堆肥的紅蚯蚓, 請問有無人有呢, 要幾條就可以, 多謝幫忙!!!!!

作者: yingf001 发表于 2011-1-20 16:29:51
17707 65
i4kai 發表於 2011-3-15 11:35:22 |顯示全部樓層
aves_y 發表於 2011-3-15 10:05
回復 daisy.yip 的帖子

師姐? 請問你係邊間魚店買?一份有幾多? 大約幾$?

在內地的魚具店有得賣、但香港的魚具店是不賣蚯蚓的

淘寶網也有供應,是叫做太平2號
"品种:(太平二号)是采用美国红蚯蚓和日本爱胜蚯蚓进行杂交选育而成的"
http://item.taobao.com/item.htm?id=3668080421
太平二号我都在淘宝買過,rmb 35蚊10份 + 運費
有幾百條,但可能是郵寄時間太長或是我經驗不足,死剩兩條!

然後在西貢的店定購了一盒爱胜蚯蚓,$450蚊. 睇黎只有幾拾條 !?
現在巳生長了幾百條

原本那兩條死剩的太平2号,現在也生長至幾拾條了

請看pm
R-18 發表於 2011-3-16 00:56:40 |顯示全部樓層
i4kai 發表於 2011-3-15 11:35

Ching, 我都搵緊太平2號!!!
還有嗎??
請PM回覆, Thz~
daisy.yip 發表於 2011-3-17 20:42:37 |顯示全部樓層
回復 singcww 的帖子

嘻嘻…咁你系師妹定系師弟呀?
daisy.yip 發表於 2011-3-17 20:52:46 |顯示全部樓層
回復 aves_y 的帖子

唔好意思呀我俾地址你都冇用,因為我系大陸買架,我呢度買五文一杯,大概有50條度啦。你都系要麻煩上面個位網友喇。
cowcowpop 發表於 2011-3-25 21:11:06 |顯示全部樓層
回復 i4kai 的帖子

係唔係係大埔有?
要幾多錢呀?
我搵朋友過黎囉啦!
i4kai 發表於 2011-4-6 14:07:15 |顯示全部樓層
sawka 發表於 2011-4-6 12:44
謝謝你上次送給我的蚯蚓,正養在蚯蚓箱(Worm Farm)內,現在牠們很健康,已生了許多黄色小卵(Cacoon)。
請 ...

送你的是"赤子爱胜蚯蚓"
grand 發表於 2011-4-6 15:18:20 |顯示全部樓層
蚯蚓堆肥個箱係點嫁,有幾層,上層工作,下層收集肥料.d蚯蚓唔係會落下層咩,
cowcowpop 發表於 2011-4-6 22:33:39 |顯示全部樓層
i4kai 發表於 2011-1-26 15:25
我有、
如果你要、可以過大埔拿紅蚯蚓

我要喎!
有無‥‥‥‥
我可以過黎大埔
i4kai 發表於 2011-4-6 22:43:13 |顯示全部樓層
回復 cowcowpop 的帖子

please go and check the pm I sent you
jky 發表於 2011-4-7 00:25:01 |顯示全部樓層
真有趣,種種吓嘢變咗養虫虫:)
crabcrab 發表於 2011-4-7 01:12:54 |顯示全部樓層
i4kai 發表於 2011-1-26 15:25
我有、
如果你要、可以過大埔拿紅蚯蚓

我本身都有用個梘粉桶堆肥,都想試下養蟲蟲呀, 請問仲有冇?
PM 你^^
shirleyt 發表於 2011-4-12 21:35:32 |顯示全部樓層

我想問赤子愛勝和太平2號, 作蚯蚓堆肥, 有沒有分別, 那一種會好一d呢?
crabcrab 發表於 2011-4-13 00:33:10 |顯示全部樓層
多謝晒 i4kai 的赤子爱胜蚯蚓, 希望佢地覺得好食好住啦
i4kai 發表於 2011-4-13 10:00:33 |顯示全部樓層
shirleyt 發表於 2011-4-12 21:35
我想問赤子愛勝和太平2號, 作蚯蚓堆肥, 有沒有分別, 那一種會好一d呢?

咁我又冇特別去對此邊種好啲啊!
兩種蚯蚓都同樣地,努力工作中
owlcyr 發表於 2011-4-13 10:36:52 |顯示全部樓層
雖然好似講廢話咁,但我估計本地都應該會有合適品種,可能只係暫時未搵到~
Milocrab 發表於 2011-4-16 13:44:57 |顯示全部樓層

我都係香港店$450買咗1KG, 不過入面只得百多條中細size既蟲,好搵笨。我係youtube見人地半磅既蟲都多過我個1kg!
man203 發表於 2011-4-17 14:37:16 |顯示全部樓層
剛看到..請問蚯蚓箱可有相片,想做一個
crabcrab 發表於 2011-4-18 01:07:06 |顯示全部樓層
man203 發表於 2011-4-17 14:37
剛看到..請問蚯蚓箱可有相片,想做一個

crabcrab 發表於 2011-4-18 01:08:58 |顯示全部樓層

香港無垃圾(VI):廚餘:蚯蚓堆肥 (2010年6月25日)