堆肥真有趣~~

作者: amethysttsang 發表于 2011-3-18 21:15:25
11200 44

液肥收集中~~真有趣~~
為左收集廚餘先食橙咋~~~
樽底拮左窿~~~堆完肥可將植物直接移過去~~
麥煞那 發表於 2011-3-18 21:27:17 |顯示全部樓層
難得你有地方存放
回復

amethysttsang 發表於 2011-3-18 21:32:46 |顯示全部樓層
回復 麥煞那 的帖子

兩支大既擺屋企~~其餘6樽寶貝擺係田度~~
回復

gracegarden 發表於 2011-3-18 22:41:22 |顯示全部樓層
回復 amethysttsang 的帖子

真好玩!
要放幾耐? 點用呀? 可否打開?
回復

yeemin 發表於 2011-3-19 00:30:36 |顯示全部樓層
我都想玩吓, 但係覺得處理肉類要好小心, 因為有關的菌好似較危險
回復

amethysttsang 發表於 2011-3-19 00:47:25 |顯示全部樓層
回復 gracegarden 的帖子

第一幅圖右邊果支可樂堆左差唔多兩個月了~~我見到佢發霉發得好厲害wor~~咪加水攪下佢lor~~(之前都冇加水的)
跟住又加左d米糠再攪.....攪下攪下第日好似聞到d酒味!!!!唔通我係度釀酒??
係lor~~因為加左水...所以就開始有肥液流出黎了~~真係好有趣~~~
可以打開~~我成日都打開佢黎攪~~已經聞慣左d味喇~~唔驚臭了~~~
收集左d肥液拎左去田度淋花了~~呵呵~~
回復

amethysttsang 發表於 2011-3-19 00:51:00 |顯示全部樓層
回復 yeemin 的帖子

係wor~~哈哈~~我冇諗過用肉類堆肥可能有菌啊~~
其實我以為係豬骨黎(我阿媽比我既)...點知打開原來係豬肉同魚肉....結果都照堆~~
回復

yeemin 發表於 2011-3-19 00:57:12 |顯示全部樓層
因為你有田, 就好似外國咁, 相較唔駛咁留意ma。我只能放於有蓋天台或室內, 但我真係好想玩吓呀
回復

amethysttsang 發表於 2011-3-19 01:14:15 |顯示全部樓層

咁買支細可樂過下鋪癮先啦~~
回復

yeemin 發表於 2011-3-19 03:18:21 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2011-3-19 01:14

咁買支細可樂過下鋪癮先啦~~

不過我之前未睇過有關DIY的教學網址, 睇開果D都要用好多錢(話晒美金)or從外地材訂料, 可否比個中文介紹網址來參考吓?
回復

hotpotato 發表於 2011-3-19 10:10:20 |顯示全部樓層
DIY!  過下癮先!
回復

peggykyw 發表於 2011-3-19 09:33:33 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2011-3-18 21:32
回復 麥煞那 的帖子

兩支大既擺屋企~~其餘6樽寶貝擺係田度~~

菲菲, 你做的另類堆肥都好聰明喎! 好欣賞你對種植的熱誠!
你兩支大既堆肥擺屋企,  味道濃唔濃呀? 有冇比阿媽哦你呀?
回復

麥煞那 發表於 2011-3-19 15:32:33 |顯示全部樓層
膠樽唔怕溶 ?
回復

amethysttsang 發表於 2011-3-20 00:59:10 |顯示全部樓層

好易架咋~~倒轉個可樂樽就得架喇~~我都唔記得咩網址lu~~應該都係咁堆架o者~~一層泥一層廚餘一層米糠(菌種)~~
唔驚臭既話得閒就攪下佢~~
回復

amethysttsang 發表於 2011-3-20 01:03:15 |顯示全部樓層
回復 peggykyw 的帖子

peggy~~我都係學你o者~~ ~~將d寶貝擺係田度~~~
屋企果支唔臭呀(聞慣左了~~)~~我係度釀緊酒之o麻~~keke
媽咪冇鬧...最多係話d橙皮冇肥~~~比左一堆魚湯渣我je~~keke
回復

amethysttsang 發表於 2011-3-20 01:04:04 |顯示全部樓層
回復 麥煞那 的帖子

溶左就大件事了!!!!!!!!!!!!
回復

bigsis 發表於 2011-4-17 16:33:33 |顯示全部樓層
你好, 我很有興趣DIY堆肥, 但是, 問題一大堆, 可否賜教一下呢?
1. 我尚未解決到, 如果造個水龍頭在個桶中呢?
2.究竟堆肥是一層廚餘,一層米糠 or 一層廚餘,一層化學泥呢?
3.我有想過你第一排相咁, 用2個膠樽造, 但無蓋, 會否有味, 會否有蟲呢?
4.第2排相, 是否用個玻璃瓶堆肥呢? 那麼怎樣拿液肥呢?
回復

amethysttsang 發表於 2011-4-21 21:19:01 |顯示全部樓層
回復 bigsis 的帖子

1. 我尚未解決到, 如果造個水龍頭在個桶中呢?
我冇整水龍頭架...咁麻煩~~我將石仔,不織布放係底~~~等d液肥過濾完先滴出黎~~
2.究竟堆肥是一層廚餘,一層米糠 or 一層,一層化學泥呢?
冇咩所謂既~~最緊要整碎d廚餘~~同d泥撈勻~~用唔用米糠都冇所謂既~
3.我有想過你第一排相咁, 用2個膠樽造, 但無蓋, 會否有味, 會否有蟲呢?
無蓋會好臭~~好似屎味咁~~我會切左個樽底做蓋~~或者用布蓋住...再用橡筋cool住~~
堆左兩個月都冇蟲...唔知點解最近先有蟲~~於是我加苦楝油殺蟲~~
4.第2排相, 是否用個玻璃瓶堆肥呢? 那麼怎樣拿液肥呢?
都係膠樽~~底有窿~~我放係田度~~有液肥就自動滴落田度~~
回復

孖吉 發表於 2011-4-21 21:43:40 |顯示全部樓層
如果你留意碳氮比,效果會更好咖 ^^
回復

bigsis 發表於 2011-4-21 22:08:26 |顯示全部樓層
thanks 你們, 今個假期, 我要大膽去做.
回復

123下一頁