MirMir的天台種植小樂園 (大塊田updated@10062012)

作者: mirry 發表于 2011-3-14 19:35:08
120248 1774
mirry 發表於 2011-3-28 22:59:31 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2011-3-28 22:07
回復 mirry 的帖子

你的櫻桃蘿白點食法呢? 我從來未食過櫻桃蘿白, 好想知道  ...

我都係第一次認真咁食, 平日食西餐d salad 有時會有一小片

其實同白蘿蔔係一樣架, 不過連d皮都食得, 我都係煮黎食, 冇生食呀

d葉切碎煮雞肉俾左3個女食, 櫻桃蘿蔔我加左韭菜(自己種) 同魚蛋豬紅煮埋一齊, 好好味
回復

小蘋果 發表於 2011-3-28 23:15:03 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-28 22:59
我都係第一次認真咁食, 平日食西餐d salad 有時會有一小片

其實同白蘿蔔係一樣架, 不過連d皮都食得, 我 ...

wahaha...唔該一碟韭菜豬紅魚蛋櫻桃蘿蔔,加豬皮.....
回復

mirry 發表於 2011-3-28 23:17:27 |顯示全部樓層
小蘋果 發表於 2011-3-28 23:15
wahaha...唔該一碟韭菜豬紅魚蛋櫻桃蘿蔔,加豬皮.....

最衰timing唔岩, 唔係加埋白菜仔仲正!!!!!!!!!!!!!
回復

小蘋果 發表於 2011-3-28 23:21:23 |顯示全部樓層
再加自種自制辣椒油就㊣啦
回復

mirry 發表於 2011-3-29 14:34:19 |顯示全部樓層
頭先去三兄買不織布袋,已由3蚊/米加到4蚊,老闆話所有肥料會由1/4起加價
回復

luffy 發表於 2011-3-29 22:21:53 |顯示全部樓層

聽你講完, 都覺得好味呀
9月後, 我都要種櫻桃蘿蔔
回復

mirry 發表於 2011-3-29 23:22:12 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2011-3-29 22:21

聽你講完, 都覺得好味呀

點解要等9月呢???
回復

luffy 發表於 2011-3-30 18:11:05 |顯示全部樓層
因為櫻桃蘿蔔播種期係由9月至第二年的4月,  現在已經3月尾, 驚趕唔切呀! 種子又未買, 又種左好多沙律生菜同青瓜, 防蟲網冇咩位剩, 要9月先可以種
回復

mirry 發表於 2011-3-30 23:30:41 |顯示全部樓層
嘩, 俾人洗版洗到去左PAGE 2, 差D搵唔番自己個POST....
回復

mirry 發表於 2011-3-30 23:34:02 |顯示全部樓層
luffy 發表於 2011-3-30 18:11
因為櫻桃蘿蔔播種期係由9月至第二年的4月,  現在已經3月尾, 驚趕唔切呀! 種子又未買, 又種左好多沙律生菜同 ...

我又冇咩留意D播種期, 想種就種添; 不過櫻桃蘿蔔都幾快架~~

我今晚種左3色椒, 泰國紅/青燈籠椒, 日本紫色燈籠椒, 日本橙色燈籠椒, 網紋蜜瓜, 迷你西瓜, 圓形翠玉瓜同四季蔥; 都唔知岩唔岩時候
回復

呀雞老豆 發表於 2011-3-30 23:44:24 |顯示全部樓層
D櫻桃蘿蔔睇到我留口水添,我都岩岩落左種
回復

mirry 發表於 2011-3-30 23:46:05 |顯示全部樓層
呀雞老豆 發表於 2011-3-30 23:44
D櫻桃蘿蔔睇到我留口水添,我都岩岩落左種

你好~~~ 種呢個真係超大滿足感!!!!
回復

呀雞老豆 發表於 2011-3-30 23:51:51 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-30 23:46
你好~~~ 種呢個真係超大滿足感!!!!

早輪種過,日日都去拎開D葉,睇下見到蘿蔔未
回復

mirry 發表於 2011-3-30 23:53:57 |顯示全部樓層
呀雞老豆 發表於 2011-3-30 23:51
早輪種過,日日都去拎開D葉,睇下見到蘿蔔未

我第一次種果時D葉俾青虫食左好多窿, 而家第2次種, 希望可以保得住D葉.....
回復

小蘋果 發表於 2011-3-30 23:54:58 |顯示全部樓層

我的櫻桃蘿蔔差不多一個月了,但好似無你果D咁大,我諗要遲D先收啦.你牌仔的日期是播種定發芽日呀?我的青瓜係3月6日落種子,同你係咪差唔多?如果係我就可以睇到生長速度是否會慢D,因我的盆應該比你細.
回復

mirry 發表於 2011-3-30 23:58:35 |顯示全部樓層
小蘋果 發表於 2011-3-30 23:54

我的櫻桃蘿蔔差不多一個月了,但好似無你果D咁大,我諗要遲D先收啦.你牌仔的日期是播種定 ...

我D牌.....係一時時既, 不過多數都係落種日

我亞青瓜係7/3 落種架, 但生得好慢呀, 到而家先出左一塊真葉, 第2塊只係見到少少尖尖; 你果D點呀???

櫻桃蘿蔔1個月都未突出黎咩??? 咁又慢左D WOR, 我果D22日度已經突左出, 26日我收埋黎食LU~
回復

mirry 發表於 2011-3-30 23:59:29 |顯示全部樓層
我個青瓜好妯架, 6 吋黎架, 諗住等佢D 大先換個大既, 唔好咁阻地方...
回復

呀雞老豆 發表於 2011-3-31 00:01:15 |顯示全部樓層
22日咁快既,我要兩個月先收得,仲係好似魚旦咁大粒咋
回復

mirry 發表於 2011-3-31 00:13:36 |顯示全部樓層
呀雞老豆 發表於 2011-3-31 00:01
22日咁快既,我要兩個月先收得,仲係好似魚旦咁大粒咋

2個月???? 計唔計埋發芽??? 我用左7日發齊芽, 之後26日收左黎食; 其實我已經收遲左, 因為有4個都裂開左......點解要2個月咁耐, 係唔係冇咩日照??
回復

呀雞老豆 發表於 2011-3-31 13:21:53 |顯示全部樓層

落種子果日開始計

我係平台種架,有太陽出就有日照

兩個月好似係耐D,不過...我第一次種咋,有收成已經好開心
回復