想請教甜椒問題

作者: mirry 发表于 2011-3-23 23:31:22
1508 6
種甜椒, 其實係唔係都會出青色既果先, 慢慢先變成紅/黃

即係, 唔等佢轉色就cut 落黎就係青椒, 轉左先cut 就係紅/黃椒咁呢????
amethysttsang 發表於 2011-3-24 00:46:06 |顯示全部樓層
唔係...青椒係由青色變左深綠色...咁就可以摘落黎~~
9inches 發表於 2011-3-24 00:54:01 |顯示全部樓層
青椒/紅椒/黃椒係三種唔同架....種子都分開唔同架啦
jky 發表於 2011-3-24 13:53:47 |顯示全部樓層
如果佢本身係純青椒,當然唔會轉其它色啦,
如果佢個種係甜椒、色椒,佢將會先出綠果(有人會响呢個時候摘來食的),之得再熟啲就會轉色,轉佢本身品種嘅顏色。
詳細資料:
http://www.tnfd.gov.tw/upload/article/469.pdf
mirry 發表於 2011-4-13 23:44:30 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-13 23:22
The yellow and red ones one more expensive too.

我5隻唔同既甜椒種子都仲係未發到芽, 好唔開心....
mirry 發表於 2011-4-14 00:02:21 |顯示全部樓層
回復 gender 的帖子

最耐既已經5個星期.....近d既2個星期....

全部都未有聲氣

反而我個蜜瓜同西瓜同翠玉瓜都好快wor, 7日就發芽
mirry 發表於 2011-4-14 10:06:35 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-14 00:33
回復 mirry 的帖子

Did you soak it in water first?  If so, it is really long....

無呀,一向都係就咁落土