6"迷你魚缸

作者: Dennis 发表于 2011-4-5 04:05:03
12575 61

想當年......我新屋入伙......
諗住整個4呎魚缸.......仲要係生化缸.........
點知.....主子決定將個位置用黎養鸚鵡......所以冇咗4呎缸啦
最後.....魚缸唯有4呎變6吋.......

最初開缸:

經歷幾個月後, 養好水.....
vivi2009 發表於 2011-4-11 23:15:42 |顯示全部樓層
跟住點呀.....會唔會因為太細無心機....
Dennis 發表於 2011-4-12 00:02:31 |顯示全部樓層
vivi2009 發表於 2011-4-11 23:15
跟住點呀.....會唔會因為太細無心機....

跟住咪日日喂魚, 同埋用D水黎淋花順便換水囉, 細細缸, 換水好方便~ 感覺D水會有肥嘅功效, 幾好架~
呢缸我當佢係風水魚~ 無心機養唔好就大劑嘞.....
vivi2009 發表於 2011-4-12 00:37:02 |顯示全部樓層
回復 Dennis 的帖子

咦~即係哩家仲養僅,我都想過用細缸養燈魚,不過怕難保持水質
Dennis 發表於 2011-4-12 01:44:30 |顯示全部樓層
vivi2009 發表於 2011-4-12 00:37

咦~即係哩家仲養僅,我都想過用細缸養燈魚,不過怕難保持水質 ...

可以, 就算咸水都可以, 不過就要成日換水.......
我就係咁樣換水......

用個水樽入D魔肥.......

每次換水都將D水倒入去......

如是者......又可以施肥, 又可以成日換水, 而且換水嘅份量亦唔會太多, 一舉二得架~
corina 發表於 2011-4-12 15:12:19 |顯示全部樓層
細細魚缸個都幾好喎,上年都有考慮過養金魚,不過實在冇時間再搞多樣!
vivi2009 發表於 2011-4-12 08:23:37 |顯示全部樓層

魚水十魔肥=新產品<魚水魔肥>
Aman 發表於 2011-4-12 11:19:59 |顯示全部樓層
Good idea and good for plants too.
Dennis 發表於 2011-4-12 13:45:29 |顯示全部樓層
vivi2009 發表於 2011-4-12 08:23

魚水十魔肥=新產品

有時覺得直接施肥好易燒根, 所以試吓用呢個方法, 睇吓可唔可以達致勤施薄肥嘅效果~

順帶一提, 如果用細缸養燈魚, 要養D比較粗生嘅品種, 同埋魚嘅數量太多都唔得架
Dennis 發表於 2011-4-12 13:54:46 |顯示全部樓層
Aman 發表於 2011-4-12 11:19
Good idea and good for plants too.

yep, it can encourage me to watering and changing water constantly
Dennis 發表於 2011-4-12 13:58:10 |顯示全部樓層
生哂青苔後嘅境象

Dennis 發表於 2011-4-12 21:14:39 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-4-12 15:12
細細魚缸個都幾好喎,上年都有考慮過養金魚,不過實在冇時間再搞多樣!

細細個魚缸好易諗擺位咋~ 考慮吓啦~

不過細缸唔適合養金魚喎, D水好難清........
jack872184 發表於 2011-4-12 22:57:32 |顯示全部樓層
I also 心思思想set a 1呎tank ar/.\
Dennis 發表於 2011-4-13 02:08:16 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2011-4-12 22:57
I also 心思思想set a 1呎tank ar/.\

開缸有益, just do it!

like~  發表於 2011-4-13 21:57
031504 發表於 2011-4-22 00:57:58 |顯示全部樓層
Dennis 發表於 2011-4-22 00:40
養水草唔難呀, 用依時粉加糖都可以DIY co2....
以前都養過水草, 最慘就係返缸嗰吓, 所以我而家都唔set水 ...

個個都話草難養喎,,,養好草反而魚蝦果d唔難養

我都覺得養草吾難,難就難在要保持set缸時的缸景,好易走樣的。  發表於 2011-6-25 11:02
byau 發表於 2011-4-22 01:14:55 |顯示全部樓層
好靚呀,個擺設本身係for魚缸定玩具黎嫁?
我都係用魚水淋花,無另外落肥D AV都好多花

魚水淋花吾怕生蟲咩,我試過用魚水淋發財樹,後來泥裏好多蟲,赫得我........!  發表於 2011-6-25 11:04
031504 發表於 2011-4-22 00:17:03 |顯示全部樓層
最後果張我大笑左

其實我都好想造個景,養下小魚
不過好難,,又要養菌搞好d水質,,d草又要co2,,,之後又要照燈,,又要搞d泥
重點都要用好多錢

養鹹水魚至要養菌,淡水魚吾駛架!燈都吾駛架!不花費的。  發表於 2011-6-25 10:59
Dennis 發表於 2011-4-22 00:40:26 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-4-22 00:17
最後果張我大笑左

其實我都好想造個景,養下小魚

養水草唔難呀, 用依時粉加糖都可以DIY co2....
以前都養過水草, 最慘就係返缸嗰吓, 所以我而家都唔set水草缸
Dennis 發表於 2011-4-22 02:59:08 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-4-22 00:57
個個都話草難養喎,,,養好草反而魚蝦果d唔難養

我覺得好易喎....不過以前用3呎缸, 桶濾, 落ADA泥, 加水, 插草, 每日15個小時照燈(7AM-10PM), 完全冇問題喎~ 仲好快爆缸添......
Dennis 發表於 2011-4-22 03:03:00 |顯示全部樓層
byau 發表於 2011-4-22 01:14
好靚呀,個擺設本身係for魚缸定玩具黎嫁?
我都係用魚水淋花,無另外落肥D AV都好多花 ...

Thanks byau~
個擺設係玩具黎咋, 係我主子嘅idea, 我最初係想放個"天下第一武道大會"嘅玩具落去, 不過嗰年野有貼紙, 所以放棄咗
1234下一頁