灰白新天地

作者: 小白 发表于 2011-3-15 18:25:22
42286 965
natsuki 發表於 2011-3-21 23:10:41 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-3-21 22:48
Muscari comosum 'Plumosum' 鬼祟版

好詭異.
小白 發表於 2011-3-21 23:15:11 |顯示全部樓層
Gladiolus communis ssp. byzantinus 開到頂
DSC_9844 [1024x768].JPG
小白 發表於 2011-3-21 23:17:28 |顯示全部樓層
natsuki 發表於 2011-3-21 23:10
好詭異.

喺呢...
小白 發表於 2011-3-21 23:21:02 |顯示全部樓層

Freesia - Mixed Colour, 又被騙.... 我係買紫色的, 仲有幾棵未開, 希望有紫色啦
DSC_9865 [1024x768].JPG
DSC_9882 [1024x768].JPG
小白 發表於 2011-3-21 23:43:48 |顯示全部樓層
紫嬌花
DSC_9886 [1024x768].JPG
小白 發表於 2011-3-21 23:52:05 |顯示全部樓層
Tulbaghia simmerli  紫色香紫瓣花
DSC_9875 [1024x768].JPG
小白 發表於 2011-3-22 00:04:54 |顯示全部樓層
雜花 3 號 ~ 萬壽菊
DSC_9849 [1024x768].JPG
cherrylwy 發表於 2011-3-22 14:09:41 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-3-21 22:46
Muscari comosum 'Plumosum'

唔好意思小白, 想八掛問下你呢幅相用左幾大光圈既單反來影架? 係咪微距鏡? 有無用腳架?
Aalon 發表於 2011-3-22 14:15:52 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-3-21 23:21
Freesia - Mixed Colour, 又被騙.... 我係買紫色的, 仲有幾棵未開, 希望有紫色啦

我明明想買喱隻色, end up 開紅色
小白 發表於 2011-3-22 22:24:49 |顯示全部樓層
Aalon 發表於 2011-3-22 14:15
我明明想買喱隻色, end up 開紅色

你係咪買一包5粒呀... 家下有 2 棵粉紅 & 1 棵紅呀...

包原裝 Iris 又係咁, 明明包裝係 Frans Hals, 又開了黃色...
fnv234 發表於 2011-3-22 22:26:31 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-3-22 22:24
你係咪買一包5粒呀... 家下有 2 棵粉紅 & 1 棵紅呀...  

包原裝 Iris 又係咁, 明明包裝係 Frans Hals, ...

我D Frans Hals都係開晒黃色
小白 發表於 2011-3-22 22:36:18 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-3-22 14:09
唔好意思小白, 想八掛問下你呢幅相用左幾大光圈既單反來影架? 係咪微距鏡? 有無用腳架? ...

光圈: F8
既單反來影架: Yes
係咪微距鏡: Micro 105VR
有無用腳架: 手持
快門: 1/125"
加專人后期製作 Chop 咗, 其實有震, 因有風
cherrylwy 發表於 2011-3-22 23:31:46 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-3-22 22:36
光圈: F8
既單反來影架: Yes
係咪微距鏡: Micro 105VR

Thanks~
Aalon 發表於 2011-3-23 09:11:38 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-3-22 22:24

包原裝 Iris 又係咁, 明明包裝係 Frans Hals, ...

我只係買左兩粒, 由於係第一次種, 想問下開完花後係咪掉得??
小白 發表於 2011-3-23 15:57:37 |顯示全部樓層
Aalon 發表於 2011-3-23 09:11
我只係買左兩粒, 由於係第一次種, 想問下開完花後係咪掉得??

我第一次種..... 唔曉... 原來係桃紅色 , 不是紅色

DSC_9903 [1024x768].JPG
DSC_9902 [1024x768].JPG
DSC_9907 [1024x768].JPG
小白 發表於 2011-3-23 22:58:30 |顯示全部樓層
又被騙..... Iris
DSC_9895 [1024x768].JPG
DSC_9896 [1024x768].JPG
DSC_9897 [1024x768].JPG
DSC_9898 [1024x768].JPG
DSC_9899 [1024x768].JPG
小白 發表於 2011-3-23 23:03:17 |顯示全部樓層
Allium triquetrum
DSC_9905 [1024x768].JPG

評分

查看全部評分

小白 發表於 2011-3-23 23:04:46 |顯示全部樓層

雜花4 號 ~ 大花滿天星, Gypsophila
DSC_9893 [1024x768].JPG
DSC_9901 [1024x768].JPG
fnv234 發表於 2011-3-23 23:07:30 |顯示全部樓層
雜花4號係大花滿天星
小白 發表於 2011-3-23 23:12:45 |顯示全部樓層

昆虫 1 號 ~ 蚜虫
DSC_9909 [1024x768].JPG