兔仔花越種越淡色

作者: cherrysm 发表于 2010-12-22 13:09:29
10952 5
本人一個多月前買了一盆兔仔花,買回來的時候是螢光粉紅色,發覺越種啲花色越淡,現在已經變成淺粉紅。這是否正常?
睇落又唔似做過手腳染色,是否我的種植方法不當所以越種越淡色呢?請指教!謝謝
johnny 發表於 2010-12-22 14:12:45 |顯示全部樓層
花色的改變可能因為溫度,光線,環境,養分....等的不同而發生. 香港的仙客來(兔仔花)大多由國外進口的,因此栽培環境以及溫度的改變,可能是花色變淺的原因. 樓主照片中的花,看不出照顧上或營養不良的問題.
cherrysm 發表於 2010-12-22 14:28:00 |顯示全部樓層
哦...明白了!謝謝版主回覆!
不過最近發現花莖有點軟,花開始下垂,或許是我淋得太多水...見它軟pe pe就剪咗去,費時眼冤
homoon 發表於 2011-1-3 22:27:15 |顯示全部樓層
cherrysm 發表於 2010-12-22 14:28
哦...明白了!謝謝版主回覆!
不過最近發現花莖有點軟,花開始下垂,或許是我淋得太多水...見它軟pe pe就剪 ...

其實花色變淡另一原因是朵花已經開始凋謝
我通常到咁上下就會掹左支花,唔會剪,剪的話容易細菌感染
cherrysm 發表於 2011-1-8 14:34:30 |顯示全部樓層
哦...原來係咁...啲花已經開完。等我下次都試吓掹先。謝謝指點!
homoon 發表於 2011-1-8 15:27:53 |顯示全部樓層
用掹去形容有d唔o岩
應該是在花莖近球根處"擰一圈"花莖就可以擰甩