新手想買單反

作者: corina 发表于 2010-12-16 20:13:54
4910 41
irishuen 發表於 2011-4-25 23:45:10 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-4-24 09:06
IRIS 用開咩機影相呢?

普通數碼相機咋, 有諗過買單鏡, 但唔算好識用
Tony 發表於 2011-4-26 00:27:57 |顯示全部樓層
irishuen 發表於 2011-4-25 23:45

其實摸摸吓就識~
八王爺 發表於 2011-4-26 08:58:52 |顯示全部樓層
irishuen 發表於 2011-4-25 16:45

DC 機仔,CANON 就人人都識用,因為指示清楚簡便。
         CASIO 都多人用,因為很平。但沒有近攝,即好難影到單一朵靚花。
         SONY都多機款,不過,純個人喜好,我不喜歡SONY的產品。
         PANASONIC 開發DC早,功能多,玩自拍﹑執相都OK,中價位。
如果無用開單反,只係新手,我不建議用,因為學影相花時間,換鏡又煩,機身又重;我冧單反唔係IRIS 想要的機種。
irishuen 發表於 2011-4-27 10:42:38 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-4-26 08:58
DC 機仔,CANON 就人人都識用,因為指示清楚簡便。
         CASIO 都多人用,因為很平。但沒有近攝,即 ...

王爺,
咁我想問olympic 既相機 質素好唔好, 我見到"Olympus E-PL2" 個樣幾靚
想買左佢
irishuen 發表於 2011-4-27 10:45:23 |顯示全部樓層
另外我想問, 係咪全部單鏡都係要手動? 冇自動架??
基本上我對單鏡一無所知~~
但又想試下喎
KUNO 發表於 2011-4-27 11:10:55 |顯示全部樓層
irishuen 發表於 2011-4-27 10:45
但又想試下喎 ...

基本上所有單鏡機都有全自動模式,所以有好多人都當傻瓜機咁樣用!
八王爺 發表於 2011-4-27 11:19:15 |顯示全部樓層
irishuen 發表於 2011-4-27 03:45
但又想試下喎 ...

現在的單反同DC功能一樣,但畫質比DC好,只是機身大,重手,一般女仕較少用,因為拍得耐手軟!
milan080320 發表於 2011-4-27 22:57:29 |顯示全部樓層
dc仔一般到iso 400己經極限,再推高看到眼凸......
bunbun05 發表於 2011-5-3 14:59:48 |顯示全部樓層
我部單反係nikon, 舊model, 冇內置摩打, body輕身, 但鏡頭選擇較少(因為要配合有摩打鏡頭先用到自動對焦, 否則要手動對焦)

我都想轉D90, 但聽聞好難買啦而家, 死人Nikon中階機又唔出新, 一味出新既高檔機同新既入門機(入門機通通無摩打)

dc/prosumer(半專業相機)我用開canon, 之前用G系, 用G9, 呢條line相機相當不錯, 唔想買單反可以買佢, 一樣有哂P, S, A, M mode, 可以學影相, 但我唔鍾意呢個系列相機光圈最大只有2.8(由G9至G12, 光圈最大依然維持2.8)

於是我俾左人用, 換左部S90 (S95前身), 貪佢有2.0大光圈, 可惜可能佢都近似dc仔, 感光元件唔夠大, 雖然光圈大, 但影出黎d相唔算好靚, 景深都唔夠靚.

我想買panasonic GF2 配f/1.7 pancake鏡, 但一set要七千, 唔捨得
bunbun05 發表於 2011-5-3 15:02:50 |顯示全部樓層
新手買dc入門, 買canon啦, 佢無nikon咁煩, 唔使煩個body有無摩打問題, 因為佢大部份機都無內置摩打, 總之配合返canon鏡用就okay

我個人嫌canon入門機太膠, 拎上手唔墜手, 似玩具, 不過岩女仔既
milan080320 發表於 2011-5-3 23:17:25 |顯示全部樓層
bunbun05 發表於 2011-5-3 14:59
我部單反係nikon, 舊model, 冇內置摩打, body輕身, 但鏡頭選擇較少(因為要配合有摩打鏡頭先用到自動對焦,  ...

中階機D7000 OR D90
平靚正D90 $10000有找
irishuen 發表於 2011-5-4 01:09:12 |顯示全部樓層
KUNO 發表於 2011-4-27 11:10
基本上所有單鏡機都有全自動模式,所以有好多人都當傻瓜機咁樣用!

我問左一個識dd相機既人, 佢同我講單鏡要手動soon 遠近......
不停咁同我講"唔好踏入呢個無底深潭"

所以我都好矛盾......

加上我又咩都唔識, 佢都唔suggest 我買單鏡
milan080320 發表於 2011-5-4 07:52:39 |顯示全部樓層
irishuen 發表於 2011-5-4 01:09
我問左一個識dd相機既人, 佢同我講單鏡要手動soon 遠近......

一直都無變過,一定是人手變焦,對焦才有分AF MF......
有得你變焦好好了......用定焦鏡你就xdddddddddddddddddddd
如果影人像風影相就不是坑,影昆蟲微距和鳥攝一支鏡五千元起跳......
bunbun05 發表於 2011-5-4 09:46:27 |顯示全部樓層
irishuen 發表於 2011-5-4 01:09

買半專業相機啦, 一樣可以全手動調較, 又無單反咁大部, 又唔使另外配鏡頭, 真係有興趣先買單反啦
doko 發表於 2011-5-4 11:16:58 |顯示全部樓層
回復 bunbun05 的帖子

最近就睇中咗部半專業3 叔 ex1, 大光圈, 雖然唔係大牌子, 但係好評  性價比ok
irishuen 發表於 2011-5-4 11:19:25 |顯示全部樓層
milan080320 發表於 2011-5-4 07:52
一直都無變過,一定是人手變焦,對焦才有分AF MF......
有得你變焦好好了......用定焦鏡你就xddddddddddddd ...

就係因為咁, 所以佢係咁叫我"唔好啦...."
irishuen 發表於 2011-5-4 11:20:38 |顯示全部樓層
bunbun05 發表於 2011-5-4 09:46
買半專業相機啦, 一樣可以全手動調較, 又無單反咁大部, 又唔使另外配鏡頭, 真係有興趣先買單反啦 ...

咁請問有咩半專業既相機可以推薦下呢~
十分謝謝!!
bunbun05 發表於 2011-5-4 11:27:49 |顯示全部樓層
doko 發表於 2011-5-4 11:16

最近就睇中咗部半專業3 叔 ex1, 大光圈, 雖然唔係大牌子, 但係好評  性價比ok  ...

我又係睇中左部三叔, 但舊model, nx-10, 見過人地影d相, 真係勁靚, 又唔貴, 仲掙扎緊, 你講呢部我又研究下先!
bunbun05 發表於 2011-5-4 11:34:35 |顯示全部樓層
irishuen 發表於 2011-5-4 11:20
咁請問有咩半專業既相機可以推薦下呢~
十分謝謝!!

其實好視乎你要影咩同有咩要求

其實canon G系真係唔錯, 我用佢黎影花, 好靚, 微距又清手

半專業機可以用光圈/快門先決, 又可以auto, 或者program, function同單反冇咩分別, 但就唔使換鏡頭, 又輕便

你可以去dcfever睇下啦, 果度好多資料, 去"相機資料館", 搜尋相機, 揀半專業級數碼相機(prosumer), 大把選擇, 睇埋人地d comment同相片就會更加清楚
doko 發表於 2011-5-4 11:41:59 |顯示全部樓層

呢部都好, 但係支鏡頭可以貴過部機, 分分鈡跌落無底淡