觀葉秋海棠

關閉 [複製鏈接]
作者: sam 發表于 2008-3-4 15:59:53
18530 81
cuiyao 發表於 2008-3-25 21:48:46 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-24 15:45 發表
樹陰下僭建個涼亭!

不如用泥膠整幾隻人仔落去.整隻貓都好喎 :p
幅圖右邊背景0個棵樹,樹幹上係咪有個人樣? 仲要o形咀..會唔會係我時運低?
回復

lammanfung 發表於 2008-3-25 22:10:20 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-3-25 21:39 發表

請問你有冇刻意限制佢0地生長0既大小?
好中意第一幅同最尾0個幅..

我並沒有控制它們的生長。只是種在公司裡,通常在長假期以後,它們會因為缺水關係而脫掉一、兩枝,便造成現在這個樣子。
回復

ht333147 發表於 2008-3-25 22:11:48 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-3-12 17:45 發表

是color vision嗎? 很久以前我種死了一盆(泥太濕),上星期在x園找到8蚊雞三、四塊葉的小株,馬上就買回家。今次汲取教訓,上網讀了幾個秋海棠的網站,開始不能自拔...之前見到bunbun有旋風葉那種賣.很貴.沒買.現在竟有牽腸掛肚的感覺...
...

你好, 我是新會友.
請問X園是在那裡? 我都想去看看有什麼新品種.
謝謝
回復

sam 發表於 2008-3-25 22:20:05 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-3-25 21:48 發表

.....幅圖右邊背景0個棵樹,樹幹上係咪有個人樣? 仲要o形咀..會唔會係我時運低?

真好眼!咁都睇到!
回復

sam 發表於 2008-3-25 22:26:49 |顯示全部樓層
原帖由 ht333147 於 2008-3-25 22:11 發表

你好, 我是新會友.
謝謝

X = 兩個月加隻雀
明未?
回復

cuiyao 發表於 2008-3-25 23:20:07 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-3-25 22:10 發表

我並沒有控制它們的生長。只是種在公司裡,通常在長假期以後,它們會因為缺水關係而脫掉一、兩枝,便造成現在這個樣子。

其實我到依家都唔明白,公司開行冷氣,空氣中濕度低,會唔會唔太適合 REX 生長?
我老細試過放粒提子0係檯頭,放完星期日返去一望,變0左提子乾(呢件事令全公司0既女同事陷入一片恐慌)。此後我只會0係公司種粗生0既植物,而前同事0既「遺物」--粉掌,亦好可能因為公司太乾而一直唔肯開花..
回復

cuiyao 發表於 2008-3-25 23:26:50 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-25 22:26 發表

X = 兩個月加隻雀
明未?

「朋」友旁邊有隻「鳥」.....
呀..好似好講淫0野0甘..

p.s. 園圃街與園藝街之間0個個block,其中一家店。
回復

lammanfung 發表於 2008-3-25 23:35:16 |顯示全部樓層
我查看過網上有關資料,Rex Begonia所需的濕度是較高的。嚴格來說,並不適合在公司裡種植。但是,我已嘗試改善其生長環境,如時常噴點水和開啟加濕器等。原來它們生長得還不錯。在我這一方面來說,最要害的是出現長假期或長時間出差在外,因缺水或公司嬸嬸不太懂得照顧,導致嚴重落葉所致。
回復

八王爺 發表於 2008-3-26 06:20:13 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-3-25 16:35 發表
我查看過網上有關資料,Rex Begonia所需的濕度是較高的。嚴格來說,並不適合在公司裡種植。但是,我已嘗試改善其生長環境,如時常噴點水和開啟加濕器等。原來它們生長得還不錯。在我這一方面來說,最要害的是出現長假期或長時 ...

