MirMir的天台種植小樂園 (大塊田updated@10062012)

作者: mirry 發表于 2011-3-14 19:35:08
120254 1774
littlesister 發表於 2011-3-25 21:15:47 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-24 23:20
都唔少wor~~我都打算種菜芯~

我粒三色椒已經發左2個星期, 仲未見影.....

OIC, 原來蕃茄甜椒要咁耐先發芽架? 咁就慢慢等lu,

今日發現兩款菜菜都發左芽啦, 好開心啊
回復

mirry 發表於 2011-3-25 23:36:49 |顯示全部樓層
huen923 發表於 2011-3-25 14:30
我想問你的櫻桃蘿蔔是用什麼型的盤種, 一盤種了多少?
我的是用吉吉9號盤種, 如果太迫的話, 要拔掉一些
Than ...

你好, 我係用發泡膠箱種既, 大約有6吋深既泥種12棵, 4 x 3 咁排; 但收成時發現原來櫻桃蘿蔔比我想像中細, 所以而家用一盆泥種緊20棵, 5 x 4 咁排~~

種子包裝上話株距3-5cm, 我諗咁都已經ok~
回復

mirry 發表於 2011-3-25 23:43:33 |顯示全部樓層
Tanaka103 發表於 2011-3-25 14:36
嘩...好正呀!!!!好利害呀
我都開始種野....我係住村屋,我想問你有冇發覺D蚊好鐘意係D泥度呀??勁討厭呀,我想 ...

多謝多謝, 我都係新手黎架, 去年12月先開始種野, 大家多d交流呀~~

蚊滋呢個問題真係超煩, 冬天果時唔覺有, 而家真係閒閒地一百幾十匿係d泥度; 我用過蒜頭辣椒水, work, 但只維持到一日, 即係要日日都噴先得

黃色呢d虫貼真係幾work, 但都要換得幾密, 5日度已經痴到滿, 但如果放得足夠數量, so far 我覺得呢個方法最work又安全

虫貼可以係賣種子既地方都會有, 陳p記, 三兄都有, 陳p記10蚊/3張, 三兄就50蚊/本(20張), 一張可以開到我圖入面既size 4 張

另外我亦有噴下苦楝油開水黎防虫, 10日度噴一次
回復

mirry 發表於 2011-3-25 23:46:41 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-3-25 21:15
OIC, 原來蕃茄甜椒要咁耐先發芽架? 咁就慢慢等lu,

今日發現兩款菜菜都發左芽啦, 好開心啊  ...

我落蕃茄種果時係1月, 天氣仲好凍, 而家落應該快d~~

三色椒真係唔知幾時先會發芽, 而辣椒呢, 落左種14日, 終於都出左芽lu~~
回復

mirry 發表於 2011-3-25 23:48:47 |顯示全部樓層
呢個weekend打算收左d白菜仔, 希望有時間落d菜心種同埋白通菜種啦~~
回復

小蘋果 發表於 2011-3-26 00:28:03 |顯示全部樓層
回復 mirry 的帖子

我用吉吉島10膠長盤種18隻就係因為包裝話株距3-5cm......睇下種左出來點啦,希望有你果D咁靚
回復

mirry 發表於 2011-3-26 00:30:38 |顯示全部樓層
小蘋果 發表於 2011-3-26 00:28

我用吉吉島10膠長盤種18隻就係因為包裝話株距3-5cm......睇下種左出來點啦,希望有你果D ...

22吋長果隻????
回復

小蘋果 發表於 2011-3-26 00:32:56 |顯示全部樓層

20吋有白色/啡色果隻
回復

mirry 發表於 2011-3-26 00:35:55 |顯示全部樓層
小蘋果 發表於 2011-3-26 00:32

20吋有白色/啡色果隻

記錯左佢係22吋添, 我用佢種左3支粟米呀

用佢種18個, 你點排呢??? 9 X 2 定 6 X 3??
回復

小蘋果 發表於 2011-3-26 00:41:32 |顯示全部樓層

株距3-5cm 用2x10,後來有兩棵比我拔左變1x10和1x8
回復

cowcowpop 發表於 2011-3-26 08:19:12 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-14 23:38
多謝你~~

d唐生菜係12-1月果時種既, 因為好多日子都好凍, 我果d足足60日先有咁大棵; 而家成日有太陽, ...

