觀葉秋海棠

關閉 [複製鏈接]
作者: sam 發表于 2008-3-4 15:59:53
18547 81
三個月前用八王爺傳授武功,用兩片秋海棠葉,成功繁殖幾棵BB,成功率約80%!

另外,八王爺春節估植物遊戲送獎品,亦趁天氣好種埋/浸埋!

再謝王爺!

海棠葉BB

海棠葉BB

海棠葉BB

海棠葉BB

春節估植物遊戲獎品

春節估植物遊戲獎品
raccoon 發表於 2008-3-4 16:52:56 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-4 15:59 發表
三個月前用八王爺傳授武功,用兩片秋海棠葉,成功繁殖幾棵BB,成功率約80%!

再謝王爺! ...

利害…不過三個月等到頸都長。
回復

八王爺 發表於 2008-3-4 17:03:38 |顯示全部樓層
係咁啦! 辛苦才有种花乐!

很好啊! 我的觀葉一般只用分株法。

也是 很慢。分得很少。
回復

cuiyao 發表於 2008-3-12 17:45:44 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-4 15:59 發表

再謝王爺! ...

是color vision嗎? 很久以前我種死了一盆(泥太濕),上星期在x園找到8蚊雞三、四塊葉的小株,馬上就買回家。今次汲取教訓,上網讀了幾個秋海棠的網站,開始不能自拔...之前見到bunbun有旋風葉那種賣.很貴.沒買.現在竟有牽腸掛肚的感覺...

http://www.begonias.org/
http://www.bradsbegoniaworld.com/
回復

sam 發表於 2008-3-13 11:07:02 |顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

我唔知名! 但X園果D好似紅好多!
回復

orchids 發表於 2008-3-13 15:54:34 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-3-12 17:45 發表

是color vision嗎? 很久以前我種死了一盆(泥太濕),上星期在x園找到8蚊雞三、四塊葉的小株,馬上就買回家。今次汲取教訓,上網讀了幾個秋海棠的網站,開始不能自拔...之前見到bunbun有旋風葉那種賣.很貴.沒買.現在竟有牽腸掛肚的感覺...
...

你掛住的楓葉海棠,有冇佢份呀?

我都係响bunbun買佢番嚟,買時佢個樣好似瞓緊ICU,現在應該就出院啦!

回復

cuiyao 發表於 2008-3-13 18:24:24 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-13 15:54 發表

你掛住的楓葉海棠,有冇佢份呀?

我都係响bunbun買佢番嚟,買時佢個樣好似瞓緊ICU,現在應該就出院啦!

你竟然用個粉紅色盆0黎襯番佢..
好靚,你對住佢有冇心花怒放0既感覺?

不過,我見到0個個唔係佢,係旋風葉,搵張相大家睇下
中間轉住0個塊...
回復

cuiyao 發表於 2008-3-13 18:27:24 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-13 11:07 發表
我唔知名! 但X園果D好似紅好多!

我估..唯一一盆塊葉大到有綠邊0既..俾我買0左..
但我見三色葉0既BEGONIA都有好多唔同0既紋,都係0個三隻色,但不同花紋就係不同品種..令人目眩。

回復

orchids 發表於 2008-3-13 18:54:35 |顯示全部樓層
原帖由 cuiyao 於 2008-3-13 18:24 發表

你竟然用個粉紅色盆0黎襯番佢..
好靚,你對住佢有冇心花怒放0既感覺?

不過,我見到0個個唔係佢,係旋風葉,搵張相大家睇下
中間轉住0個塊... ...

嘩!你心愛的旋風葉真係轉到我唔知頭暈 定係暈浪 ,我上次在bunbun都見唔到D咁特別嘅,真走寶!
回復

cuiyao 發表於 2008-3-13 21:17:32 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-13 18:54 發表

嘩!你心愛的旋風葉真係轉到我唔知頭暈 定係暈浪 ,我上次在bunbun都見唔到D咁特別嘅,真走寶!

