邊度有得賣熊童子?

作者: gunbuster363 发表于 2011-3-5 20:12:42
11939 106
dachjoey 發表於 2011-5-16 12:01:39 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-5-16 11:27
我習慣晌底碟注水, 碟滿就停, 7-10日先俾一次水, 冇再俾水晌泥面

即係好似種食蟲咁將水放響底碟比佢"吸"上去???
chambee 發表於 2011-5-16 14:04:40 |顯示全部樓層
其實除左食虫, 好多d葉唔濕得水既植物都可以用依個方法, d泥同根乾的話係會自己識吸水上去架~
dachjoey 發表於 2011-5-16 14:35:24 |顯示全部樓層
唔該晒!!!今晚放工返屋企比d水佢飲先....想問多樣野....如果屋企d陽光唔係直曬....熊童子夠唔夠光ga?因為我有棵食蟲但屋細諗住買盞書枱燈/夾燈照下...咁小熊照唔照得呢???
chambee 發表於 2011-5-16 17:23:11 |顯示全部樓層

回復 dachjoey 的帖子

普通檯燈應該冇用架啵, 唔夠光的話, 熊仔會生得好高架~ 最好放晌一個有陽光照到既窗台, 我放公司窗台, 日日都陽光照到, 但有玻璃隔左, 始終都爭d...
dachjoey 發表於 2011-5-16 17:31:11 |顯示全部樓層
我問過d 食蟲花友/店主,話比佢地知我用唔到t5燈...佢地叫我用23w慳電膽先夠力,當然種野數量就會少咗...其實我屋企係有陽光,不過就唔係直接曬入屋lor(因為住得低兼有樓阻隔)所以打算買盞細燈等夜晚再曬下
gunbuster363 發表於 2011-5-16 17:50:51 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-16 17:31
我問過d 食蟲花友/店主,話比佢地知我用唔到t5燈...佢地叫我用23w慳電膽先夠力,當然種野數量就會少咗...其實 ...

邊個昆你架...?定你屋企好特別?

我屋企養食蟲都用緊好多支t5 wor
咪又係正常插電制~
chambee 發表於 2011-5-16 17:52:32 |顯示全部樓層

希望你成功啦~ 我晌公司唔搞得咁多野呀, 再搞下添就比人隔扯架喇~
dachjoey 發表於 2011-5-16 19:34:07 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-5-16 17:50
邊個昆你架...?定你屋企好特別?

我屋企養食蟲都用緊好多支t5 wor

T5好似係光管太長了,屋企都冇位set架種植物...係我問佢地如果用書檯燈/夾嘅燈得唔得,佢地先叫我買23w慳電膽...
dachjoey 發表於 2011-5-16 19:36:47 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-5-16 17:52

希望你成功啦~ 我晌公司唔搞得咁多野呀, 再搞下添就比人隔扯架喇~  ...

我響屋企再搞咁多野都會比人丙嫁啦...hehehe
gunbuster363 發表於 2011-5-16 21:54:29 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-16 19:34
T5好似係光管太長了,屋企都冇位set架種植物...係我問佢地如果用書檯燈/夾嘅燈得唔得,佢地先叫我買23w慳電 ...

哦~~~~~~~~
燈膽有用架咩???
dachjoey 發表於 2011-5-16 22:06:16 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-5-16 21:54
哦~~~~~~~~
燈膽有用架咩???

呢個應該係冇辦法中嘅辦法啦...我問過食虫店主用夾響魚缸仔d 燈得唔得.佢地就話唔夠力,咁我話屋細冇位set t5,加上我其實種捕虫堇,咁佢地先叫我用23w慳電膽...

HI-NAMASTE 發表於 2011-5-16 22:49:06 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-16 22:06
呢個應該係冇辦法中嘅辦法啦...我問過食虫店主用夾響魚缸仔d 燈得唔得.佢地就話唔夠力,咁我話屋細冇位set ...

唔夠光種得冇咁靚架,我嗰盆放窗邊種, 每日晒1-2個鐘. Hunghung1 (Medium).jpg
dachjoey 發表於 2011-5-16 23:21:39 |顯示全部樓層
HI-NAMASTE 發表於 2011-5-16 22:49
唔夠光種得冇咁靚架,我嗰盆放窗邊種, 每日晒1-2個鐘.

所以打算比佢響窗邊晒"間接"的陽光+放工返屋企用燈晒晒佢...都係聽日放工出鴨寮街睇睇D燈先....
dachjoey 發表於 2011-5-16 23:22:23 |顯示全部樓層
HI-NAMASTE 發表於 2011-5-16 22:49
唔夠光種得冇咁靚架,我嗰盆放窗邊種, 每日晒1-2個鐘.

你果盤熊仔D手手好正呀!!!!!!
HI-NAMASTE 發表於 2011-5-16 23:33:53 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-16 23:21
所以打算比佢響窗邊晒"間接"的陽光+放工返屋企用燈晒晒佢...都係聽日放工出鴨寮街睇睇D燈先.... ...

其實窗邊夠光都得架喇,唔ㄧ定要直接晒到ge, 我有另外ㄧ盆細嘅冇晒太陽都ㄧ樣咁肥.
dachjoey 發表於 2011-5-16 23:36:26 |顯示全部樓層
我個盆都係BB咋...

上星期五響山啦啦買...當時老細叫我可以過兩日先比水佢...今日落大雨...剛開冷氣...咁比唔比水佢住呢???
HI-NAMASTE 發表於 2011-5-16 23:37:03 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-16 23:22
你果盤熊仔D手手好正呀!!!!!!

佢長左指甲, 所以睇起上黎會靚D架.
dachjoey 發表於 2011-5-16 23:39:47 |顯示全部樓層
HI-NAMASTE 發表於 2011-5-16 23:37
佢長左指甲, 所以睇起上黎會靚D架.

就係夠陽光佢先有紅指甲,對嗎???
HI-NAMASTE 發表於 2011-5-16 23:42:19 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-16 23:36
我個盆都係BB咋...

上星期五響山啦啦買...當時老細叫我可以過兩日先比水佢...今日落大雨...剛開冷氣...咁 ...

如果泥乾咪淋水囉.
dachjoey 發表於 2011-5-16 23:43:31 |顯示全部樓層
HI-NAMASTE 發表於 2011-5-16 23:42
如果泥乾咪淋水囉.

咁我睇睇先....THANKS!!!!