終於淘咗枝燈玩吓

作者: JM2018 发表于 2019-8-3 22:16:01
6690 79
JM2018 發表於 2019-8-17 12:09:00 來自手機 |顯示全部樓層
照咗燈兩星期的一盆菜生得唔錯
Calico 發表於 2019-8-17 12:19:05 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-8-17 12:09
照咗燈兩星期的一盆菜生得唔錯<span class="emoji emoji1f60a"></span>

小苗不會乾嗎?
JM2018 發表於 2019-8-17 12:20:54 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-8-17 12:19
小苗不會乾嗎?

有淋水喎,個盒都有少少水
小雷子 發表於 2019-8-17 12:21:34 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-8-17 12:09
照咗燈兩星期的一盆菜生得唔錯<span class="emoji emoji1f60a"></span>

Good喎!好新鮮,又健康,葉片又厚又有光澤!
JM2018 發表於 2019-8-17 12:43:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-17 12:21
Good喎!好新鮮,又健康,葉片又厚又有光澤!<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span> ...

我支燈用黎種植物,不同才子的話用黎做服務性行業。
rwgplant 發表於 2019-8-17 12:48:22 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-8-17 12:43
我支燈用黎種植物,不同才子的話用黎做服務性行業。<span class="emoji emoji1f60f"></span>

我衹係話服務行業,大頭仔你就任性加個'性'字,你使唔使咁渴求呀
JM2018 發表於 2019-8-17 12:58:30 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-17 12:48
我衹係話服務行業,大頭仔你就任性加個'性'字,你使唔使咁渴求呀<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602[/emoj ...

係你心邢啫,每個行業都有不同性質,通常問卷都係咁寫㗎啦!無辦法,心邢的人諗啲嘢唔同啲!
rwgplant 發表於 2019-8-17 13:04:13 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-8-17 12:58
係你心邢啫,每個行業都有不同性質,通常問卷都係咁寫㗎啦!無辦法,心邢的人諗啲嘢唔同啲!<span class="emoji emoji1f914 ...

心邢係咩意思?唔使解釋,我地都你講番支燈仲好。始終你增加光照時間,植物可以繼續生長,大得快係理所當然
JM2018 發表於 2019-8-17 13:24:54 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-17 13:04
心邢係咩意思?唔使解釋,我地都你講番支燈仲好。始終你增加光照時間,植物可以繼續生長,大得快係理所當 ...

都係多謝你好介紹啫,尤其個時間製,有20個時段較,超好用
JM2018 發表於 2019-8-29 18:39:59 來自手機 |顯示全部樓層
懶人種植法
rwgplant 發表於 2019-8-29 19:17:56 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-8-29 18:39
懶人種植法<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span>

以前成日話我照燈,你家下咪一樣上引,但係你兩箱叠埋,下面咪照唔到
JM2018 發表於 2019-8-29 19:26:58 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-8-29 19:17
以前成日話我照燈,你家下咪一樣上引,但係你兩箱叠埋,下面咪照唔到 ...

兩層會不時互換,上面是白天,下面是晚上!
小雷子 發表於 2019-8-29 19:40:07 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-8-29 18:39
懶人種植法<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span>

點懶法??

懶熄燈,hehehe  發表於 2019-8-29 19:45
JM2018 發表於 2019-8-29 19:50:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-29 19:40
點懶法??

幾日唔淋水都唔怕,去幾日旅行應該無問題!
B17 發表於 2019-10-25 23:06:07 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-8-29 19:50
幾日唔淋水都唔怕,去幾日旅行應該無問題! ...

盤菜生成點?
JM2018 發表於 2019-10-26 06:45:21 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-10-25 23:06
盤菜生成點?

原本想慳資源,放兩層,但上層太近橙光,比較熱,葉片黃,現只放一層,迷岩無問題,紫羅蘭就無咁好。
JM2018 發表於 2019-10-26 06:50:00 來自手機 |顯示全部樓層

長大啲苗會放回窗邊種,覺得自然陽光下種啲植物是比較健康啲。
chestnut007 發表於 2019-10-26 08:20:12 來自手機 |顯示全部樓層
搞到我都心郁郁,想整返個層架喺公司。而家公司冇咗窗台,我驚D非洲紫羅蘭唔夠光。
B17 發表於 2019-10-26 09:53:28 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-10-26 06:50

可惜,睇唔到照燈開花嘅效果
Ming36 發表於 2019-10-26 12:13:35 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-10-26 06:50

勁呀!經過短短兩個月又生長到咁大咁靚
我嗰啲用自然光生長,成日因為追光生到傾斜,得閒要幫佢玩氹氹轉

多謝讚賞,我都會間中幫啲迷岩  發表於 2019-10-26 13:32