你依家有0個盆都好靚啦.(<--我都係0甘同自己講 )
回復

sam 發表於 2008-3-13 23:31:22 |顯示全部樓層
昨日喺蘭姐度見到兩盆地毯海棠!
有D心郁郁......但係......$180......唔知算唔算貴?
回復

cuiyao 發表於 2008-3-13 23:44:18 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-13 23:31 發表
昨日喺蘭姐度見到兩盆地毯海棠!
有D心郁郁......但係......$180......唔知算唔算貴?

棵旋風葉應該唔駛180蚊,我忽然間覺得自己無買到乃係孤寒0既表現....

但其實..早排我0係蘭姐度因為一時想要發洩購買慾而買0左 bonsai begonia (Begonia partita),150蚊...
回復

sam 發表於 2008-3-14 00:02:24 |顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

我都見到Begonia partita,覺得咁細棵......同太貴!(因為前排喺繽X買咗棵$20差不多樣嘅小苗)
地毯海棠就幾大盆吓,大大塊葉,毛崧崧,花紋靚,好得意!(但衰在孤寒!重未决定買唔買!)
回復

cuiyao 發表於 2008-3-14 00:20:43 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-14 00:02 發表
我都見到Begonia partita,覺得咁細棵......同太貴!(因為前排喺繽X買咗棵$20差不多樣嘅小苗)
地毯海棠就幾大盆吓,大大塊葉,毛崧崧,花紋靚,好得意!(但衰在孤寒!重未决定買唔買!) ...

係啦,我都聽人講之前bunbun有20蚊小苗賣,不過唯有安慰自己,鬼叫你中意bonsai形態0既0野.同時間又懶咩..唉.

不如你試下同蘭姐吹下水..睇下佢肯唔肯平0的
又如果你買0左.post張相0黎觀賞下可以嘛? (<--懇切的眼神)
回復

sam 發表於 2008-3-14 08:20:47 |顯示全部樓層
但係$180一盆地毯海棠......唔知算唔算貴?又冇參考價!唔落槌住!
再睇吓有冇花友可以俾D料先啦!
回復

八王爺 發表於 2008-3-14 10:52:18 |顯示全部樓層
好贵,但係值得。
要睇你 识唔识种 咯!

我哩! 一定唔买!
回復

八王爺 發表於 2008-3-14 10:53:31 |顯示全部樓層
orchid: 你盆 inca red 復活了!

好嘢!
回復

sam 發表於 2008-3-14 12:38:06 |顯示全部樓層
今朝經過蘭姐度重見到兩盆地毯海棠......買唔落手.....忍!
補番D相俾大家睇睇.....

1# 幾棵BB媽咪

1# 幾棵BB媽咪

X園8蚊雞苗,我都買!

X園8蚊雞苗,我都買!

再合照比較

再合照比較

剛剛影疑似 '地毯海棠',幾個月前'繽X'買$20小苗

剛剛影疑似 '地毯海棠',幾個月前'繽X'買$20小苗

幾個月前'繽X'買 'Begonia partita' $20小苗

幾個月前'繽X'買 'Begonia partita' $20小苗

'Begonia partita' $20小苗現狀

'Begonia partita' $20小苗現狀
回復

orchids 發表於 2008-3-14 14:11:58 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-3-14 10:53 發表
orchid: 你盆 inca red 復活了!

好嘢!

八王爺:好在有你指點,我先救得番盆inca fire炸,多謝晒你!
回復

orchids 發表於 2008-3-14 14:32:59 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-14 12:38 發表 [url=http://www.hkplants.com/redirect.php?goto=findpost&pid=92229&ptid=7390][/url]
今朝經過蘭姐度重見到兩盆地毯海棠......買唔落手.....忍!
補番D相俾大家睇睇.....

我响蘭姐度都見過地毯海棠,當時有盆細盆幾殘下賣約100蚊,不過覺得塊葉會長得好大,所以冇買.
我覺得bunfun果棵葉色唔似,地毯海棠的葉色深好多.
其實可能發叔度會有平D地毯海棠,因為佢地好多貨貨原一樣,D帶花av發叔度平一半至1/3.
回復

12345下一頁