我的傷

作者: jellyfishy 發表于 2011-1-24 09:03:15
13604 189
貓后 發表於 2011-2-15 22:42:07 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-15 22:40
我會堅持每天做運動, 唔得閒都要預d時間做.
vivi都要努力康復~~~

加油丫,支持你
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-15 22:42:45 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-2-15 22:40
真係咖,前十字裂開復元的 case 係有,但係果次係要做韌帶縫合手術,重要响韌帶加咗樣唔記得乜野促進佢愈 ...

我都明你講乜, 所以我哥先會覺得我傻左, 點解會信十字靭帶能自己癒合.
但身邊的確有唔少人, 做完手術有後患症, 大多幾年內就出現問題.  我唔想呢d 事發生, 所以想一試醫生這個治療囉~
回復

vivi 發表於 2011-2-15 22:44:30 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-15 22:40
我會堅持每天做運動, 唔得閒都要預d時間做.
vivi都要努力康復~~~

係係..知道
回復

孖吉 發表於 2011-2-15 22:57:32 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-15 22:42
我都明你講乜, 所以我哥先會覺得我傻左, 點解會信十字靭帶能自己癒合.
但身邊的確有唔少人, 做完手術有 ...

我搵到篇野,俾你得個知字丫:
http://www.childrenshospital.org ... 9P1sublevel196.html
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-15 23:16:37 |顯示全部樓層
我知呢樣野呀, 不過信又好唔信又好, 呢個唔係d 根骨問題, 係現今d人有病, 個腦有病, 特別係歐美好多過重的人, 大多都是女性, 佢地又唔運動又貪靚, 殘害身體不自知, 身體提早退化, 跟住d 醫生唯有找些方法醫呢一班唔想運動又想快d 扮靚的人.

其他例子:
好似吃奶粉一樣, 幾十年很多醫學報告話奶粉有幾好, 其實係咪咁好? 係咪bb 唔吃奶粉會成長得無咁好? 現在已開始有counter arguement . 甚至有人研究餵製過的牛奶俾牛b飲,牛b會唔長大.唉~ 攪到現在少飲牛奶為妙.

又最近有單新聞,歐美研究發現近年雞蛋的營養,比90-2000年代左右的雞蛋對人體健康多了,點解? 報告話因為給雞吃的飼料不同了.
我看完呢個新聞,笑左出聲,人類逼d雞吃肉製飼料,最後害了人類,人類真係幾可笑~

唉~ 我真係好想快d好番,或唔好番也好,我都好想知自己最後會點.
回復

八王爺 發表於 2011-2-16 11:29:40 |顯示全部樓層
可能5000年以前的生活質素比現代更好,最少一切都是純天然,無加添!
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-16 11:43:26 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-2-15 22:57
我搵到篇野,俾你得個知字丫:
http://www.childrenshospital.org/newsroom/Site1339/mainpageS1339P1sub ...

呀~ 今早再睇多次:collagen hydrogel, mixed with platelet-rich blood plasma, was firm enough to be used as a bridge and wasn't readily dissolved by joint fluid.

呢個手術簡單好多,以往2個手術,呢個方法一個攪掂晒,而且唔洗拿身體其他根/靭帶來接駁做十字靭帶,不過現在香港好似無呢個手術~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-2-16 13:22:51 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-15 22:21
講開又講, 咁啱今日醫生至電我, 佢話佢好多醫生朋友都唔信斷十字靭帶可以自己生番, 佢等左好耐, 現在想拿 ...

多謝你當我係知己就真
仲有,我係一部簡單的錄音機 記住比心機KEEP靚D,我講過話你隨時有機會上XX檔案,XX醫學雜誌,睇下第日會唔會開口中
回復

孖吉 發表於 2011-2-16 14:08:28 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-16 11:43
呀~ 今早再睇多次:collagen hydrogel, mixed with platelet-rich blood plasma, was firm enough to be u ...

係呀,不過我着眼佢 disclose 咗兩個 fact:
(A) 韌帶會自我修補 (你位醫生啱) 所以其他的韌帶可以自愈
(B) 前十字韌帶被膝頭的關節液包圍,而關節液的存在會破壞韌帶愈合所需的生理環境,以致前十字韌帶自我修復不能成功

似乎要面對的問題唔係咁容易解决,不過你決定要試就唔可以三心兩意,水母加油!
回復

candyafr 發表於 2011-2-16 17:43:45 |顯示全部樓層
水母,俾心機婀,有時西醫未必係唯一可行方法.....................以前西醫也不信中醫,現在中醫也可發病假紙
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-16 18:31:40 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-2-16 14:08
係呀,不過我着眼佢 disclose 咗兩個 fact:
(A) 韌帶會自我修補 (你位醫生啱) 所以其他的韌帶可以自愈
( ...

係呀~~ 多謝你清楚的分析.
啊~ 下個月的今日我隻腳會點呢? 無奶油洗錢去照多次鎡力震震架, 幾千蚊, 保險又唔包得晒~
惟有睇下到時做唔做到d 要用十字的動作... 明天覆診問下醫生先~
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-16 18:54:28 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-2-16 17:43
水母,俾心機婀,有時西醫未必係唯一可行方法.....................以前西醫也不信中醫,現在中醫也可發病假紙 ...

