觀葉秋海棠

關閉 [複製鏈接]
作者: sam 发表于 2008-3-4 15:59:53
18477 81
sam 發表於 2008-3-18 21:45:53 |顯示全部樓層

回復 40# 的帖子

豪宅?
'吉朱記'十蚊貨仔黎咋!
cuiyao 發表於 2008-3-18 22:29:15 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-18 21:45 發表
豪宅?
'吉朱記'十蚊貨仔黎咋!

我講緊個盆個size..以香港0既準則計,仲唔係豪宅?

另外都有0野想問︰你掘佢出0黎見到0的根有幾長? 大唔大「住」?

我0個棵開花中,唔敢換盆,亦唔知換咩size好。我記得睇過一篇文,話rex begonia 要住細屋,因為怕盆太大而容易0係盆裡積濕氣而爛根。但partita 唔係rex,我唔知應該點樣處理... 你個盆係沙面,定係成個都係沙? 又定係泥同根0係中間,周圍同表面係沙?

八王爺 發表於 2008-3-19 09:36:08 |顯示全部樓層
那种 好像要当多肉种的,我沒有种过。

我主要玩 rex, 圆叶 同 虎斑 ... ... 鉄十字有冇人种?
sam 發表於 2008-3-19 10:44:43 |顯示全部樓層
我見d根都好密,但就冇挖開嚟睇長唔長/大唔大「住」?   d植料似乎同一般種非洲紫羅蘭果d一樣。
我只係再加d培植土,再喺面鋪d幼石粒咋!
八王爺 發表於 2008-3-19 12:46:06 |顯示全部樓層
其实 当佢非洲紫羅兰咁种 就得。
而且佢叶面可以噴水,管理仲易过非洲紫羅兰 ....
sam 發表於 2008-3-19 13:16:44 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-19 12:46 發表

我都係咁諗 但就有得佢晒多d!佢地似乎好受得太陽晒
cuiyao 發表於 2008-3-19 15:28:23 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-19 09:36 發表
那种 好像要当多肉种的,我沒有种过。

我主要玩 rex, 圆叶 同 虎斑 ... ... 鉄十字有冇人种?

鐵十字很美呀,但一直沒見過有賣。
cuiyao 發表於 2008-3-19 15:31:00 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-19 13:16 發表

我都係咁諗 但就有得佢晒多d!佢地似乎好受得太陽晒

我打算在她開完花之後,嘗試剪矮一點,插枝繁殖。希望她不會因此而死掉 *fingers crossed*
lammanfung 發表於 2008-3-19 17:15:24 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-19 12:46 發表

我也有幾盆觀葉秋海棠,個人覺得它們生命力強,但對環境也很敏感(可能是Rex這一個品種的關係吧)。對它們附近噴點藥,它們會掉葉子;較為缺水時(尤其是長假期之後),它們也會掉葉子‥‥
cuiyao 發表於 2008-3-19 19:09:33 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-3-19 17:15 發表

我也有幾盆觀葉秋海棠,個人覺得它們生命力強,但對環境也很敏感(可能是Rex這一個品種的關係吧)。對它們附近噴點藥,它們會掉葉子;較為缺水時(尤其是長假期之後),它們也會掉葉子‥‥ ...

我有看過那年代久遠的post啊,印象中你是訂非洲菫同時訂回來的,對不對?
我覺得,養這個東西要捉摸一下才行,泥不能太濕,但空氣又要夠濕。有時又不能在葉面噴水。所以我索性在盆底放一定高度的蘭石,上面才加土,然後在底盆放一點點的水,懶係提供少少濕度同時避免浸根...如果有錯請大家慷慨指正。

LAM,你的小株都長大了嗎? 能不能拍圖片共諸同好?
lammanfung 發表於 2008-3-19 21:37:08 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-3-19 19:09 發表

我有看過那年代久遠的post啊,印象中你是訂非洲菫同時訂回來的,對不對?
我覺得,養這個東西要捉摸一下才行,泥不能太濕,但空氣又要夠濕。有時又不能在葉面噴水。所以我索性在盆底放一定高度的蘭石,上面才加土,然後在底盆放一 ...

晚點就把照片貼上來‥‥只有一棵長得好一點點‥‥
cuiyao 發表於 2008-3-19 21:41:11 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-3-19 21:37 發表

好0野,有相睇
wong 發表於 2008-3-20 19:06:28 |顯示全部樓層
搞到我又想去多次維園....

我覺得partita有d難種......一直都種得唔好
cuiyao 發表於 2008-3-22 03:44:33 |顯示全部樓層
原帖由 wong 於 2008-3-20 19:06 發表
搞到我又想去多次維園....

我覺得partita有d難種......一直都種得唔好

我覺得 partita 比其他 rex 好種多了。我隨便放她在露台吹風,照散光,每隔兩天用噴壺噴幾下泥和葉,就開花了。
p.s. 她生長很快,是一種個性很好的植物
sam 發表於 2008-3-24 15:45:30 |顯示全部樓層
樹陰下僭建個涼亭!
wong 發表於 2008-3-24 20:26:14 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-3-22 03:44 發表

我覺得 partita 比其他 rex 好種多了。我隨便放她在露台吹風,照散光,每隔兩天用噴壺噴幾下泥和葉,就開花了。
p.s. 她生長很快,是一種個性很好的植物 ...

係成日開花.... 但係d叶就長得唔好....一時捲埋哂一時就好細塊
sam 發表於 2008-3-24 22:35:29 |顯示全部樓層
我果兩棵現時尚算o.k.!(touch wood!)
lammanfung 發表於 2008-3-25 21:21:36 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-3-19 21:37 發表

這是現在它們的樣子‥‥
cuiyao 發表於 2008-3-25 21:38:12 |顯示全部樓層
原帖由 wong 於 2008-3-24 20:26 發表

係成日開花.... 但係d叶就長得唔好....一時捲埋哂一時就好細塊

hmm..我嫌我0個棵0的葉太大塊,仲愈長愈密,開始似打風吹亂0左個頭0甘...
cuiyao 發表於 2008-3-25 21:39:31 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-3-25 21:21 發表

這是現在它們的樣子‥‥

請問你有冇刻意限制佢0地生長0既大小?
好中意第一幅同最尾0個幅..