
手機試圖片server
回復

B17 發表於 2019-8-6 18:50:53 |顯示全部樓層
minmin 發表於 2019-8-6 18:14

剛剛試一次16張,頭13張成功,有3張失敗,原因其實係呢個舊問題

http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=202813&highlight=

呢次冇error message,所以一時察覺唔到,sorry!

似乎某些系統更新會引起呢個情況
回復

B17 發表於 2019-8-6 19:01:00 |顯示全部樓層
伯爺婆 發表於 2019-8-6 08:25
今次棄用高級模式測試上圖
結果跟 B17大一樣, upload 到100%後即變了「取消上傳」
...

睇睇你d檔案名會唔會有「'」,有就同一情況,冇就係新問題!
回復

powergun 發表於 2019-8-6 20:06:22 |顯示全部樓層
minmin 發表於 2019-8-6 18:14

我用電腦版有時都有問題的
回復

伯爺婆 發表於 2019-8-6 21:51:44 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-8-6 19:01
睇睇你d檔案名會唔會有「'」,有就同一情況,冇就係新問題!

我嘅問題喺用電腦版時 click 極圖片都冇反應,就算檔案名冇「'」都冇辦法 upload
用手機版就冇問題,檔案名有「'」都得。
不過手機版就將我啲圖片 crop 緊啲,唔知係唔係正常?
回復

B17 發表於 2019-8-7 20:33:43 來自手機 |顯示全部樓層
伯爺婆 發表於 2019-8-6 21:51
我嘅問題喺用電腦版時 click 極圖片都冇反應,就算檔案名冇「'」都冇辦法 upload
用手機版就冇問題,檔案 ...

好少用手機上圖,唔覺你講嘅情況
回復

12下一頁