救救小鈴蘭; _ ;

作者: 031504 發表于 2011-3-18 00:41:13
4328 9
上個月尾係花墟買左盆鈴蘭
但唔夠一個星期就開始黃,,,
哩加成棵而經枯哂T_T,,,,

不過我查過有會員將鈴蘭起死回生
就係消毒完成盆包報紙丟入雪櫃雪60日

我今日係日本城買了消毒液,,但我唔識用T_T,,,是否要加水?
同埋放左入雪櫃仲要唔要淋水??

感謝!
Vienne 發表於 2011-3-18 11:48:19 |顯示全部樓層
佢未死得晒o既,上面枯左je,下面d根莖通常都未死,瞓左覺je。你有冇睇清楚位花友個post呢,佢春天種,無開花,夏天開始枯,九月枯晒,d根莖未死,進入秋天,佢就雪60日,用低溫剌激花芽分化,原因係香港冬天唔夠凍。鈴蘭生係d冷涼地方,唔啱香港天氣,未必渡到夏,你而家雪佢60日後攞出黎就係炎夏,未必有用。可以試下養根o既,但我舊年都失敗左,熱死晒,你再check下其他花友d帖睇下有冇方法啦。

評分

查看全部評分

回復

031504 發表於 2011-3-20 00:26:17 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2011-3-18 11:48
佢未死得晒o既,上面枯左je,下面d根莖通常都未死,瞓左覺je。你有冇睇清楚位花友個post呢,佢春天種,無開 ...

我今日剪哂全棵,根應該未死
如果丟落雪櫃丟到入冬~超過60日得唔得@@

點養根@@?
回復

Vienne 發表於 2011-3-21 10:39:37 |顯示全部樓層
果60日係要黎扮冬天,等佢開花,唔係要黎雪住佢等佢唔好死wo。而家到冬天成半年咁長...... 會唔會雪死佢呀?
你請教下果位花友佢果盆平時擺係乜位置,幾耐淋水施肥啦,佢個帖其實都大約有講。
呢類花我地多數種完就掉,我自己都買左盆,d花謝緊,開晒之後我都係諗住掉埋佢一邊,佢生到我會好開心,枯左o既咪下年買過lo,我今年買左幾百蚊tulip,全部生到一半高就停左生長唔開花,好失望架,不過大自然係咁架ma,生死自有規律,我打算有得佢地,照淋水,到夏天佢地死晒的話咪掉左佢,秋天再試過lo,年中都種死唔少野架啦,有失敗先有進步,咁執著好辛苦啦。
回復

Vienne 發表於 2011-3-21 11:50:49 |顯示全部樓層
ricky親自答左你啦,你就照做啦,未必唔得o既,鈴蘭渡夏都算係越級挑戰黎,盡左力咪得lo,我舊年死左七棵,今年再黎過, 大家一齊努力啦。

努力+1  發表於 2011-3-24 04:12
回復

rickycat930 發表於 2011-3-21 11:30:03 |顯示全部樓層
種花也要隨緣, 過份執著及緊張, 多數會反過來害死佢, 放輕鬆點吧

如你棵鈴蘭現時已連葉枯萎, 能成功養根越夏機會不大,
但若你想以實驗方式來試試養根至秋季也可以,
將現時枯萎的鈴蘭成盆連泥放在少陽光晒到的通風位種植,
平時不用理會, 待泥面真的乾才淋淋水, 任由它自行生長,
待九月份才小心挖開泥看看有沒有長出新芽,
若有新芽即可進行消毒及放入雪櫃雪60日,
以4~5度左右低溫進行花芽分化,
待60日後解凍重新種植, 但也要注意當時氣溫,
最好在氣溫在20度以下時才種植,
但若挖開泥後只得枯萎的根沒有長新芽, 即已失敗,
可以棄掉。
通常10月中花墟會返新的冬季球根, 到時可看看有沒有新的鈴蘭芽根賣。

種花也要隨緣, 過份執著及緊張, 多數會反過來害死佢, 放輕鬆點吧 有理: - D  發表於 2011-3-24 04:04

評分

查看全部評分

回復

031504 發表於 2011-3-24 04:11:35 |顯示全部樓層
哈哈~睇完大家比我的留言第一個感覺係
"不愧為種開花GE人,對大自然生命哩加野而經睇到咁化 "

我哩加而經跟足大家比的意見去做~將佢放係有散光通風位置
就咁睇應該未死得著~~希望佢重生

感覺各位的解答
回復

Vienne 發表於 2011-3-24 10:02:31 |顯示全部樓層

死得多花就會化,經常都好無奈,爛球啦、熱死啦、凍死啦、浸死啦,通常你好緊張驚呢樣驚果樣佢就真係死比你睇,你唔多理佢有一日佢有突然又開花比你睇,有失望又有驚喜,有心栽花花不發,無心插柳柳成蔭o麻,都幾有樂趣架。
回復

031504 發表於 2011-3-24 10:41:31 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2011-3-24 10:02
死得多花就會化,經常都好無奈,爛球啦、熱死啦、凍死啦、浸死啦,通常你好緊張驚呢樣驚果樣佢就真係死比你 ...

查實我之前就係種咩死咩,,,連仙人掌都種得死
不過怪當時唔認真,無做好功課先去種,抱著玩玩下心態

哩加知道我最大問題就係狂灌水,,,
之前的薄荷見佢謝謝地我又狂灌水,點知哩加諗番起就係因為咁而整死佢地
回復

luckyman 發表於 2011-4-2 09:34:18 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2011-3-21 11:50
ricky親自答左你啦,你就照做啦,未必唔得o既,鈴蘭渡夏都算係越級挑戰黎,盡左力咪得lo,我舊年死左七棵, ...

你種的鈴蘭現况怎樣?
回復