堆肥真有趣~~

作者: amethysttsang 發表于 2011-3-18 21:15:25
11201 44
Milocrab 發表於 2011-4-24 08:59:01 |顯示全部樓層
好特別, 不過我會唔敢打開個蓋...
回復

kkaheii 發表於 2011-4-30 00:36:45 |顯示全部樓層

你既堆肥幾好~ 我自己整左d <<廚餘:環保酵素>> , 用途好廣添....

1.首先把糖和水完全溶掉,倒進瓶子,選擇的容器需稍微有彈性,例如膠樽。
2.放入菜渣果皮等沒有煮過的廚餘,不要塞滿,預留一些空間發酵。
3. 把瓶子蓋好,臭味就不會漏出來。
4. 在瓶子上寫上製作日期,在陰涼地方放三個月。
5. 頭兩個星期,每天都要輕輕扭開瓶蓋放氣。
6. 最後廚餘都沉底,酵素是棕黃色的,台灣人形容帶有「橘子般的刺激氣味」。如果液體是黑色,就是壞了,只能拿去當肥料。
7. 完成後的廚餘渣,可以埋在土裡做肥料,或者繼續留放瓶裡,和新鮮的廚餘再造酵素。

而環保酵素也不能直接拿去洗碗、洗頭,要先稀釋。

用途包括:
1.洗頭髪、沐浴:1份酵素、1份洗頭水/淋浴露加10份水。
2.洗衣服:1份酵素、1份洗衣液加10份水。
3.洗碗:1份酵素、1份洗潔精加10份水。
4.洗廁所:1份酵素、1份洗潔精加10份水。(可以深入馬桶、瓷盆細微之處,分解有機殘垢,並形成生物薄膜減少水垢附著,清洗後光潔如新。長期使用,可消除管路上沉積物,保持馬桶暢通。)
5.除臭劑:1份 酵素、200份水,可以噴在室內,還有臭味的渠口。
6.清除蔬果的農藥,1份酵素、33份水,浸泡45分鐘。
另外,也可是種植的好幫手:
7.肥料:1份酵素、100份水。
8.驅虫劑(昆虫):1份酵素、1,000份水。
9.中和土壤酸鹼值,活化土壤:1份酵素、500份水。

http://iquest.hk/Common/Reader/N ... ;Charset=big5_hkscs

己經一個月喇..樽野一開樽仲係好多氣...不過氣味越黎越醇喇...  發表於 2011-6-11 16:34
你讀文定理咖?你問吓啲讀理o既friend吖,呢d唔係酵素,正確名稱叫 <釀醋>  發表於 2011-5-1 21:11
回復

kkaheii 發表於 2011-5-1 22:50:31 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

商科.....對呢d 一曉不通

因為開始育苗種瓜瓜菜菜........又醒起釀左枝野係樹,未試過用作清潔劑(因為都有點懷疑 )

見樓主分享....咪post出來順便問下環保酵素用黎做液肥work唔work lor~  
回復

孖吉 發表於 2011-5-1 23:00:43 |顯示全部樓層
kkaheii 發表於 2011-5-1 22:50
回復 孖吉 的帖子

商科.....對呢d 一曉不通

醋做到的佢都做到,都有人用醋抺窗咖!
用來洗嘢,對鏽積和油積都有效,但係要你受得住陣味囉

咁值唔值得造醋就睇個人嘞,好多人鍾意 diy 的,不過如果一早話俾你知係 釀醋 可能你未必會造囉 ^^
回復

kkaheii 發表於 2011-5-1 22:44:44 |顯示全部樓層
回復 amethysttsang 的帖子

我用1.25ml膠樽釀的....10年12月到呢家lu~ 顏色淡黃色咁.......唔見有蟲游水wo.....

不過用糖好似好o徙咁啊~~ <<<<<< 我用公司pantry儲落無人用既舊砂糖包......放得耐無人拿來用.....遲早掉

回復

kkaheii 發表於 2011-5-1 23:19:58 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

咁又未必既~ 本身自己都幾環保,話晒都係廢物利用丫嘛........糖包又係要掉.......廚餘又係要掉......只係集合一起做發酵

孖吉前輩~  咁我整果枝醋能否作為肥液架呢?     (種緊d 瓜菜.......)

回復

孖吉 發表於 2011-5-1 23:37:47 |顯示全部樓層
kkaheii 發表於 2011-5-1 23:19
回復 孖吉 的帖子

咁又未必既~ 本身自己都幾環保,話晒都係廢物利用丫嘛........糖包又係要掉.......廚餘 ...

我唔係前輩 ^^

可以,但係唔好寄望過高,相比起 Bokashi ,人地成個垃圾桶的廚餘垃圾濃縮一杯來淋菜,你地果幾個生果造出來的一大桶真係發水得好勁。
對植物最有用的係 氮-磷-鉀 肥,糖係乜都冇咖,幾個生果的 氮-磷-鉀 真係少得可憐。耐唔耐用來調節一吓都無妨,靠佢就一定會餓死喇 ~
回復

amethysttsang 發表於 2011-5-1 20:55:23 |顯示全部樓層
回復 kkaheii 的帖子

咦~~~你呢個都好有趣wor~~~不過用糖好似好o徙咁啊~~
有問題: 佢話棕黃色既液體就係酵素...如果變左黑色...就只能做肥料....但之後又話酵素加水100倍又可以做肥料????

