今日花墟既戰利品

作者: €呀包 發表于 2008-3-5 00:32:25
3449 17
想請問係咩品種@棵蘆薈大左之後呢隻種會唔會好大??

小弟啱啱養既~

小花朵 發表於 2008-3-5 01:02:03 |顯示全部樓層
我星期日買咗一盆同右手邊嗰盆差唔多一樣嘅,查到佢叫Haworthia cymbiformis var ramosa,有人叫佢玉蓮。

http://www.haworthia.com/Sheets/DEM841.htm

http://www.haworthia.info/en/gallery/haworthia_ib116.html
回復

Audrey 發表於 2008-3-5 01:35:42 |顯示全部樓層
左邊是:Aloe variegata - 千代田錦。
右邊是:Echeveria - 石蓮,跟 Haworthia
不同屬科的東西。
回復

ioio999 發表於 2008-3-5 09:23:28 |顯示全部樓層
右邊我都買左5蚊
回復

小花朵 發表於 2008-3-5 10:23:54 |顯示全部樓層
版主你是對的, 早知問你唔駛自已揾。

買番嚟個陣d葉之間已有2棵細嘅生緊出嚟, 請問駛唔駛遲d分開佢地? 定由得佢地,不過好似都生得幾快。會唔會生生吓成棵變哂型?
回復

sam 發表於 2008-3-5 22:19:00 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

唔算好大,我種將近10年 '千代田錦' 都係大約8吋高。
回復

小花朵 發表於 2008-3-6 20:32:30 |顯示全部樓層
點解版主唔回覆我嘅?
回復

小花朵 發表於 2008-3-6 20:35:16 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

版主你是對的, 早知問你唔駛自已揾。

買番嚟個陣d葉之間已有2棵細嘅生緊出嚟, 請問駛唔駛遲d分開佢地? 定由得佢地,不過好似都生得幾快。會唔會生生吓成棵變哂型?
回復

小花朵 發表於 2008-3-11 21:21:39 |顯示全部樓層
我買咗一盆同右手邊嗰盆差唔多一樣嘅。
買番嚟個陣d葉之間已有2棵細嘅生緊出嚟, 請問有無高手知道駛唔駛遲d分開佢地? 定由得佢地,不過好似都生得幾快。會唔會生生吓成棵變哂型?
回復

sam 發表於 2008-3-12 12:17:53 |顯示全部樓層
小花朵,版主可能只是無暇回覆,你亦無須介懷!(你要明白.....其實版主係無責任去回答花友問題。)
另外, 9# 你搵'高手'喎!試問邊個敢答你呢?

我個人覺得,順其自然,群生也別具美態 (天然生長環境亦是這樣!);分株與否,只屬個人喜好吧!
回復

八王爺 發表於 2008-3-12 12:22:06 |顯示全部樓層
千代田 不会很大。但开花很美, 三文魚色 長鈡形。
回復

八王爺 發表於 2008-3-12 12:23:07 |顯示全部樓層
唔使冧,买完收山,以后都唔會入!
回復

小花朵 發表於 2008-3-12 12:51:54 |顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

我當然知道佢係無責任 , 只是想有人俾d意見。

咁你咪係高手o羅!
回復

sam 發表於 2008-3-12 18:55:02 |顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

咪講笑啦!
只係呢度咁多高手都咁唔得閒答你!
小弟只是俾d個人意見!
回復

小花朵 發表於 2008-3-12 22:19:26 |顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

高手原來你真係好得閒 ,登咁多野出o黎有d都無人覆你。
回復

sam 發表於 2008-3-12 22:42:07 |顯示全部樓層
原帖由 小花朵 於 2008-3-12 22:19 發表
高手原來你真係好得閒 ,登咁多野出o黎有d都無人覆你。

高手前!高手後!你想再有人覆你都幾難!
回復

小花朵 發表於 2008-3-13 11:38:21 |顯示全部樓層
其實好多謝你回覆9#,不過請教人謙虛d又話唔啱,咁我唔問o野就最好啦!
回復

sam 發表於 2008-3-13 17:48:29 |顯示全部樓層
大家笑算啦!
回復