觀葉秋海棠

關閉 [複製鏈接]
作者: sam 發表于 2008-3-4 15:59:53
18526 81
sam 發表於 2008-3-14 19:36:26 |顯示全部樓層
去維園花展,大有收獲!

但係.....可能激奀花友 'cuiyao'!
Begonia partita 賣$50一棵/$90兩棵/$120三棵.....我都立即買了一棵!

俾之前'繽X'買$20小苗同買果棵合照大家比較!

右邊果棵係買!有型!好壯!

右邊果棵係買!有型!好壯!
回復

cuiyao 發表於 2008-3-14 23:32:04 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-14 19:36 發表
去維園花展,大有收獲!

但係.....可能激奀花友 'cuiyao'!
Begonia partita 賣$50一棵/$90兩棵/$120三棵.....我都立即買了一棵!

俾之前'繽X'買$20小苗同買果棵合照大家比較! ...

你有冇打算修剪0下佢?

回復

cuiyao 發表於 2008-3-15 00:06:04 |顯示全部樓層

圖左是疑似 color vision
圖右應該是 soli-mutala

我那150元的 partita....-_-'

發現好網. http://www.begonia-net.com/

回復

sam 發表於 2008-3-15 11:09:46 |顯示全部樓層

回復 22# & 23# 的帖子

你唯有當用$150去發洩購買慾啦!

我果棵禽晚返.....D葉都幾亂,今朝一見太陽就醒返晒啦!同埋壯過蘭姐果D都幾多,(唔係想再激你o架!)我會種定D先再修剪。
回復

八王爺 發表於 2008-3-15 19:50:04 |顯示全部樓層
去咗花展,好失望,d嘢 唔靚!

反而 出售区 d 嘢 好正! 変咗去 shopping , 唔係 睇花展!
回復

sam 發表於 2008-3-15 21:39:14 |顯示全部樓層
不過'出售區'都要俾入場費先入得!真係唔抵!
回復

八王爺 發表於 2008-3-15 23:20:49 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-15 14:39 發表
不過'出售區'都要俾入場費先入得!真係唔抵!

下次你 參加比賽,就有 參加者证,几时入都得!

求其搵盆花 都可以參賽。
回復

cuiyao 發表於 2008-3-15 23:44:53 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-15 11:09 發表
你唯有當用$150去發洩購買慾啦!

我果棵禽晚返.....D葉都幾亂,今朝一見太陽就醒返晒啦!同埋壯過蘭姐果D都幾多,(唔係想再激你o架!)我會種定D先再修剪。 ...

好呀. 整個小樹林景0黎睇下啦.

0甘0係花展有冇見到其他begonias?
回復

八王爺 發表於 2008-3-15 23:45:56 |顯示全部樓層
我見到圆叶,都买咗!
回復

orchids 發表於 2008-3-16 15:52:25 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-15 19:50 發表
去咗花展,好失望,d嘢 唔靚!

反而 出售区 d 嘢 好正! 変咗去 shopping , 唔係 睇花展!

我都覺得多數展品唔靚!有D比賽花好似花墟有售及數量又少,本來諗住去睇下人地D靚野.
回復

sam 發表於 2008-3-16 16:25:30 |顯示全部樓層

回復 27# & 28# 的帖子

參展?小弟真係唔敢獻醜!

特別d嘅begonias就唔覺有喎!(可能俾兩個人監視住睇唔倒!)....但我就覺得有d展品同售賣貨品都好ok! 總算大有收獲啦!想再去,(唔係再睇花展,主要係shopping,因為上次買到攞唔晒,又俾老婆大人 眼例例!同個仔 催住要走!) 山長水遠,重加埋要再俾入場費就唔抵啦!

回復

cuiyao 發表於 2008-3-16 20:54:14 |顯示全部樓層
今日終於去了花展,兜了兩圈也看不見大平賣的 partita,也好,眼不見為乾淨

在瓊X用十元買了一棵「墨西哥秋海棠」,不知道是不是王爺說的「圓葉」,另外用十五蚊買了一棵不知名的厥,待我元氣恢復再拍照上來分享吧。(其實還看中了一種空氣鳳梨和一種ziczac型的多肉植物,但為免家裡的植物變成擠逼戶,所以忍手不買了。)

你們有沒有留意那個hk house plant society 的攤位? 我覺得整個展覽最引人入勝的東西都在那裡了。

p.s. 出售的觀葉秋海棠我見到五種,在house plant society那裡也放了幾盆楓葉、color vision和虎斑。沒記錯的話,參賽冠軍也有觀葉秋海棠的份兒,很壯的一株,但那個品種我沒見過,也不特別喜歡。

回復

sam 發表於 2008-3-16 21:47:03 |顯示全部樓層
partita係喺近網球場果邊出口,專賣紫羅蘭嘅檔口o架,可能賣晒都唔定!
回復

Tony 發表於 2008-3-17 01:19:24 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-16 21:47 發表
partita係喺近網球場果邊出口,專賣紫羅蘭嘅檔口o架,可能賣晒都唔定!

發叔個檔?有呀係入面呀
回復

八王爺 發表於 2008-3-17 09:14:08 |顯示全部樓層
发叔只买 堇同苦苣苔,好像沒有 秋海棠!
回復

八王爺 發表於 2008-3-17 09:16:10 |顯示全部樓層
拍咗幅圓葉 俾大家睇吓!

回復

raccoon 發表於 2008-3-17 10:11:32 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-17 09:16 發表
拍咗幅圓葉 俾大家睇吓!

咁,前幾日我係花墟買盆,十五蚊呀! 係咪買貴?
回復

orchids 發表於 2008-3-17 18:19:29 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-17 09:14 發表
发叔只买 堇同苦苣苔,好像沒有 秋海棠!

我星期六上午去,見到發叔度最少重有一盆同sam兄的大小及模樣都差不多的海棠.
回復

sam 發表於 2008-3-18 12:45:37 |顯示全部樓層
今朝 Begonia partita 搬屋!
回復

cuiyao 發表於 2008-3-18 19:57:13 |顯示全部樓層
王爺買的「圓葉」就是我買的那種。

SAM 的 PARTITA 的新居簡直是豪宅。我那棵還是住在小膠兜裡。
回復