生菜種分開D 可以有大D收成

請教:咩野係羅馬番茄?
回復

Tanaka103 發表於 2011-3-26 16:47:25 |顯示全部樓層

係啦...真係勁多呀~~~~好困擾!!!!!
但係我咩都唔識....想問下陳p記, 三兄<--係咪係花墟架????係咪就咁同佢講"痴蚊果D黃色紙就OK架啦??"

另外我亦有噴下苦楝油開水黎防虫, 10日度噴一次<--------咁我想問苦楝油係邊度有得買呀??係咪見到D生果先買黎噴呀??因為我都係尋日先將D種子落泥...而家咩都未有架~~~

真係唔該晒你呀~~~^^
回復

mirry 發表於 2011-3-26 23:57:09 |顯示全部樓層
小蘋果 發表於 2011-3-26 00:41

株距3-5cm 用2x10,後來有兩棵比我拔左變1x10和1x8

我果d落左種6日,已經出3-4塊葉啦
回復

mirry 發表於 2011-3-27 00:04:04 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-3-26 08:19

個種子包裝寫住roma, 陳p記話係中型size, 比車厘茄大,一棵大約呎零兩呎高
回復

mirry 發表於 2011-3-27 00:06:37 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-3-26 08:19

我果時d唐生菜好大棵架,一個發泡膠箱種12棵咋
回復

mirry 發表於 2011-3-27 00:13:00 |顯示全部樓層
Tanaka103 發表於 2011-3-26 16:47

係啦...真係勁多呀~~~~好困擾!!!!!

陳p記同三兄係元朗架,但我相信花墟都會有,就同佢講要黃色既蟲貼,苦楝油都係果d地方買

只係苗仔唔需要,都未咁快有蟲,我通常係見到有蟲或棵野都ok大我先用,冬天冇咩蟲我冇用添
回復

Tanaka103 發表於 2011-3-27 00:58:50 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-27 00:13
陳p記同三兄係元朗架,但我相信花墟都會有,就同佢講要黃色既蟲貼,苦楝油都係果d地方買

只係苗仔唔需要 ...

哈哈....元朗對我黎講太太太太遠啦~~等我搵日去花墟行下先~~
想問下知唔知花墟收幾點架???

明白...咁等我D植物有成果見到蟲蟲先買苦楝油啦~~
唔該晒呀!!
回復

mirry 發表於 2011-3-28 00:02:36 |顯示全部樓層
Tanaka103 發表於 2011-3-27 00:58
哈哈....元朗對我黎講太太太太遠啦~~等我搵日去花墟行下先~~
想問下知唔知花墟收幾點架???

我.......冇咩點去過花墟, 所以唔知佢地幾點閂
回復

mirry 發表於 2011-3-28 00:12:26 |顯示全部樓層
今日起身第一件事, 就係收左d白菜仔啦, 因為有幾棵已經係巨型白菜仔, 再唔收怕佢老~~~

一半自己食左, 好甜又冇沙, 好乾淨好好味; 一半煮左俾3個女食, 有好野一定預佢地既~~

食左12個櫻桃蘿蔔後食過番尋味, 再種, 今次有20個, 短短一個星期唔單上出哂芽, 有d仲生左3-4塊葉, 不過有一棵特別弱咁, 希望佢可以強壯起來啦

蒜頭d葉生到好長四維飛, 所以同佢飛左個髮; d葉剪出黎都有好香蒜頭味架~~

發育唔多健全既西生菜, 岩岩種左一個月, 仲係奀之之~~

發左一個月既細白蔥, 一粒都發唔出!!! 已經放棄佢!!

呢個weekend 係無心插柳既情況下種左薯仔, 本來諗住落種種菜心, 但唔想白菜仔d泥連作番十字花科, 結果種左白通菜~~
回復

luffy 發表於 2011-3-28 22:07:58 |顯示全部樓層

你的櫻桃蘿白點食法呢? 我從來未食過櫻桃蘿白, 好想知道
回復