leoex2 請進, 你個女大個咗喇!

作者: Claraslm 发表于 2011-3-31 15:24:06
3137 30
09年8月底得到leoex2 兄分享蘭花一株, 花花初來我家時適應咗好長時間, 可能我家向西, 又正值夏天.
10年我家部份植株中咗紅蜘蛛 , 其中6株走咗 , 不過leoex2 兄分享的蘭花生命力好強, 雖然植株弱咗好多, 都可安然度夏.
今年農曆年前見到它起花莖, 好開心, 不過天氣好凍, 驚會燒花莖, 那時還沒有花苞, 不過近幾天它開花了, 經過1年多時間才知它的花容月貌, 真是變咗長頸鹿 IMG_0009.JPG IMG_0010.JPG IMG_0013.JPG IMG_0015.JPG IMG_0014.JPG
ericahtchan 發表於 2011-3-31 21:50:57 |顯示全部樓層
She looks very strong and pretty!
Claraslm 發表於 2011-3-31 22:28:10 |顯示全部樓層
多謝欣賞, 它非常害羞, 花等咗好耐先肯開
wilson 發表於 2011-3-31 23:43:49 |顯示全部樓層
濕度不足會較易有紅蜘蛛發生
雖然發生不愉快事, 但不失為一個經驗要繼續努力花花一定有回應給您
Claraslm 發表於 2011-4-1 02:42:13 |顯示全部樓層
回復 wilson 的帖子

多謝Wilson兄指導
我家是向西的谷地, 春天大霧非常濕, 夏天大熱又乾, 夏天我常向植株噴水, 以便加濕和降溫, 有時簾子放得不好, 陽光射到葉片, 那裡便燒傷咗, 所以保濕是我的大前提
wilson 發表於 2011-4-1 01:54:21 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-4-1 00:09
請問濕度不足是指植料還是空氣濕度呢?
紅蜘蛛又是怎樣的?

紅蜘蛛是一種葉璊,外觀似蜘蛛的小型害蟲.
只有通風及高濕度的環境, 才能減少紅蜘蛛的發生.
may915hk 發表於 2011-4-1 10:00:44 |顯示全部樓層
同意呀! 種花人才知個中樂趣
Dreamer 發表於 2011-4-1 00:09:38 |顯示全部樓層
wilson 發表於 2011-3-31 23:43
濕度不足會較易有紅蜘蛛發生
雖然發生不愉快事, 但不失為一個經驗要繼續努力花花一定 ...

請問濕度不足是指植料還是空氣濕度呢?
紅蜘蛛又是怎樣的?
skyfox 發表於 2011-4-1 13:27:16 |顯示全部樓層
我的蘭花放在向北的窗邊, 夏天有很少太陽, 通風相信ok, 濕度一般, 但也不時中招, 看似是紅蜘蛛, 因為很細, 抺下手指會變黑色, 噴了殺蟲劑及清洗後ok了. 但最奇怪的是只有石斛中招, 其他放在旁邊的蝴蝶, 嘉仔也無事. 難道石斛特別惹蟲??????
wilson 發表於 2011-4-1 08:09:53 |顯示全部樓層
Claraslm 發表於 2011-4-1 02:42
回復 wilson 的帖子

多謝Wilson兄指導

別客氣
種花要慢慢摸索才能找到箇中樂趣
Claraslm 發表於 2011-4-1 11:22:03 |顯示全部樓層
的確, 每次都在失敗中得到經驗
wilson 發表於 2011-4-1 19:43:32 |顯示全部樓層
may915hk 發表於 2011-4-1 10:00
同意呀! 種花人才知個中樂趣

種花最緊要開心 其他就不用理
wilson 發表於 2011-4-1 19:44:58 |顯示全部樓層
Claraslm 發表於 2011-4-1 11:22
的確, 每次都在失敗中得到經驗

最重要係唔好放棄
wilson 發表於 2011-4-1 19:47:58 |顯示全部樓層
skyfox 發表於 2011-4-1 13:27
我的蘭花放在向北的窗邊, 夏天有很少太陽, 通風相信ok, 濕度一般, 但也不時中招, 看似是紅蜘蛛, 因為很細,  ...

有時真的好奇怪 明明同一品種只有一株中招 真的好怪
我個人認為通風好重要, 唔通風好易百菌叢生 .
Claraslm 發表於 2011-4-16 13:49:39 |顯示全部樓層

開晒喇
IMG_0009.JPG IMG_0010.JPG IMG_0005.JPG IMG_0008.JPG IMG_0004.JPG IMG_0003.JPG IMG_0002.JPG IMG_0001.JPG
taxitang 發表於 2011-4-17 00:09:43 |顯示全部樓層
好靚的靚花。
Claraslm 發表於 2011-4-21 02:31:34 |顯示全部樓層
回復 taxitang 的帖子

多謝賞花
DORA 發表於 2011-4-21 12:39:06 |顯示全部樓層
回復 Claraslm 的帖子

好靚既蘭花,不枉你等左咁耐。
sukyee0227 發表於 2011-4-22 13:20:51 |顯示全部樓層
好大朶 , 我有小小鍾愛左蘭花
Claraslm 發表於 2011-4-22 10:55:17 |顯示全部樓層
回復 DORA 的帖子

多謝賞花 , 我都是不想浪費花友送花的熱情, 而且一天未開花, 花樣, 名字都未知, 神神秘秘都幾好玩

同志呀  發表於 2018-8-19 07:40
12下一頁