邊度有得賣熊童子?

作者: gunbuster363 发表于 2011-3-5 20:12:42
11937 106
Dreamer 發表於 2011-5-14 01:31:44 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-14 01:26
回復 Dreamer 的帖子

嘩~你隻小熊好靚仔呀!

唔係我架!來路野,網上見到,恨到流口水咋~~~
俾你瞄吓
dachjoey 發表於 2011-5-14 01:32:05 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-5-14 01:26
我專登買d仙人掌泥 (全沙)太濕,
3日後就黃咗2隻手
即刻幫佢換泥、歎冷氣,

我唔打算換泥住,因為驚整甩佢D手....

如果換泥...我都打算買BUNBUN D 仙人掌呢呀....O唔OK????

佢而家歎冷氣中....我問過店主佢話嚟緊唔可以曝曬...所以打算放響室內窗邊先....我驚熱C佢呀~

因為我其他D肉肉如果唔係落雨,佢地係住響窗外晾衫架上(有膠籃兜住佢地)....我唔知係咩方向不過朝早8-10點太陽就曬到佢地啦....
dachjoey 發表於 2011-5-14 01:32:43 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-5-14 01:31
唔係我架!來路野,網上見到,恨到流口水咋~~~
俾你瞄吓

好鬼靚呀~
Dreamer 發表於 2011-5-14 01:37:52 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-14 01:32
好鬼靚呀~

http://plantstogrow.com/PlantSea ... h=01&lstHits=10

俾條 link 你可以望多佢两眼~~~
dachjoey 發表於 2011-5-14 01:40:59 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-5-14 01:37
http://plantstogrow.com/PlantSearchResults.asp?txtSearch=paw&chkSearch=01&lstHits=10

俾條 link 你 ...

真係引死人....你的熊童子有拍照嗎?
Dreamer 發表於 2011-5-14 01:47:43 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-14 01:40
真係引死人....你的熊童子有拍照嗎?

http://www.hkplants.com/home-spa ... m-picid-122026.html
呢張係全家福!
dachjoey 發表於 2011-5-14 01:51:07 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-5-14 01:47
http://www.hkplants.com/home-space-uid-41472-do-album-picid-122026.html
呢張係全家福!

我要ADD咗你先睇得呀...可以嗎
dachjoey 發表於 2011-5-14 02:00:03 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-5-14 01:47
http://www.hkplants.com/home-space-uid-41472-do-album-picid-122026.html
呢張係全家福!

三款都有齊...全在淘淘店買的嗎???100個LIKE!!!!!
Dreamer 發表於 2011-5-14 02:02:31 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-14 02:00
三款都有齊...全在淘淘店買的嗎???100個LIKE!!!!!

Yes!  幾經艱苦  
dachjoey 發表於 2011-5-14 02:05:34 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2011-5-14 02:02
Yes!  幾經艱苦

係同VIVI2009講嘅同一間店???

我比心機種好呢個先....夠經驗到時天氣涼先再搵果個淘淘店主買
Dreamer 發表於 2011-5-14 02:08:52 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-14 02:05
係同VIVI2009講嘅同一間店???

我比心機種好呢個先....夠經驗到時天氣涼先再搵果個淘淘店主買:loveliness ...

係丫,所以知佢停售囉~~~
dachjoey 發表於 2011-5-14 02:10:41 |顯示全部樓層
即係LAST果個HONG KONG BUYER是你....
chambee 發表於 2011-5-14 22:39:48 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-14 00:44
係呀vivi2009 pm 咗info 比我,我今朝收到回覆店主天熱停售lu...跟住放工忍唔住出花墟行行,冇響近雀仔公園 ...

歡迎加入熊童子大家庭! 以後又多個朋友搵料&share心得啦!
記得要夠光, 唔好太熱, 最最最緊要千其唔好多水!
Dreamer 發表於 2011-5-15 00:15:43 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-14 02:10
即係LAST果個HONG KONG BUYER是你....

dachjoey 發表於 2011-5-15 02:04:42 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-5-14 22:39
歡迎加入熊童子大家庭! 以後又多個朋友搵料&share心得啦!
記得要夠光, 唔好太熱, 最最最緊要千 ...

最緊要你地指教指教就真...我真係種野超新手...由農曆年開始種野到依家幾乎個個禮拜都出花墟一次...

我放佢響窗邊...我諗唔會比佢響窗外啦...山啦啦老闆話唔好以時間衡量佢幾時要飲水...盆輕先淋...重要唔好太濕...我都驚我搞佢唔掂...之不過見你地POST D相真係超LIKE呀!
HI-NAMASTE 發表於 2011-5-15 23:07:09 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-15 02:04
最緊要你地指教指教就真...我真係種野超新手...由農曆年開始種野到依家幾乎個個禮拜都出花墟一次...

...

唔使太緊張嘅, 熊童子好粗生, 只要唔好淋水淋到D手仔就得架啦.
dachjoey 發表於 2011-5-15 23:23:46 |顯示全部樓層
想問用放了幾天的水喉水ok 嗎...
chambee 發表於 2011-5-16 00:06:42 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-15 23:23
想問用放了幾天的水喉水ok 嗎...

當然OK啦~ 我自己習慣用水樽入定D水先, 幾日後先用, 因為我想揮發下D"綠"氣, 好似好D咁...
dachjoey 發表於 2011-5-16 00:18:19 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-5-16 00:06
當然OK啦~ 我自己習慣用水樽入定D水先, 幾日後先用, 因為我想揮發下D"綠"氣, 好似好D咁...  ...

我都見好多植物都係用隔夜水...所以先問問...

圍邊淋水對嗎...不能弄濕他們的手手對嗎...係咁易淋D水定濕到有水響底碟出嚟好...還有現在最好響咩時間淋水呢???請各高手指教!
chambee 發表於 2011-5-16 11:27:45 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-16 00:18
我都見好多植物都係用隔夜水...所以先問問...

圍邊淋水對嗎...不能弄濕他們的手手對嗎...係咁易淋D水定 ...

我習慣晌底碟注水, 碟滿就停, 7-10日先俾一次水, 冇再俾水晌泥面