你整果支係咩色架???有冇蟲架???
回復

孖吉 發表於 2011-5-1 21:22:22 |顯示全部樓層
"9.中和土壤酸鹼值,活化土壤:1份酵素、500份水。"

正常情況,泥土只有越種越酸,好少有過醶,要用到 醋 來中和酸醶真係 百年一遇o既事囉~
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-23 15:24:04 |顯示全部樓層
我正在找環保釀醋來做清潔和潤髮,搵下搵下就來番呢度,哈哈哈~~~
台灣人有這個教法:
"黑糖 : 鳳梨皮(或是橙皮) : 水 1 : 3 : 10 放在密封的桶子或任何容器, 每天搖一搖攪拌攪拌促進發酵, 三個月後就可以過濾使用, 殘渣可以做肥料,濾出來的酵素很像蘋果汁ㄛ,可以加水稀釋當作潤絲使用,也可以加一小匙在洗衣機裡洗衣服更乾淨,還可以驅逐螞蟻,或是浸泡燒焦的鍋子然後洗淨......"
回復

newworld1010 發表於 2011-6-9 12:41:38 |顯示全部樓層
應該勁臭~~
打翻左就
回復

金盞花 發表於 2011-6-9 11:17:45 |顯示全部樓層
我宜家都有用橙+檸檬皮浸, 鍾意呢d橙香味
主要用嚟施肥, 我估係氮肥居多.  每次淋完d植物, 好明顯見到葉片大好多, 感覺好健康, 所以一直用緊.

回復

jellyfishy 發表於 2011-6-9 09:01:12 |顯示全部樓層
"殘渣可以做肥料", 請問有無人用過呢d 渣做肥料呀? 會唔會好引蚊蟲?

咁有無人用緊環保酵素清潔和洗衫? 效果如何呀? 

我也正試驗中, 起初諗住吽出來d味會好難聞, 兩個星期了, 原來d 水既味唔算難聞, 仲有股橙香~ (我用橙和奇異果皮)~
回復

cklife 發表於 2011-6-11 16:40:37 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-9 09:01
"殘渣可以做肥料", 請問有無人用過呢d 渣做肥料呀? 會唔會好引蚊蟲?

咁有無人用緊環保酵素清潔和洗衫? 效 ...

我用左黎種薄荷...

依D係以前做既....有蕃茄皮、雪梨皮、菜葉等等....

埋左係底當基肥用...OK啦....無虫無臭.....用黎種最粗生既薄荷...暫時生出黎都仲係幾嫰身...

依家浸緊枝....全部用西柚皮...想試下要黎做肥料以外既用法...

暫時氣味都幾好....係柑橘類氣味....
不過....細樽果支...兩日唔放係就好似開香槟咁....個蓋會飛出黎....D泡仲流晒出樽口....幾好玩呀...
回復

silicon 發表於 2011-6-11 19:23:06 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-11 16:40
我用左黎種薄荷...

只要唔拎到最緊,略為鬆少少,樽蓋就唔會彈出來

係呀...我依家就係咁....擰到剛剛封到口...行過就用兩隻手指壓一下個蓋等佢變左少少隨圓形...咁就會漏到氣出黎...幾方便..  發表於 2011-6-11 20:16
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-13 14:39:44 |顯示全部樓層
我用左黎種薄荷...

唉~~ 我做左2支, 用屈人寺樽, 起初唔知有"開香檳"狀況, 隔幾日見到個樽漲左, 諗住放下氣, 一打開...  

好彩頭縮得快, 屈人寺樽外蓋噴左上屋頂, 內蓋俾我按實左~ 無做成噴水意外~

好似好好玩咁@@'' 但o糸屋企爆我就死開幾边.. >0<  發表於 2011-7-13 23:19
好好玩咁喎~ ^^  發表於 2011-6-13 14:43
回復

cklife 發表於 2011-6-13 15:07:47 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-13 14:39
唉~~ 我做左2支, 用屈人寺樽, 起初唔知有"開香檳"狀況, 隔幾日見到個樽漲左, 諗住放下氣, 一打開...  

...

我比個蓋打到手掌紅左個印呀...幾鬼痛呀...
樽野依家己經一個月...仲係好多泡...
回復

marie2008 發表於 2011-6-13 16:22:31 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-13 14:39

...

= = 咩事咁高興開埋香檳??
回復

muitau 發表於 2011-6-14 15:10:00 |顯示全部樓層

...

我想起同場網友當奴個案例,有日佢返到天台成陣臭屎味,原來無幫枝花生麩水抖氣,支水一野唔該谷爆晒, 噴到成屋牆同天花都係...當時人就慘到標眼淚 ,唔關事既笑到標眼淚 , 佢果次真係好甘!

我好似睇過佢張相...好壯觀下...  發表於 2011-6-20 08:24
我都有份笑咖 :p  發表於 2011-6-14 15:13
回復

kkaheii 發表於 2011-6-19 23:40:47 |顯示全部樓層
我用左黎種薄荷...

你有無....試過>> 8.驅虫劑(昆虫):1份酵素、1,000份水。

噴葉或者泥面?  

未...一陣試下...剛剛見到有小虫虫...  發表於 2011-6-20 08:24
回復