基本上我一直在公司,有冷氣的环境种。
因为香港夏天太熱,它們是受不了的。
在有冷氣的地方种,保持濕度,当然最重要。
但保濕不代表不停淋水,很多人誤會了要濕就是要淋水,

保濕是要增加空氣,就植株周边的濕度。
一般最簡单就是在叶面噴水 (不要洒水,只会令office濕晒)。
但不能整天在上班时 噴水吧!
所以要在花盆下,放更大的碟,碟上放些珠珠或小石塊,这样,水沒有沾到盆底,不至令土过濕,又可使周边空氣增濕。
至於林生 所講放長假,出外工幹。可以在盆下放一濕毛巾,毛巾的水就慢慢蒸发,几天內可保濕。
如果唔介意,最好把植物交給 有愛心,又懂种花的人拿去照顧。等你返來,咪又去攞番自己种!好似d竉物酒店咁!
回復

sam 發表於 2008-3-26 19:18:24 |顯示全部樓層
原帖由 ht333147 於 2008-3-25 22:11 發表

你好, 我是新會友.
謝謝

今朝去見到有大約20盆之前講$8果隻苗,冇咩新品種!
回復

Exodus 發表於 2008-3-26 19:36:32 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-3-22 03:44 發表

我覺得 partita 比其他 rex 好種多了。我隨便放她在露台吹風,照散光,每隔兩天用噴壺噴幾下泥和葉,就開花了。
p.s. 她生長很快,是一種個性很好的植物 ...

partita仲易種過Rex
半年就成棵樹仔咁仲成日開花, 但我唔明點解會俾人歸類為多肉植物
白斑同紅邊都種過, 最後都太大棵俾左人lu

鐵十字我都想搵 但係好似度度都無人賣
最近仲買左incisa同integrifolia
incisa實在太靚
回復

cuiyao 發表於 2008-3-26 22:46:15 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-3-26 19:36 發表

partita仲易種過Rex
半年就成棵樹仔咁仲成日開花, 但我唔明點解會俾人歸類為多肉植物
白斑同紅邊都種過, 最後都太大棵俾左人lu

鐵十字我都想搵 但係好似度度都無人賣
最近仲買左incisa同integrifolia
incisa實在 ...

有冇相睇啊?
partita 是多肉嗎?
回復

lammanfung 發表於 2008-3-26 22:59:14 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-26 06:20 發表

基本上我一直在公司,有冷氣的环境种。
因为香港夏天太熱,它們是受不了的。
在有冷氣的地方种,保持濕度,当然最重要。
但保濕不代表不停淋水,很多人誤會了要濕就是要淋水,錯!

保濕是要增加空氣,就植株周边的濕度。
一般最 ...

謝謝你的意見,讓我再試一試,希望可以種好一點。
回復

cuiyao 發表於 2008-3-26 23:44:26 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-3-26 22:59 發表

謝謝你的意見,讓我再試一試,希望可以種好一點。

哇你個 FEEL 好虛心0甘,令我覺得好心虛..
回復

Exodus 發表於 2008-3-26 23:55:04 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-3-26 22:46 發表

有冇相睇啊?
partita 是多肉嗎?

外國d 網都將佢列左入succulent果邊
我唔得閒影呀, 我俾條link你睇下incisa
http://bp2.blogger.com/_Aj4qzd9J8-o/RcBsw98FefI/AAAAAAAAAAk/LLAbggacKu8/s1600-h/DSCN1348.jpg
回復

lammanfung 發表於 2008-3-27 00:28:25 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-3-26 23:44 發表

哇你個 FEEL 好虛心0甘,令我覺得好心虛..

不要這麼說吧,我沒有想到可以用濕毛巾呢。
回復

wong 發表於 2008-3-27 18:24:43 |顯示全部樓層
救命.....
夢寐以求既蕨葉.....
回復

Exodus 發表於 2008-3-27 20:00:28 |顯示全部樓層
都唔係好夢寐者~~自從第一次見佢離而家都有3~4年
回復

八王爺 發表於 2008-3-28 07:05:53 |顯示全部樓層
原帖由 wong 於 2008-3-27 11:24 發表
救命.....
夢寐以求既蕨葉.....

??? 有咁誇?
回復

Exodus 發表於 2008-3-28 13:02:30 |顯示全部樓層
唔同人追求唔同事物
層次或愛惡有異以致不可領會焉

我覺得某d rex好靚架
只係我會係有限空間內揀更珍貴既野黎擺
回復