謝謝你呀candy~

當日醫院說全斷了, 但我呢位醫生(又要提多次,佢其實都係西醫,不過用另類方法做治療,所以就叫住怪醫x博士, 哈哈~~), 肯定的說:小姐,你前十字未斷晒, 如果前十字未斷晒, 它的細包會跟住餘下的靭帶生番 (突然想起官奇駿動畫的情景), 餘下的越多, 當然復元得快d.

有趣是點解醫院2個西醫都說斷晒, 但怪醫x博士又會說未斷晒呢? 佢地都對住d片解釋我聽, 好似各有各啱.

醫院說, 在西醫和物理學角度看, 是斷了.

怪醫x 對我說: 你自轉扭到,我睇d片,佢(前十字靭帶)未斷晒,好似橡根一樣,自轉360度都唔會斷得晒;d組織本來就在原位,沒受外界干擾的話,身體會利用自己的東西癒合,細包會跟住餘下的靭帶生番,一定好得快過手術!但如果做手術,抽走晒d組織,咁就真係完全斷晒喇~
怪醫x還說:你決定唔做手術,就要信念堅定,若不停懷疑自己行呢條路唔會好番,倒不如快點去做手術~

之後2邊的醫生都給我2天考慮.

那兩天在醫院,好痛苦,哭了2晚,男丁不睡的幫我找料,但找到的料都如双喆所說,斷前十字唔會自己好番,但另一方面,我真係好驚手術(特別是半月板手術)會令膝蓋提早退化... 而希望就在怪醫所說:我未斷晒.

呀... 快d好番啦~~~

回復

jellyfishy 發表於 2011-2-24 08:21:52 |顯示全部樓層
update 一下:
前晚練習扎馬時 (物理治療建議多做的運動), 大脾後側近膝蓋有條筋無端端好痛, 跟住腫左唔係好行得.
昨日即刻俾e生check, 好彩無乜大礙, 不是十字靭帶有事, 係骨個邊未夠力喎. 本來今個星期尾開工, 現在又要延期~ 嘻~~
前日原本隻腳好似無晒事一樣, 練到可以好順咁落樓梯. 現在卻倒退了2個星期.. ... ~~ 或許是整定的, 原本前天完病假要開工的了, 因為公司某d原因, 我延遲至明天才開工, 如果前天要開工的話, 在人多的車箱出事, 我就慘喇~
越講越覺得係天意, 還有一些巧合的事, 總之我好好彩~~ 個天其實好錫我~~
回復

vivi 發表於 2011-2-24 17:19:06 |顯示全部樓層

不過你果日唔係話腳軟咩?
醫生點講呀?
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-24 23:39:52 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-2-24 17:19
不過你果日唔係話腳軟咩?
醫生點講呀?

痛,跟住軟,跟住無力行,個晚都幾驚,當下不停學放鬆,feel到d肉鬆番,就無咁痛,有番d力撐回家~~~
第二日俾醫生睇,傷口未完全好番,總之唔係好大問題(唔知佢係咪tum我)...
今日又好番好多,至少慢慢行路唔痛喇,不過又試落唔到樓梯~
回復

vivi 發表於 2011-2-25 09:24:09 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-24 23:39
痛,跟住軟,跟住無力行,個晚都幾驚,當下不停學放鬆,feel到d肉鬆番,就無咁痛,有番d力撐回家~~~ ...

唔好心急啦
要慢慢嚟咖, 唔係一陣重冇咁快好返添, 放鬆d
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-25 09:33:23 |顯示全部樓層
vivi 發表於 2011-2-25 09:24
唔好心急啦
要慢慢嚟咖, 唔係一陣重冇咁快好返添, 放鬆d

放鬆, 呢次受傷, 第一樣學就係放鬆和正面思想...
現在學放鬆, 叻過以前好多喇, 至於正面思想, 就是終身學習~
回復

Nancy 發表於 2011-3-3 17:23:30 |顯示全部樓層
kim, 跌到咁傷,依家點呀? 有冇考慮睇下中醫呀?
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-3 17:26:46 |顯示全部樓層
Nancy 發表於 2011-3-3 17:23
kim, 跌到咁傷,依家點呀? 有冇考慮睇下中醫呀?

hello Nancy~~~ long time no see 喇~~~

暫時不用,一路都進展良好~~

回復

jellyfishy 發表於 2011-3-3 17:32:41 |顯示全部樓層
再update 一下~~

上一回提到上星期二, 隻腳無端端情況反覆, 運動時, 痛到行唔到, 幾天不能好好行路, 倒退了, 又不能蹲又不能發力.

連續7天, 每朝5-6am開始腳痛, 無定向的痛, 關節/穴位特別痛, 痛到醒晒, 雖然再傷前, 每早都有腳痛, 但無今次咁痛, 痛到只有腳趾可以動, 要熱身個多小時才能起床.

...前天覆診, 個多小時治療後, 醫生著我在床上簡單的倔腳, 當時我最盡倔到90度, 跟著他繼續治療, 我感到痛的位置更痛, 然後有股熱力在衝那些痛位, 慢慢的不痛了, 腳還可以無痛倔過90度好多.

站起來, 行路... 試著, 腳有力行, 不痛了, 很開心. 醫生說由於我傷口埋口時, 整個膝蓋結構還是很鬆, 重力運動時好易走位, 所以我上星期受傷了. 現在骨移正了, 我會康復得快d.

醫生也有說我血行得唔好, 有時血行到某些不通順的位 (穴位? 關節位?), 血衝不過這些位, 那些位就痛了, 所以著我多做運動 (簡單的柔軟體操), 等d血行順d~
回復